Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Мило ми е.
    А зошто масираш, мачкаш, лепиш лепенки? Немаш потреба од ништо освен ако доктор не ти рекол. Јас буквално немам ставено ништо на раната, ниту ме болела освен на почетокот при напор.
    Јас стварно поминав супер и брзо се вратив во нормала, веројатно и вториот пат би било царски ама пак прво би сакала природно да пробам чисто да го доживеам и тоа чувство во животот.
    Се ќе биде подобро, дај си време :hug:

2. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Да немав проблеми со опоравувањето,да бев од тие луѓе што се на нога после недела дена без никакви проблеми мислам дека немаше толку тешко да ми падни..
    Ама тоа е што е,ќе видиме како ќе оди.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Па за поправилно да зарасни,да немам проблеми во иднина..Пошто се уште осеќам затегање,болка па сум читала дека е добро да се прави мобилизација на раната и да се "искршат" тие сврзани ткива за да не се осеќа.Нестрплива сум,имав болна бременост и одвај чекав да сум раат тоа потешко ми падна отколку самиот начин на пораѓање.

4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.674
    Допаѓања:
    39.946
    Абе јас природно се породив и со двете, после првиот пораѓај опоравувањетоми беше страшно тешко. Не можев да седам скоро 2 месеци, раната од епизиотомијата ми гноеше, едвај се опоравив, болки страшни долу, болки во кичма ненормални, мигренозни болки во глава, ми сметаше светлото. Ужас бев.

5. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Малери :D

6. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    719
    Допаѓања:
    1.900
    Па не е баш така . Крив е и докторот . Не за џабе постои Законот за заштита на правата на пациенти
    http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/...astita-na-pravata-na-pacientite-precisten.pdf
    во кој убаво е дефинирано што е информирана согласност , а има и упатство дополнително за тоа како треба да се постапува при прием на родилка, и секој процес е опишан.

Кој не го мрзи да чита нека ги ѕирне двата документи. 8-|

У П А Т С Т В О
    ЗА МЕДИЦИНСКОТО ЗГРИЖУВАЊЕ ПРИ ИНТРАПАРТАЛНА ГРИЖА
    https://www.google.com/url?sa=t&sou...FjAHegQIAxAB&usg=AOvVaw3zf9eMdkObU5-99r7SQ6vf

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Не ги отвара линковите,баш би сакала да прочитам..

8. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    719
    Допаѓања:
    1.900
    Последна измена: 30 ноември 2021
  9. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Првиот го отворив вториот не може..Ако не ти е тешко прати ми скриншот во приватна,фала ти!

10. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    719
    Допаѓања:
    1.900
    Не ми е воопшто тешко но можеш и ова на гугал пребарувачот да го внесеш и веднаш прво излегува

У П А Т С Т В О
    ЗА МЕДИЦИНСКОТО ЗГРИЖУВАЊЕ ПРИ ИНТРАПАРТАЛНА ГРИЖА

На Be-yO-nCe му/ѝ се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.054
    Допаѓања:
    117.692
    Не, немам ама при промена на време ме боцка раната ко ситни игли.
    Не ме боли ама ме пецка. Никогаш тоа место нема да биде исто ко претходно.

Каква масажа правиш на раната?
    Не те боли кога се масираш? :|

12. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Нервни завршетоци се регенерираат инаку самата по себе раната не е болна..

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.054
    Допаѓања:
    117.692
    Е не знам искрено јас не ја чепкав воопшто раната.
    До ден денес (после 4 години) немам осет на тоа место иако раната е една многу тенка линија малку посветла од мојот тен и речиси не се познава.

На Be-yO-nCe му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.790
    Да споделам мое искуство, никогаш предходно не размислував за царски ниту прочитав било каква информација пред да се породам, бев убедена дека сакам природно, за да на крај не секогаш е како сакаме, бев отворена 10 прсти, напони за пораѓање 2 часа за да се искомплицира се со крварење.. инфекција, завртено бебе и што уште не, од сето тоа спас беше царскиот, едноставно кога размислувам сега што би кога не би била толку напредна медицината?
    Се опоравив брзо со доста пазење но еве после 9 месеци при дигање на ќерка ми осеќам болка, исто така при односи, менување на време и сум помирена дека тоа е што е, најбитно е дека сме живи таа и јас. Некогаш немаме избор, но еве лично јас доколку повторно останам бремена и имам шанса да пробам природно би пробала повторно.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.832
    Допаѓања:
    18.667
    За тоа е и царскиот, за да се спасат мајката и бебето ако наложи ситуацијата. И јас бев царски, немаше шанси за природно, двајца доктори потврдија.
    Ама да бираш царски затоа што ке ти расцвета пип е...

На Zumbulche му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.848
    Допаѓања:
    202.936
    Вината тука ја има докторот, оти требало да те информира од сам почеток што и како, а не да те остави сама да одлучуваш. Си испаничила, многу нормално и очекувано за прворотка, не знаеш што те очекува, а докторот е тука за да ти објасни и предности и ризици на двата начини на породување, па и да одлучи во даден момент што е подобро, зависно како се одвива ситуацијата. Во момент на паника не размислуваш трезвено, камоли да одлучиш како сакаш да се пораѓаш.

Ич да не си префрлаш и да престанеш да се обвинуваш себеси, оти вината е исклучиво и само на докторот. Дури и ме чуди во приватна болница како си дозволиле таков пропуст.
    Не дозволувај да паднеш психички поради тоа.

Ќе се опоравиш, сѐ ова ќе пројде еден ден, уште ти е свежо сеќавањето и болките. Сега на прво место е бебето, и ништо друго не е важно. Уживај во мајчинството, сепак го имаш најдобриот подарок после сите перипетии.

И мене ми беше потешко да се опоравам после втората цезареа, стомакот не се повлекува, болки немам сега, првите месеци имав, и болки, отоци и модрици, ми рекоа дека е нормално, оти долго време бев на операциона маса, со огромно крварење, а како последица имам адхезии и изместени органи, местото над резот ми е отрпнато. А прво пробавме природно, оти од првиот царски беа поминати пет и пол години. За жал, тоа испадна лоша одлука. Затоа и се искомплицира царскиот. Не одлучував јас, одлучуваше доктор во мојот случај, и ете, и докторите грешат, свесна сум, за среќа на крај сѐ излезе добро.
    И кај тебе ќе биде добро, верувам, само да престанеш да се обвинуваш себеси. И ако имаш потреба, консултирај психолог за разговор повремено.

На tina2018, fana, CareTee и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Не ми се верува дека овој живот го живеам заради таа одлука а колку ќе беше се подруго свесна сум.. И ајде после како да не сакам да го тужам...Ми го упропасти животот буквално ме скрати од се што имав замислено.. Не можам никако да се помирам,не можам..
    Одам на психолог да..

18. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Дечки, не сакам погрешно да бидам сватена. Се тоа ок, и права на пациенти и се е така...но само докторот да биде крив? Некако лошо ми звучи тоа ми го скрати животот...па нели и ние по нешто се информираме и размислуваме со месеци околу чинот пред да одиме таму. :?: никој не може да гарантира дека доколку се одлучела за природно немало да биде и полошо недај Боже. Едино се слагам за поголема поддршка дека е потребна и емпатија во породилиштата.

На januari19, Estella, forumce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Macmac89

Macmac89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2013
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    164
    Zdravo majki ❤️
    Mi se blizi vreme za poragjaj, razlikata pomegju ednoto i drugoto bebce ke bide 14 meseci, so prvoto se porodiv carski bidejki na ctg bebe bese tahikardicno mnogu i nesmeevme da cekame a sega doktorkata mi kaza deka moze prirodno da probame, no drka postoi i rizik da ispuka matkata bidejki nema pominato 2godinini od carskiot, sega zosyo ke se poragjam vo privatna bolnica mi kaza deka ostava na mene kako sakam da se porodam. Normalmo deka sakam prirodno no i me plasi faktot koj mi go kaza doktorkata. Dali nekoja od vas imala slicno iskustvo, carski pa mnogu brzo prirodno i kako pominala?

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.832
    Допаѓања:
    18.667
    Имаш група на фб, не ми текнува како беше, има многу искуства за природно после царски дури и со толку мала разлика. И има доста мајки кои поминале супер.
    Јас не би пробувала природно толку брзо после царски. И јас сум со царски и не знам дали би пробала природно за второ дете во иднина.
    Ама да не те обесхрабрувам. Ако мислиш дека можеш, браво! Со лесно.

На Macmac89 и tambelina им се допаѓа ова.