1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ѓевреци

Дискусија во 'Рецепти' започната од koritsaki, 30 јануари 2011.

  1. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    15.180
    Допаѓања:
    86.227
    Пол:
    Женски
    Може ли да ми напишете некој рецепт за ѓевреци? Ама не за варени туку за обичните што се печат само :) Благодарам
     
  2. la-chicka

    la-chicka Популарен член

    Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    1.336
    Допаѓања:
    1.571
    Пол:
    Женски
    На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lily-prune

    lily-prune Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    154
    гевреците од првиот линк ги правевме денес дома многу се убави се топат во уста коритсаки ти ги препорачувам испробани се
     
    На SunnyGirl2 и koritsaki им се допаѓа ова.
  4. annii

    annii Популарен член

    Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.233
    Допаѓања:
    5.403
    Јас имам рецепт за варени гевреци. Ќе го напишам, можеби на некој ќе му послужи. :)

    Варени гевреци

    1 квасец се замесува со 1/2л. млеко, 5 големи лаж. шеќер и 5л. брашно да стаса. Се замесува со 1кг. брашно 2лаж. сол и 2 филџани за кафе зејтин. Се прават кравајчиња, се сукаат мали кори и се прават како кифли. Во тенџере се вари вода и кифлите се ставаат во неа додека не нараснат. Се вадат и се валкаат во сусам и се печат. Се сечат со голема чаша и во средина со мала.
     
  5. ana-banana

    ana-banana Популарен член

    Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    748
    Пол:
    Женски
    Многу сакам сусам, а со тоа и ѓевречиња. Ние дома стално правиме и многу се мекички и убави. Еве рецепт:
    1/2 литар млака вода
    250 мл. зејтин
    1 квасец
    5 лажици шеќер
    1 лажица сол
    1 кг. брашно

    Сите состојки се замесуваат и тестото се разделува на мали топчиња. Излегуваат негде околу 60-70. топчињата се чекаат да скиснат, па после се расукуваат и се прават како кифлички, па се мрцкаат во врела вода(со сол), па се валкаат во сусам. Се редат во тепсија, се чекаат да скиснат и се печат.
    Обавезно ги печеме со хартија за печење (си ја купувам од Кам) да не се лепат.
     
    На koritsaki и t.i.n.k.b.e.l.l им се допаѓа ова.
  6. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    14.975
    Пол:
    Женски
    Обожавам, ѓеврек и чоколадно млеко - таа комбинација од градинка ми е останата :lol:
    Ама варениот ѓеврек ми е каде каде поубав, ухх сега ми се пријаде
     
  7. figgiMK

    figgiMK Популарен член

    Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    6.964
    Допаѓања:
    2.298
    Ѓевречиња
    1 кг брашно
    200 мл масло
    3 лажици шекер
    2 лажици сол
    1 квасец
    Млеко пресно по потреба( или вода)
    Се ставаат во ладна вода и се валаат со Сусам. И се ставаат да се печат.
    ________________________________________
    Варени ѓевреци
    500 мл вода
    300 гр масло
    2 квасец
    по 5 мали лажици шекер и сол
    брашно по потреба
    Тестото да стаса, се прават ѓевречиња и се оставаат за стасаат.
    посебно се става вода да зоврие ; се пушта тестото моделирано во водата се вадат и се валаат во сусам.
    Кога ќе се извадат од вода се ставаат на плех со хартија и се ставаат да стасаат и потоа се печат.
    ________________________________________
    * Варени ѓевреци
    600мл вода
    200 мл масло
    1 квасец
    6 лажици шекер
    1 лажица сол
    брашно по потреба
    кисне , се става млака вода, па на салфетка и се става сусам на тестото веке моделирано.
    плех премачкан со маргарин се зема за да се печат сусаменото тесто.
     
  8. hehehe

    hehehe Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    52
    Се се ама како Кавадаречкото ѓеврече нема никаде... Ако немате пробано пробајте најдобро е! (рецептот не го кажуваат незнам зошто ама имам слушнато дека го варат во пепел) :)
     
  9. tweety26

    tweety26 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.275
    Пол:
    Женски
    Ми се допаѓаат и нашите ѓевреци,но како што се убави ѓевреците во Грција.....
    Тука не сум сретнала такви,малечки се многу ама вкусни. :)
     
  10. figgiMK

    figgiMK Популарен член

    Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    6.964
    Допаѓања:
    2.298

    ЈАс пак највкусни сум јадела во ТУРЦИЈА...мффф мфффф мфффф
    ако има некој рецепт за тоа нешто пракајте!!!
     
    На tweety26 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    14.975
    Пол:
    Женски
    Јас минатата недела правев варени и сум презадоволна од рецептата....не ми е при рака тевтерот, ама ќе ви пишам ветувам
     
  12. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.386
    Допаѓања:
    8.351
    Пол:
    Женски
    Ајде Сноу пиши го рецептот, ако сакаш.
     
  13. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.296
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tina22m

    Tina22m Активен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    36
    Пол:
    Женски
    Драги феминки обожавам барен/варен(како е правилно?) ѓеврек, но дали некоја од вас знае како се прави?
     
  15. Vesna24

    Vesna24 Активен член

    Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    116
    Пол:
    Женски
    Мене ми се допаѓаат Охридските ѓевречиња.

    А во Скопје, на К-15 ѓевречињата им нема конкуренција. Господинот што продава со количка пред Судот.