Што да кажам...... за прв пат толку да чекам пратки едната пратка се чека да се подигне од ВИП ПОШТА ( царинењето е завршено ) , нив мрза ги фати веќе ум немам ми се одмили искрено веќе да нарачувам !
Во мојов град Елс се ужас. Во едната населба само на телефон се дојди земи си ја пратката. Во другата по 2 недели не ги носат, на крај пак одиме и си ги земаме од таму. Не е до Тему, колку што е до нашиве пошти. Сега со ддв ако се усложни и постапката уште повеќе доцнење.
Eve go izglasale zakonot za ddv ke stapi na sila od drugata nedela. A ne razbiram za naracki nad 22 evra nema da ima ddv?
И за нарачки под 22 евра ќе има данок. Ако е 600 денари нарачката и неа ќе ти биде оданочена, се ќе биде оданочено.
Членот ти пишува: Ова е оданочување за нарачки ПОД 22 еврa. и ти прашуваш: значи за нарачки ПОД 22 евра нема да има ддв ? ДО СЕГА ПОСТОЕШЕ ЗАНОК ЗА ОДАНОЧУВАЊЕ НА НАРАЧКИ НАД 22ЕВРА / 45ЕВРА (ЗАВИСИ КОЈ Е ПРАЌАЧ, ФИРМА ИЛИ ЛИЦЕ). ОД СЕГА ИМА НОВ ЗАКОН, СЕ ОДАНОЧУВААТ И ТИЕ ДО 22/45 ЕВРА ЗНАЧИ СЕГА СЕ ОДАНОЧУВААТ СИТЕ А ЗА ПРАТКИ НАД 90 ЕВРА СЕ ПЛАЌА ПЛУС И ЦАРИНА
Се надевам добро ги искористи овие 2 недели додека "лажното" најавување стана вистинито (не ми е смешно, ама да ти доловам колку глупо ти личат наредениве смајлиња во дискусија)
На последните две нарачки ми пишуваше "со вклучен ДДВ" дали со доставата ќе бараат уште? Ова е веќе лудило RIP TEMU
Од министерство за финансии прочитав дека ние, купувачите нема да сме оштетени. Ова се однесува на доставувачите, дали по таа цена ќе ги кренат цените на тему, ќе видиме.
Според мене ова повеќе ќе се одрази на оние што порачуваа од Тему па после препродаваа по продавници. За нас пак ќе остане најевтина опција, пошто со овие плати се друго е луксуз.
ДДВ нема да плаќаме при подигнување на пратка, само цените на тему ќе се покачат (инфо за тие што не ви е јасно).
Па порано така,ако ни одговара цената ќе го купиме производот ако ни е скапо придружи дајле. Ја си мислев да не се плаќа при достава.. ама добро не е толку лошо штом е вака. Е сега да не рипнат многу цените..
Ne najdov bas soodvetna tema.. Imam pratka od amazon, carina sve plateno. Mi pisaa denes od intime mk deka pratkata e na carina i edno 5 word dokumenti da popolnam info za pratkata. Eden od dokumentite e kao polnomosno za pred carina, kade sto se bara da vnesam maticen broj. Shube mi e nekako momentov so maticen broj vo word dokument da stavam vo plain text format i da go pratam na mail da stoi tamu na nivni mailbox. Sea brzo imase zloupotreba na maticni broevi, podigaa brzi krediti, imase storija. Iskustva, soveti? Od carina da odam da podignam ima opcija? Kje proguglam da vidam..
Јас сум добивала од нив неколку пратки, и внесувам матичен број. Според маилот не гледам друга опција, за да си завршиш сама работа без да ги пратиш документите што ги бараат. И да идеш таму пак тој документ изјавата ќе треба да ја пополниш лично. За злоупотреба, ако некој намислил... може секако