Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Индивидуално е.
    Во ремедика после 2-3 саати си во соба на интензивна си додека пушти анестезијата. Под седативи нормално.
    Прво станување боли да,но секој има различен праг на толеранција,и природно на гз не се седнува и тоа подолго време некои гајле немаат.
    Јас првото станување се бањав ме болеа чекорите но додека се раздвижев секој ден е полесен доколку се станува често.
    Затоа пишувам дека лесно поминав а не сум јака женска заб со анестезија правам но тука мотивот е голем.:D

На Makedonka007, ane.bella, Малечкоxxx и 4 други им се допаѓа ова.
  2. nekoja85

nekoja85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    216
    Во државните болници нема процедура за царски рез, освен доколку има медицински индикации за тоа, се чека до последно за природен пораѓај,па доколку не може да се изведе тоа се преминува на царски рез.. додека во приватна клиника мислам дека е по желба :)

3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Јас би избрала природно за порагај во царскиот рез нема ништо царско ама имав медицински индикации и мораше да ме пораѓаат со царски рез

На Makedonka007 и #Bebe123 им се допаѓа ова.
  4. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    25.837
    Јас имав 2 царски и со двата баш царски си поминав, уште 10 да родам сите со царски ќе ги родам.

На Makedonka007, Flower123123, m.i.g и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Baby boo

Baby boo Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2018
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    66
    Поради благо зголемување на плодова вода и напредно бебе 2 недели,можно е да одам на закажан царски..
    Ве молам за ваше мислење и искуство..
    Иначе сум 35 недела

6. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    655
    Проблем е водата да се намалува а зголемена не е ништо(другарка беше со многу вода и огромен стомак поради тоа ,се породи природно на термин).Бебето супер што си е напредно тоа не е причина за царски.И моето беше понапред па се породив 41недела но бев со намалена вода скоро и да ја немаше на крај, јас воопшто не се отворив и мораше царски

7. Baby boo

Baby boo Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2018
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    66

Ама веќе е почнато омекнување на грлото на матката..

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Одлично поминав на царскиот. Зафатот како зафат е тој, но ништо не осеќаш секако.
    После боли, да, ама кога ќе размислам дека и од природниот со недели и месеци не можев ниту да седнам на газот ниту да се наведнам/исправам ниту дете да зедам во раце, би рекла ништо страшно ниту опоравувањето од царскиот.

За другото, индикации за царски и слично, не знам., Најважно е да имаш доверба во докторот кој те советувал.

На Makedonka007 и ane.bella им се допаѓа ова.
  9. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    25.837
    Ако докторот ти кажал дека ради овие две причини нај добро е со царски тогаш царски нека биде, моите две ќерки ми се со царски родени, со големата сум породена 2 недели (38 недела) пред време поради покачен шеќер во бременост а со малата бев 3 недели (37 недела) пред време породена ради висок притисок, малата исто како и во твојот случај беше 2 недели по напред но тоа воопшто не е проблем и е доста чест случај, за тоа со плодовата вода немам искуство и не знам што да ти кажам, во секој случај докторот знае нај добро.

Не се плаши од пораѓајот зошто ама ич не е страшно, баш напротив е многу возбудливо и убаво искуство, и закрепнувањето не е страшно 2-3 дена и ќе бидеш како нова.
    Ваљда си и по млада жена и по брзо ќе закрепнеш, јас точно пред година го имав вториот царски и не сум/бев во цутот на младоста :lol: 36 години бев и пак се помина во нај добар ред.
    Ти држам среќа :hug:

На Makedonka007, Flower123123, Turna и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Amelie1708

Amelie1708 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    565
    Колку охрабрува кога ке прочитам вакво нешто! Имам закажан царски во понеделник кај Димчев во Систина , полна 39та недела. Имам уплав од природен порагај, не ни помислував од сам старт да се порагам природно. Едно време дозволив да ме убедат за природно (се познавам себе си, толеранција за болка 0, забен камен ми чистат со анестезија), на последниот преглед откако ме прегледа вагинално ,ми се слоши од болка и еве денес официјално закажав. Малце ми фуфка ,ама знам дека неможам да одам против себе и незнаеш колку е убаво кога ке прочиташ позитивно искуство. Фала ти!:l:

На Makedonka007, Flower123123, Grasiela** и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    25.837
    Ајде со лесно, и обавезно да споделиш како си поминала и да охрабриш други трудници кои се плашат.
    Стравот си е дел од цела процедура , нормална работа си е :)
    Мене ми беше страв од спиналната, не се плаши не е страшно ни болно но мене лично ми беше језиво чувството но тоа трае многу кратко.
    После тоа се е лесно како песна.
    Good luck :hug:

На Amelie1708 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    209
    Здраво дали со ивф се препорачува царски или нема правило?... Некоја со искуство ако може да ми каже..

13. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    9.843
    Нема правило, јас сум со ивф треба да се породам крај на август, докторот инсистира за природно освен ако не искрсне нешто па да се смени планот.

На fana и ifv им се допаѓа ова.
  14. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Колку време после царски се зема у предвид и природно породување, какви примери имаме во темава. Здравје Боже, кај мене би поминале 2 години и 2-3 месеци од првиот пораѓај

15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Барем 3 години.

На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. orhidea242

orhidea242 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2013
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    180
    Минимум година опол

На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Amelie1708

Amelie1708 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    565
    Да споделам и мое искуство за царскиот. Се породив во систина и сум презадоволна. Прием направив во 7ипол сабајлето, ме примија , одма клизма за прочистување , инфузија и ме спремија за во сала. Бев со спинална , моментот на ставање на анестезијата е скроз безболен, јас не осетив ништо, никаква болка при ставањето, ниту пак за време на операцијата. По неколку минути ја извадија мојава маца и ми ја дадоа да ја видам и бацам ❤❤❤ откако заврши се ме ставија во соба за будење да пушти анестезијата , ме пушти после саат ,два и немав некои јаки неиздржливи болки како што очекував,болкиве беа како менструални болки (нормално малку појаки). Јас не сум тип што трпи болка,напротив , многу сум кенкава и лигава , тоа и беше причината за царски, несакав да помислам на природно и верувам дека штом јсс можев , може секој. Не е толку страшно ко што слушав, јас очекував да умирам од болки, издржливи се. Денес ми е прв ден од царскиот станав 5-6 пати, се туширав и прошетав низ ходник, на секое станување е се подобро и подобро, башка кога ке си го видиш бебето забораваш буквално на се ;) Нормално,секое искуство е различно и секој различно проага и трпи болка , мегутоа за мене пострашно нешто од природен порагај не постоеше и затоа одма закажав царски. Откако се породив и родив дете од 4кила докторот ми рече дека нема шанси да родев дете толкаво природно , ја сум ситна а бебе големо така да не се каам уопште :) уште 10 би ги родила вака :)
    Ве советувам сите што се каните царски ,или нормално мора царски од здравствени причини да не се плашите ,одете со позитивна мисла и се ке биде во ред. Боли првиот ден , со движење ке ви биде подобро , и пијте мноооогу течности.

На ane.bella, Flower123123, Turna и 5 други им се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    Царски се препорачува, а особено ако проблемот со стерилитетот е во жената

На ifv и Martka им се допаѓа ова.
  19. #Bebe123

#Bebe123 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2019
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    61
    Jas posle 1 inf se porodiv so carski iako barav prirodno ne mi dozvolija sega sum pak bremena so inf mi rekoa sigurno carski bidejki imam i placenta previja

На ifv му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    209
    Ви благодарам, најверојатно ќе биде царски, на наредно ехо за сигурно ќе знаеме.