1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ѓомлезе

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од angelche16, 8 декември 2014.

  1. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.370
    Допаѓања:
    9.306
    Пол:
    Женски
    Како што зборува насловот, дали и како го правите.
    Баба ми и мајка ми го прават прсти да излижеш.
    Јас ги гледам и така така почнувам да се учам, а
    за рецептата ќе ги прашам и ќе споделам овде.
    Очекувам одговори. :)
     
  2. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.733
    Јас мислев рецепта ќе најдам, не само пост :(
     
    На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.918
    Пол:
    Женски
    Еве ова јас го најдов

    Состојки:
    100 мл. масло
    2 л. вода
    1 ½ кг. брашно
    1 мала лажичка сол

    Подготовка:
    Ги мешаме сите состојки со миксер. Добиваме каша слична како за палачинки. Кога e се убаво измешано посолуваме.
    Земаме тепсија и ја мачкаме со масло. Истураме со црпалка за супа количество каша колку да се направи тенок слој како за палачинка.
    Tепсијата ја ставаме во рерна (доколку немаме вршник). Кога слојот од кашата ќе се потпече и вцрви, ја вадиме тепсијата, премачкуваме слој масло, па вниматлно со црпалката истураме нов, тенок слој каша. Ова го повторуваме се додека не ја потрошиме цела каша.
    Опишаниот рецепт е за Ѓомлезе печено во рерна.
     
    На Acka22 и angelche16 им се допаѓа ова.
  4. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.276
    Од искуство ви кажувам да не го правите во рерна. Потрошив три часа и многу нерви, и на крај немаше никакви сличности со тоа под вршник.
    Го имам пробано одамна, ептен ми се допадна, стружани и охриѓани често го прават, ама бидејќи не сум оттаму ретко имам прилика да го јадам, па кога го видов овој рецепт http://migusto.mk/turi-potpeci/ решив да го направам и тоа во дупла доза (facepalm).
    Правев како што се препорачува, на 240 степени, со малку подотворена рерна за да не се ствара влага, со пуштен горен грејач и на крај беше живо, никакво, го вратив пак во шпорет, пуштив само долен греач малку да се запече, ама нееее.
    Одвај го изедов, кога сакав да јадам од него ги пржев парчињата во тавче за палачинки и со јогурт се трпеше вкусот- ме фати инат да ги фрлам после толку малтретирање и знам дека никогаш веќе нема да го правам во шпорет.

    Подобро направете си солени палачинки и потоа редете во тавче за печење палачинка, па масло, па сирење, па пак палачинка се додека имате палачинки и на крај премачкајте со масло, насечкајте ги на коцки и печете додека не порумени горниот дел.
    Вкусот е многу сличен на ѓомлезе, и има далеку помалку малтретирање и нервоза отколку со оваа постапка со рерната.
     
    На kukla21 и angelche16 им се допаѓа ова.
  5. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.370
    Допаѓања:
    9.306
    Пол:
    Женски
    Да не се зафркнете вистинско ѓомлезе не се прави во рерна. (facepalm)

    Рецепта

    1.околу 200ml масло
    2.2 литри кисела вода 0,5 литри јогурт
    3.70% бело брашно
    4.30% пченкарно брашно
    5.сол по вкус

    Ги мешаме сите состојки освен маслото, но без миксер туку со мешалка. Кашата треба да ви излезе со срезна густина и да нема грутчиња.
    Едниот сач што беше на оган треба да го ставиме врз тепцијата со ѓомлезето. Додека имаме каша ова го повторуваме, но да напоменам секогаш кога го менуваме сачот треба да капниме две- три капки масло со лажицата.
    Се надевам дека барем нешто свативте. :wasntme:
    Поздрав. :*
     
    На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ina Ina

    Ina Ina Активен член

    Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    72
    Пол:
    Женски
    ѓомлезе не е ѓомлезе во релна :) како охриѓанка ке ви кажам најдобро(баш денеска за празников јадев :)) се прави под сач кора по кора,и е доста тешко за правење. Ама затоа после ко ке е готово ...цревата ке ти се залепат од јадење :D. И тестото е само од бело брашно,вода,сол и масло
     
    На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.370
    Допаѓања:
    9.306
    Пол:
    Женски
    Не мора само да е од бело брашно може и пченкарно и интегрално :D
     
  8. Ina Ina

    Ina Ina Активен член

    Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    72
    Пол:
    Женски
    Ама право ѓомлезе е вакво:D охридско :rock:
     
    На Ana Chio му/ѝ се допаѓа ова.
  9. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.370
    Допаѓања:
    9.306
    Пол:
    Женски
    Да да знам и јас сум од Охрид
     
  10. Ina Ina

    Ina Ina Активен член

    Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    72
    Пол:
    Женски
    Немам пробано со пченкарно,не сум знаела дека и така го прават
     
  11. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.370
    Допаѓања:
    9.306
    Пол:
    Женски
    Да да
     
  12. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.370
    Допаѓања:
    9.306
    Пол:
    Женски
    Еее ја видов темава и ми се пријаде.. :(:( ама немам сега.
     
  13. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.940
    Kaj mene gjomlezeto go pravat samo so brasno voda I sol a maslo na sekoja kora i bavo go pecat so zagrean sac.
    Awwwwh nemat poubo :D
     
  14. Lolo5

    Lolo5 Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 септември 2017
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    796
    Пол:
    Женски
    Летово пробав ѓомлезе кога бев во Охрид, и морам да кажам дека сум воодушевена од преубавиот вкус. А да не спомнувам каква комбинација е со јогурт или кисело млеко.
    Ммммм....... :inlove:
     
  15. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.711
    Пол:
    Женски
    Не обожавам.
     
    На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Ма.нев

    Ма.нев Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.224
    Пол:
    Машки
    Кадд има најдобро ѓомлезе во Охрид?
     
  17. Feminka22

    Feminka22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    14.124
    Допаѓања:
    43.677
    Пол:
    Женски
    Го обожавам :inlove:
    Штета што го нема во Скопје и што не се прави толку лесно.
    Баба ми во Охрид порано какво правеше уфф :wasntme:
     
  18. Ма.нев

    Ма.нев Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.224
    Пол:
    Машки
    Ќе и одиме на баба ти на гости....
    Обожавам ѓомлезе. Првпат пробав сега пред некој ден кога бев за Велигден таму и многу ми се допаѓа.
     
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. GoodGirl45

    GoodGirl45 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 ноември 2016
    Пораки:
    1.407
    Допаѓања:
    8.692
    Пол:
    Женски
    Немам пробано, но баш сакам.
     
  20. Ма.нев

    Ма.нев Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.224
    Пол:
    Машки
    Дали Охриѓани го прават и со месо и сорење или само голо без ништо го има секаде?