Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.088
    Овде, ако денес те прават царски и те носат на интензивна, ќе те вратат на одделение наредниот ден, а не по 2 часа. И не зборувам за траењето на спиналната, туку за операцијата колку трае. Овде така функционираат и зошто е поинаку во другите градови не би знаела да кажам. Не сакам повеќе да се убедуваме, 8 месеци бев таму на стаж и 2 год на вежби од факултетот, го кажувам она што сум го гледала.

На stevemila и fana им се допаѓа ова.
  2. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Види јас бев у Систина. Моето искуство си е такво од таму. Не се убедувам, таман работа, и да сум мислела дека се спретни државно (чест исклучоци) и јас државно ќе се пораѓав. Ова е мое мислење нели. :)
    И твоето е на место, секако не можеме сите да кажеме за секоја болница одделно. :)

3. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Час и 15 минути траеше мојот царски,операцијата со се припреми таман пола час . Претходно имав две миомектомии и од нив цревата ми беа прираснати и залепени за матката и таа операција траеше скоро час. Двајца доктори ме оперираа.

На stevemila и LadyC им се допаѓа ова.
  4. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @forumce vo red mozebi ima i takvi slucaevi , jas kazuvam od licno iskustvo pred tocno 1 nedela na gak . Doktorot posle mene porodi bliznacinja vo 10 do 5 . Znaci od 3 do 5 i carski i prirodno porofuvanje zavrsi.
    @LadyC ti isto kako mene so vremeto

На stevemila, karibian и LadyC им се допаѓа ова.
  5. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    И мојот царски траеше ококу 40 мин. Откако почнаа за 10 мин ја извадија ќерка ми и уште пола саат ,за два часа откако ми ја ставија анестезијата почнав пак да ги осеќам нозите.
    @tanja11991 му треба време за некој ден ќе се стабилизира и мојот исто не се симнуваше или малку и пак се покаче ,само ме мисли во него оти кас приметив дека и до некаде сама си го качував само мислите ми беа во него. Знаев кое време мерат сестрите и а дојдеше време јас се возбудивав и оп покаже повисок.

На tanja11991, stevemila, karibian и 2 други им се допаѓа ова.
  6. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.474
    Јас се породив во 11:40, а веќе во 12:00 бев на интензивна. 2 часа е предолго за царски.

На LadyC и karibian им се допаѓа ова.
  7. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Pa ne treses gluposti, jas poslem histeroskopija si povrakav, a nemas sto da poveakas. Dodeka ne mi stavija Getonal mislam po nalog na doktorot ne mi se smiruvase. Tebe gledas nisto ne ti bilo, moze poubavo podnesuvas opsta anestezija. Jas zatoa sega sakam spinalna, se tesam deka od nea deka nema da mi se losi. Ama kako ke kaze doktorot taka, ako mora opsta, nemozam nisto jas.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.191
    Допаѓања:
    124.690
    Женцки, утре ќе одам на цтг и на разговор со анестезиолог, ќе му ги кажам маките мои :lol: па да видиме што ќе каже :)

На stevemila, Ano, Belabelinakinder и 3 други им се допаѓа ова.
  9. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    И сподели со нас. Прашај како да се спасиме од главоболки од спинална :?:

На karibian и eli25 им се допаѓа ова.
  10. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    За да немаш главоболки треба многу течности да внесуваш јас имам искусено секакви анестези и целосна и локална спинална првиот пат немав гајле дека примав инфузи брзо ми се исчисти организмот ама вториот пат ми ги запушија вените и не им дозволував да ми стават инфузи и само со инекци и ми напомена дека треба премногу течности да примам и јас не внесувам од таква страшна болка во половина и главата ми се чини господ го видов го кренав шишето со сок и за 10 минути ништо не ми беше. Да не дојде до забуна анестезите не ми беа за порајѓај за други проблеми здраствени и сега ако треба да бирам ќе им речам со целосна ми се чини дека нема да може да ми издржи половинава (facepalm)

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Nemoze analgin da se napieme ako ne boli glavata od spinalnata? Da si nosime od doma?

12. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    За жал кај некои и покрај многу течности пак се појавуваат главоболки :( а искрено целосната повеќе ме плаши мене.

На stevemila, LadyC, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @Paka eh duso da pominuvase od analgin super ke bese . Mene i infuzii i inekcii sekakvi i mnogi tecnosti plus piev i pak me bolese . No da ne ve plasam i anesteziologot mi kaza deka kaj site ne se javuvaat tuku samo kaj 20 posto .

На Paka, stevemila, orhideea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.088
    Не ве боцкат кетонал или аналгин против болки?

На LadyC и ada21 им се допаѓа ова.
  15. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    5.811
    Влегов во точно 14:15 во сала за царски,во 14:25 го извадија бебето дури ми ја средија раната отприлика половина час траеше сето.
    2 часа се премногу за вадење бебе,без разлика дали е операција или не.Логички,ти пуштаат анестезија,веднаш делува - сечат,вадат бебе,лепат рана и толку е.Стануваш мајка,најубавото нешто на светот :inlove:

На kristina.k, orhideea, LadyC и 4 други им се допаѓа ова.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Мојот царски траеше час и петнаесетина мин. Но мојата операција беше од потешките, бар така ми кажа после др што ме оперираше. Бев со спинална и се слушав, а подобро да не слушав. Тоа што бев свесна кога го извадија бебето ништо не ми смени зошто само ми го прелетаа над глава една стотина и продолжија да работат на мене со брзина на светлината. Е после операцијата кога помина анестетијата е супер, немав никакви потешкотии, но пиев течности ко камила, некои си 4-5 литри.:D
    Првиот царски ми беше со општа. За време на операцијата супер. Но после освестувањето беше многу тешко. Бев зашеметена и имав нагон на кашлање, а неможев да кашлам.
    Туку кажете ми колку време после царскиот смеам да почнам со вежбање.

На Paka, LadyC, ada21 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Мене гинекологот ми кажа чим одам на контрола да види дека е се во ред и можам да вежбам. Уште не сум била а малиот ми е 8 месеци. За срамота.(facepalm)
    Инаку @forumce мене ми ставија на крајот морфиум една доза ако памтам добро и примав кетонали 4 дена мислам два пати на ден. :)

На irena.1 и forumce им се допаѓа ова.
  18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Јас веке бев на контрола, ама заборавив да прашам.(facepalm) реално поминат е само месец, ама сепак. Ај ке се јавам, ке ја прашам.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Операцијата трае различно кај сите, зависно од случајот. Јас сум два пати породена царски, со целосна анестезија. Првиот пат, во 23:30 ме однесоа во сала, одма ме успаа, малиот го извадија во 23:55, во 00:30 бев на интензивна. Мака немав од анестезијата, никаква. Вториот пат ме успаа во 18:00, во 18:05 го извадија малото, а се разбудив и ме однесоа на интензивна околу 20:45. Операцијата траеше предолго поради големото крварење што го имав. Повторно немав никаква мака од анестезијата. И сега, да се вратам наназад, да можам да бирам, природно е мојот избор. Сепак, операција е операција, а многу голем уплав имам од анестезија воопшто.

На LadyC, karibian, duffi и 3 други им се допаѓа ова.
  20. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.270
    Допаѓања:
    22.068
    Страв ми е за раната поради топлото бидејќи е од скоро.
    Докторот вели да не се секирам да ја мијам често и да и ставам бебешка пудра.
    Какви се вашите искуства со царски летно време?

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.