Може ли да ми напишете некој рецепт за ѓевреци? Ама не за варени туку за обичните што се печат само Благодарам
Можеби ова ќе ти послужи http://www.coolinarika.com/recept/gevreci/ http://www.coolinarika.com/recept/bagels-gevreci/
гевреците од првиот линк ги правевме денес дома многу се убави се топат во уста коритсаки ти ги препорачувам испробани се
Јас имам рецепт за варени гевреци. Ќе го напишам, можеби на некој ќе му послужи. Варени гевреци 1 квасец се замесува со 1/2л. млеко, 5 големи лаж. шеќер и 5л. брашно да стаса. Се замесува со 1кг. брашно 2лаж. сол и 2 филџани за кафе зејтин. Се прават кравајчиња, се сукаат мали кори и се прават како кифли. Во тенџере се вари вода и кифлите се ставаат во неа додека не нараснат. Се вадат и се валкаат во сусам и се печат. Се сечат со голема чаша и во средина со мала.
Многу сакам сусам, а со тоа и ѓевречиња. Ние дома стално правиме и многу се мекички и убави. Еве рецепт: 1/2 литар млака вода 250 мл. зејтин 1 квасец 5 лажици шеќер 1 лажица сол 1 кг. брашно Сите состојки се замесуваат и тестото се разделува на мали топчиња. Излегуваат негде околу 60-70. топчињата се чекаат да скиснат, па после се расукуваат и се прават како кифлички, па се мрцкаат во врела вода(со сол), па се валкаат во сусам. Се редат во тепсија, се чекаат да скиснат и се печат. Обавезно ги печеме со хартија за печење (си ја купувам од Кам) да не се лепат.
Обожавам, ѓеврек и чоколадно млеко - таа комбинација од градинка ми е останата Ама варениот ѓеврек ми е каде каде поубав, ухх сега ми се пријаде
Ѓевречиња 1 кг брашно 200 мл масло 3 лажици шекер 2 лажици сол 1 квасец Млеко пресно по потреба( или вода) Се ставаат во ладна вода и се валаат со Сусам. И се ставаат да се печат. ________________________________________ Варени ѓевреци 500 мл вода 300 гр масло 2 квасец по 5 мали лажици шекер и сол брашно по потреба Тестото да стаса, се прават ѓевречиња и се оставаат за стасаат. посебно се става вода да зоврие ; се пушта тестото моделирано во водата се вадат и се валаат во сусам. Кога ќе се извадат од вода се ставаат на плех со хартија и се ставаат да стасаат и потоа се печат. ________________________________________ * Варени ѓевреци 600мл вода 200 мл масло 1 квасец 6 лажици шекер 1 лажица сол брашно по потреба кисне , се става млака вода, па на салфетка и се става сусам на тестото веке моделирано. плех премачкан со маргарин се зема за да се печат сусаменото тесто.
Се се ама како Кавадаречкото ѓеврече нема никаде... Ако немате пробано пробајте најдобро е! (рецептот не го кажуваат незнам зошто ама имам слушнато дека го варат во пепел)
Ми се допаѓаат и нашите ѓевреци,но како што се убави ѓевреците во Грција..... Тука не сум сретнала такви,малечки се многу ама вкусни.
ЈАс пак највкусни сум јадела во ТУРЦИЈА...мффф мфффф мфффф ако има некој рецепт за тоа нешто пракајте!!!
Јас минатата недела правев варени и сум презадоволна од рецептата....не ми е при рака тевтерот, ама ќе ви пишам ветувам
Јас да го пофалам овој рецепт, ги правев 5-6 пати и нема утка а превкусни се. http://www.coolinarika.com/recept/gevreci/
Драги феминки обожавам барен/варен(како е правилно?) ѓеврек, но дали некоја од вас знае како се прави?
Мене ми се допаѓаат Охридските ѓевречиња. А во Скопје, на К-15 ѓевречињата им нема конкуренција. Господинот што продава со количка пред Судот.