Ѓевреци

Дискусија во 'Рецепти' започната од koritsaki, 30 јануари 2011.

  1. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    13.844
    Допаѓања:
    75.810
    Пол:
    Женски
    Може ли да ми напишете некој рецепт за ѓевреци? Ама не за варени туку за обичните што се печат само :) Благодарам
     
  2. la-chicka

    la-chicka Популарен член

    Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    1.571
    Пол:
    Женски
    На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lily-prune

    lily-prune Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    154
    гевреците од првиот линк ги правевме денес дома многу се убави се топат во уста коритсаки ти ги препорачувам испробани се
     
    На SunnyGirl2 и koritsaki им се допаѓа ова.
  4. annii

    annii Популарен член

    Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.039
    Допаѓања:
    4.650
    Јас имам рецепт за варени гевреци. Ќе го напишам, можеби на некој ќе му послужи. :)

    Варени гевреци

    1 квасец се замесува со 1/2л. млеко, 5 големи лаж. шеќер и 5л. брашно да стаса. Се замесува со 1кг. брашно 2лаж. сол и 2 филџани за кафе зејтин. Се прават кравајчиња, се сукаат мали кори и се прават како кифли. Во тенџере се вари вода и кифлите се ставаат во неа додека не нараснат. Се вадат и се валкаат во сусам и се печат. Се сечат со голема чаша и во средина со мала.
     
  5. ana-banana

    ana-banana Популарен член

    Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    744
    Пол:
    Женски
    Многу сакам сусам, а со тоа и ѓевречиња. Ние дома стално правиме и многу се мекички и убави. Еве рецепт:
    1/2 литар млака вода
    250 мл. зејтин
    1 квасец
    5 лажици шеќер
    1 лажица сол
    1 кг. брашно

    Сите состојки се замесуваат и тестото се разделува на мали топчиња. Излегуваат негде околу 60-70. топчињата се чекаат да скиснат, па после се расукуваат и се прават како кифлички, па се мрцкаат во врела вода(со сол), па се валкаат во сусам. Се редат во тепсија, се чекаат да скиснат и се печат.
    Обавезно ги печеме со хартија за печење (си ја купувам од Кам) да не се лепат.
     
    На koritsaki и t.i.n.k.b.e.l.l им се допаѓа ова.
  6. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.268
    Допаѓања:
    14.957
    Пол:
    Женски
    Обожавам, ѓеврек и чоколадно млеко - таа комбинација од градинка ми е останата :lol:
    Ама варениот ѓеврек ми е каде каде поубав, ухх сега ми се пријаде
     
  7. figgiMK

    figgiMK Популарен член

    Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    6.964
    Допаѓања:
    2.296
    Ѓевречиња
    1 кг брашно
    200 мл масло
    3 лажици шекер
    2 лажици сол
    1 квасец
    Млеко пресно по потреба( или вода)
    Се ставаат во ладна вода и се валаат со Сусам. И се ставаат да се печат.
    ________________________________________
    Варени ѓевреци
    500 мл вода
    300 гр масло
    2 квасец
    по 5 мали лажици шекер и сол
    брашно по потреба
    Тестото да стаса, се прават ѓевречиња и се оставаат за стасаат.
    посебно се става вода да зоврие ; се пушта тестото моделирано во водата се вадат и се валаат во сусам.
    Кога ќе се извадат од вода се ставаат на плех со хартија и се ставаат да стасаат и потоа се печат.
    ________________________________________
    * Варени ѓевреци
    600мл вода
    200 мл масло
    1 квасец
    6 лажици шекер
    1 лажица сол
    брашно по потреба
    кисне , се става млака вода, па на салфетка и се става сусам на тестото веке моделирано.
    плех премачкан со маргарин се зема за да се печат сусаменото тесто.
     
  8. hehehe

    hehehe Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    52
    Се се ама како Кавадаречкото ѓеврече нема никаде... Ако немате пробано пробајте најдобро е! (рецептот не го кажуваат незнам зошто ама имам слушнато дека го варат во пепел) :)
     
  9. tweety26

    tweety26 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.275
    Пол:
    Женски
    Ми се допаѓаат и нашите ѓевреци,но како што се убави ѓевреците во Грција.....
    Тука не сум сретнала такви,малечки се многу ама вкусни. :)
     
  10. figgiMK

    figgiMK Популарен член

    Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    6.964
    Допаѓања:
    2.296

    ЈАс пак највкусни сум јадела во ТУРЦИЈА...мффф мфффф мфффф
    ако има некој рецепт за тоа нешто пракајте!!!
     
    На tweety26 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.268
    Допаѓања:
    14.957
    Пол:
    Женски
    Јас минатата недела правев варени и сум презадоволна од рецептата....не ми е при рака тевтерот, ама ќе ви пишам ветувам
     
  12. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    7.548
    Пол:
    Женски
    Ајде Сноу пиши го рецептот, ако сакаш.
     
  13. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.277
    Допаѓања:
    5.155
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tina22m

    Tina22m Активен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    35
    Пол:
    Женски
    Драги феминки обожавам барен/варен(како е правилно?) ѓеврек, но дали некоја од вас знае како се прави?
     
  15. Vesna24

    Vesna24 Активен член

    Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    113
    Пол:
    Женски
    Мене ми се допаѓаат Охридските ѓевречиња.

    А во Скопје, на К-15 ѓевречињата им нема конкуренција. Господинот што продава со количка пред Судот.