Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.281
    Допаѓања:
    259.175
    Јас до вчера крварев малку, капки што се вика. Вчера и денес, многу. Сега пак немав многу.
    Мене ми рекоа да не смрди, да е многу, тогаш е страшно.

Јас не знам како Јора издржала, јас бев до маркет и тоа без апче. Мачно. Едно морам да пијам се уште, а еве денес 10 ден е.
    Сега дека сум кај мајка ми, ме штедат сите. Само бебето, па дури и нејзе ја гледаат. Претходно идеше мама дома и она среду
    Моите се такви, мора да закрепнам. И помагаат.
    Тука контрола е после еден месец, во меѓувреме доаѓа патронажната и го мери и следи бебето.

Последна измена: 4 август 2022
    На Eli23, Bebetoo, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.068
    Допаѓања:
    328.454
    Па не е секој организам ист.На свадба не бев,ама веќе на 5 ти ден ко нова бев.Болки јас немав ич.Ни тогаш ни сега на промена на време.Помош од баби немав,а сама со три деца.Ама стварно имав сила и енергија ептен.Може од возбуда шо знам :D

На JuLleE, MilaSs12 и Freckles. им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.281
    Допаѓања:
    259.175
    Овде од болница и патронажната советуваат, ако немаш помош од блиски, да си најдеш чистачка да исчисти или да платеш жена да ти помага.
    Храна да си нарачеш.
    Ова инаку стои во сите прирачници и во школата за родители.
    Жената после пораѓај мора да закрепне убаво.
    И само бебето да е обврска.
    Еви ги, 90 години и се уште се витални.
    Ама се гледаат бре.
    Сега видов.

На Eli23, MilaSs12 и joy1 им се допаѓа ова.
  4. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    Mojata nikoi e nemat dopreno veruvajte ni za 1 saat ne sama e drza den i nok sama pera cista gotva i taka nikoi ne mi vikat daj da ti pomognime zatoa mislam deka gispod mi davat sila :D… jas ketonal samo prviot den ko dojdov od bolnica se napiv i od toj den kacuvam po 3 skali naednas i nemam nikakva bolka site se cudat a ja pa misla normalno deka e :rofl:

На Gabrielle..., nevermet18 и JuLleE им се допаѓа ова.
  5. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    Konecno edna drugarka da me razberit,,, jas isto ko tebe ne sakam nikoi da mi se dobzlizit ni mene ni na bebuska oti ima takva sila da oda niva da sada cela haha… do sega fala na gopsod vaka ponatamu ne zna sto ke bidit

6. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.323
    Допаѓања:
    15.504
    Денес ми е 5 ден по царски рез. Од кога сум породена чуствувам како стегање во десната нога од колено до глужд, баш како да ми е стегната во оние чорапите што ги облекуваат пред операција. Вечерва забележав дека се појавува и оток.
    Дали на некоја од вас и се случило нешто слично да ме упати што би можело да биде или каде да се обратам што да испитам.

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @JuLleE имаше оток.
    Ама кажи на доктор пак, ќе ти испитаат димери и хемостаза може. Примаш клексани?

8. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.323
    Допаѓања:
    15.504
    Цело време сум на клексани 9 месеци и сега дома ги продолжив и во вторник имам закажано за ддмери и хемостаза па ќе видиме

На JuLleE и kristina.k им се допаѓа ова.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    Јас бев со природен пораѓај и ми се јавија отоци и на двете нози после пораѓај, ама за кратко време исчезнаа. Ти си имаш терапија,не би требало да е нешто загрижувачки

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Вие што живеевте на кетонали после царски, за желудник нешто пиете?
    Конечно сум супер можам денес без кетонал да функционирам ама желудникот сега дојде на ред:sweat:

11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    Нолпаза,аципан, можеш да пиеш насабајле за желудникот

На JuLleE и Bebetoo им се допаѓа ова.
  12. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Ти благодарам, дозволени се за доилки така?

13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    Ау не знам. Не ми текна за тоа

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.281
    Допаѓања:
    259.175
    Јас. Ногата балон. Почна и другата, па прстите од дланките, па лицето.
    Дојде патронажната, се јави на општиот матичен и рекоа дека е нормална реакција и дека е задржка на течности.
    Ќе паднат.
    Еве на ногата немам, на прстите кога како ама и топлото време има улога.
    За да е тромб ми рекоа мора да е или модра, бледа или црвена, ладна или топла и да боли силно. Плус под терапија си.

Јас сум со друга мака, почнав температура да качувам. Тестирана сум, и качувам благо и ме стресува.
    Малава изгледа не го исцицува млекото.
    Мака.

На Eli23 и V.N. им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @JuLleE молзи по малку под туш да ти олеснува, и види да не има грутки. Само немој многу да измолзуваш, уште повеќе ќе надоаѓа. Ќе помине да се стабилизира, само внимавај за грутки.

Последна измена: 6 август 2022
    На V.N. и JuLleE им се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.281
    Допаѓања:
    259.175
    Нема се уште ко што фаќам. Сега ќе одам под туш, ја доев, па одмолзам малце.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  17. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.323
    Допаѓања:
    15.504
    Леле јас и ти значи на исто.
    Фала ти пред се на брзиот одговор малце ме утеши, ама баш ќе ја прашам и јас патронажната кога ќе дојде.
    Инаку и јас се плашев од тромб и го прашував докторот што ме породи и ми го кажа истото што ти го кажале и тебе.
    Дали ти кажаа нешто што може да превземеме или да чекаме само од себе да помине?

Што се однесува до градите таман ми надојде убаво млеко и малава фати жолтица и беше така успана што не сакаше да фати да цица
    Ќе повлечеше неколку пати и заспиваше.
    Еве 3 ден, од вкупно 5 како е родена неможам да и ги видам очите отворени.
    Ми препорачаа да ја дојам на секој 2 часа за побезо да и помине и да живне за да цица убаво. Бидејќи градите ми беа камен мо релоа да си земам пумпа и да се измолзувам
    Ама дома си е дома, денес си дојдовме си фатив ред неколку пати на 2 часа да цица и ми се ставија во ред градите

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.281
    Допаѓања:
    259.175
    Не, само многу течности, движи се дома и кога лежеш нозете на перница. И гинеколог од Мк истото ми го кажа, и овде. Сами ќе поминат. Е ми рекоа ако не поминуваат после 10 ден, да се јавам пак. Ама паѓаат, ногата минимално има, а јас нели и ја повредував.
    На прстите стојат кога како ама тоа не е ново за мене.
    Во глобала минува, само од себе. А мораш течности и да мокреш. Друго не даваат.

И јас мислев тромб е, ама ете не било.
    А се боцкам превентивно, 14 дена. Уште за два дена имам. И толку. Нема крв и димери проверка овде.
    Еве слика да видеш колкава беше.
    IMG_20220731_214554.jpg

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    А ако одбере докторот како ќе се пораѓаш да не го роди тој место тебе и да ме ги трга тој болките и последиците што можеш да ги имаш?
    Аман више со овие тупи мислења, работам во странство и медицинско лице сум и ако е доктор не е господ. Негово е да ти објасни што ти е препорачливо, предности и последици, твое е да пресечеш. Сосила ни лек, ни лечење нема, медицинската етика налага дека против вољата на пациет со здрав разум не смееш да постапуваш. Психичката благосостојба е исто важна со физичката.
    Како да оди здравство кај нас напред ко самите пациенти си прифаќаат дека треба да ќутат и да се заблагодаруваат само, пошто ако се осмелиш да кажеш нешто или да се изјасниш е дрскост, за свое тело, за свое здравје и за свое дете!?
    Да се плашат од докторот ко мали деца пациенти возрасни и да несмеат да писнат.
    Еве само кај нас го има тоа. Ама вака кога читам поедини што викаат така траба, си викам па и не заслужуваат подобро.

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Ај да не одиме сега со екстреми. Ова што го пишуваш е законски забрането како и абортус после извесна недела, а изборот за пораѓај во соодветно време е друго и легално.