Iron Maiden хеви метал бенд од Лејтон, Лондон, формиран од страна на басистот и текстописецот Сив Харис во 1975г. и се смета за еден од највлијателните и најуспешните бендови. Првиот вокал Пoл Деј бил заменет со Денис Вилкок, а по неуспехот на гитаристите се приклучил и Дејв Мареј. Со доста измени во бендот, после 3 години свирење, го издале демо албумот "The Soundhouse Tapes." Во 1980г. го издале и првиот студиски албумот "Iron Maiden" кој го достигнал 4то место на UK Albums Chart. Вториот студиски албум "Killers" содржел песни кои веќе биле напишани. Само две песни биле додатно напишани за овој албум. Има и песни со книжевно значење ("Murders in the Rue Morgue" базирана на делото од Едгар Алан По.) Златните години (The Number of The Beast - 1982г.), трет студиски албум. Пол Ди`Ано се занимавал со користење прекумерни количества на кокаин, што се одразило на неговото однесување на сцената, во времето кога бендот забележувал голем успех. Албумот стигнува на првото место на UK Albums Chart. Петтиот студиски албум 1984г. 220 настапи за 13 месеци е најголемата турнеја на бендот и воопшто од останатите музички турнеи, од којашто им требале 6 месеци одмор. Членови: Стив Харис (басист и основач на бендот); Пол Брус Дикинсон (пеач, текстописец); Дејв Мари (гитарист); Адријан Смит (гитарист); Јаник Герс (гитарист); Нико Макбрејн (тапанар); Албуми: Спојлер Iron Maiden - 1980г. "Prowler" "Remember Tomorrow " "Running Free" "Phantom of the Opera" "Transylvania" "Strange World" "Charlotte the Harlot" "Iron Maiden" Killers - 1981 "The Ides of March" "Wrathchild" "Murders in the Rue Morgue" "Another Life" "Genghis Khan" "Innocent Exile" "Killers" "Prodigal Son" "Purgatory "Drifter" The Number Of The Beast - 1982 "Invaders" "Children of the Damned" "The Prisoner" "22 Acacia Avenue" "The Number of the Beast" "Run to the Hills" "Gangland" "Total Eclipse" "Hallowed Be Thy Name" Peace of Mind - 1983 "Where Eagles Dare" "Revelations" "Flight of Icarus" "Die With Your Boots On" "The Trooper" "Still Life" "Quest for Fire" "Sun and Steel" "To Tame a Land" Powerslave - 1984 "Aces High" "2 Minutes to Midnight" "Losfer Words (Big 'Orra)" "Flash of the Blade" "The Duellists" "Back in the Village" "Powerslave" (Dickinson) "Rime of the Ancient Mariner" Од формирањето бендот има издадено: 15 студиски албуми, 11 "live" албуми. 4 ЕР и 6 компилации. Ги слушате ли Ајрон Мејдн? Омилена песна, албум? Превземено од Wikipedia, ironmaiden.com
Е,фала Богу тема и за нив ! Ги обожавам.Можам да кажам дека се најдобриот метал бенд на сите времиња,за сите генерации. Омилени албуми -The number of the beast и Killers, а за омилена песна не можам да се одлучам. UP THE IRONS !!!
Иначе сум збаоравила да ги допишам и останатите албуми. Спојлер The Final Frontier - 2010 Satellite 15... The Final Frontier El Dorado Mother Of Mercy Coming Home The Alchemist Isle Of Avalon Starblind The Talisman The Man Who Would Be King When The Wild Wind Blows A Matter of Life And Death - 2006 Different World These Colours Don't Run Brighter Than A Thousand Suns The Pilgrim The Longest Day Out Of The Shadows The Reincarnation Of Benjamin Breeg For The Greater Good Of God Lord Of Light The Legacy Dance of Death - 2003 Wildest Dreams Rainmaker No More Lies Montsegur Dance Of Death Gates Of Tomorrow New Frontier Paschendale Face In The Sand Age Of Innocence Journeyman Brave New World - 2000 The Wicker Man Ghost Of The Navigator Brave New World Blood Brothers The Mercenary Dream Of Mirrors The Fallen Angel The Nomad Out Of The Silent Planet The Thin Line Between Love And Hate Virtual XI - 1998 Futureal The Angel And The Gamber Lightning Strikes Twice The Clansman When Two Worlds Collide The Educated Fool Don't Look Into The Eyes Of A Stranger Como Estais Amigos The X Factor - 1995 Sign Of The Cross Lord Of The Flies Man On The Edge Fortunes Of War Look For The Truth The Aftermath Judgement Of Heaven Blood On The World's Hands The Edge Of Darkness 2 A.M. The Unbeliever Fear of The Dark - 1992 Be Quick Or Be Dead From Here To Eternity Afraid To Shoot Strangers Fear Is The Key Childhood's End Wasting Love The Fugitive Chains Of Misery The Apparition Judas Be My Guide Weekend Warrior Fear Of The Dark No Prayer For The Dying - 1990 Tailgunner Holy Smoke No Prayer For The Dying Public Enema Number One Fates Warning The Assassin Run Silent Run Deep Hooks In You Bring Your Daughter... To The Slaughter Mother Russia Seventh Son - 1988 Moonchild Infinite Dreams Can I Play With Madness The Evil That Men Do Seventh Son Of A Seventh Son The Prophecy The Clairvoyant Only The Good Die Young Somewhere In Time - 1986 Caught Somewhere In Time Wasted Years Sea Of Madness Heaven Can Wait The Loneliness Of The Long Distance Runner Stranger In A Strange Land Deja-Vu Alexander The Great Имам и печатна грешка во претходниот пост кај албумот Piece of Mind.
Еден од најдобрите хеви метал бендови, ако не и најдобар. Ги слушам уште од мноогу мала. Омилени албуми: The Number Of The Beast, Piece of Mind, Fear of The Dark (овој го имам преслушано барем 50-тина пати ) А песна, не знам, ги има повеќе.
Ги слушав во средно. Многу, еден период. Hallowed be thy name, The number of the beast, Fear of the dark..... класика
Ги слушам одамна, ама никогаш не сум ги слушала онака активно, како што се навлеков во последно време. Буквално не ми поминува денот без да ги пуштам, се опседнав тотално и секој ден им ја отворам официјалната страна да видам дали ќе закажат концерт во соседствово. Јас сум спремна да си го продадам едниот бубрег и да одам на нивни концерт, и после тоа во мир да си умрам откако ќе го постигнам врвот во моето постоење
Додека ја најдов ми поминаа тие минути па сега е Two minutes after midnight http://www.youtube.com/watch?v=l5DCFjk_O4w
Ајрон Мејден ми помогнаа да се пронајдам во животот и да научам еднаш засекогаш во какви кругови сакам да се движам и што музика да си пуштам сама дома, а БруЦЕ ме научи да ги сакам добро-обликуваните машки задници Рок ин Рио редовно си го пуштам зашто таму ми е најсекси (човеков што постар, тоа поубав е; чак и со кратка коса ми е поличен), а песнава ме потсетува на гимназијалските денови и на небројните свирки на кои одевме со друшките. http://www.youtube.com/watch?v=Nba3Tr_GLZU И овие им ги милувам: http://www.youtube.com/watch?v=7mHe6FMs46o http://www.youtube.com/watch?v=MZDB0mAMkA4 http://www.youtube.com/watch?v=OOqPU2zi7yw http://www.youtube.com/watch?v=G90ngH2anxQ
Шта речи, Fear of the dark е песна на секој металец почетник Инаку, добри се но ми се некако најблаг, најслаб метал од сите што ги слушам.
слушаш воопшто метал ? добивам впечаток дека не, како може ајрон да слуша почетник, гледам не си добро навлезена во рок музиката
@marijaaxl Девојко, сите металци што ги познавам почнале метал да слушаат откако најпрво ја слушнале оваа песна. Не зборувам за рок, туку за метал.
Одам на концеееееееееерт! на на на на на на Има ли и некој друг што ќе оди за Сплит на 27 - ми? Едвај чекам да ги видам!