Strucna matura

Дискусија во 'Образование' започната од Kadricccc, 1 декември 2025 во 17:05.

1. Kadricccc

Kadricccc Нов член

Се зачлени на:
    Денес
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo, mislev deka e najdobro ovde da se obratam
    Ovaa god sum maturantka i sega ima nov zakon za polaganje matura: strucna, gimnaziska i umetnicka drzavna matura. So strucnata gi polagas predmetite spored struka, gimnaziskata e za tie sto ucele gimnazija a umetnickata za tie sto ucele sredno umetnicko. So gimnaziskata matura moze da se vleze vo site fakulteti, a so strucnata samo na tie sto se srodni so smerot sto sme go ucele.
    Jas ucam za fizioterapevt, sto znaci dokolku ja poloznam strucnata matura ke mozam da vlezam na fakulteti sto se srodni so medicina. E sega mojot problem e sto sakam da odam na medicinski fakultet, smer fizioterapevt, a dokolku ne me primat, kako vtora opcija mi e da odam na germanski jazik i knizevnost. Navistina sum izgubena i ne znam dali samo filmovi si motam ili ima sansa da se izvede ova nekako... Ne znam sto da pravam, koja matura da ja polagam, proektnata na koja tema da mi bide... Ve molam nekoj neka mi pomogne bidejki profesorite ne sakaat nisto da mi kazat

2. Kadricccc

Kadricccc Нов член

Се зачлени на:
    Денес
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Se mislam dali e pametna ideja da ja polagam gimnaziskata matura bidejki na koj bilo fakultet mozam da se zapisam so nejze, no poveke me maci dali ke uspeam da naucam se sto ucele gimnazijalcite 4 godini vo rok od nekolku meseci... Ke treba da se polagaat predmeti sto sme gi nemale nie a gimnazijalcite gi imale... I plus proektnata treba da bide povrzana so fakultetot sto sakas da se zapises, a kako da gi povrzam medicinski fakultet za fizioterapevt i germanski jazik?? Nikako normalno