Форумџика на годината

Близначка бременост во која едниот плод не се развил

Дискусија во 'Бременост' започната од Crnokosataa, 22 декември 2020.

1. Crnokosataa

Crnokosataa Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    40
    Devojki zdravo,ne znam za kade e tenava i zatoa napraviv nova.Vaka jas sega sum bremena a pred ovaa bremenost imav spontan abortus.Ovaa bremenost pocnala da se razviva kako bliznacna bremenost no ednoto se razvilo kako sto treba dosega a drugovo ne.Inaku sum vo 4ta nedela od bremenosta nakaj 5ta.Ginekologov mi gi prepisa utrogestan da gi pijam do 12ta nedela bez prestan za dokolku se razvielo za 2 nedeli srceva reakcija da nemalo komplikacii ponatamu.Iskreno mene nisto ne mi e jasno jas sum mnogu zbuneta i isplasena sto ke bide so drugoto sto ne e razvieno kako sto treba dali ke ima nekoi komplikacii nekoi problemi,dali moze da se zadrzi i toa?Ve molam iskustva na vaa tema i vase mislenje

2. merina.93

merina.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    322
    Во 4 та недела е многу рано да се каже дека не е развиено, сигурно се чека за срцева реакција која кај некои покасно се регистрира и во 6та недела, може се ќе си биде како што треба многу е рано да се каже дека е неразвиено, бар ја така мислам.
    Мојата бременост исто беше близначна но тоа се виде откако едниот плод го загубив, бидејќи бил екстраутерин, другиот плод беше се како што треба. Ова се случи во 8ма недела. Така да што и да се случи може да си истераш нормална бременост, и ако едниот плод се загуби.

На Meckicja и Crnokosataa им се допаѓа ова.
  3. Crnokosataa

Crnokosataa Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    40
    Da,se ceka srceva reakcija i mi dade utrogestan da pijam za da imalo sansa da se razvie plodot i za da ne prokrvaram.Rece deka bi trebalo za 2nedeli ke se videlo seto toa

4. Crnokosataa

Crnokosataa Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    40
    Recei ona deka e seuste rano za da zboruva i deka posle 2nedeli ke mozela sigurno da mi kaze se kako sto e no ja sum mnogu ispanicena daj boze da bide samo se vo red

5. merina.93

merina.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    322
    Може само покасно ќе покаже срцева реакција, но не е поврзано со тоа дека плодот понатаму нема да се развива нормално, само треба да бидеш трпелива 2 недели не е малку за се да се среди.

На jarec6 и Crnokosataa им се допаѓа ова.
  6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Ama i za regular bremenost srceva akcija nema vo 4nedela, bar do 6 cekame site taka da.opusti se i pozitivno samo

На WildMk, Snowflake97, jarec6 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.098
    Јас бев таков случај, при првиот преглед ми беше констатирана близначка бременост, тоа беше некаде 8ма недела. Следниот преглед ми беше закажан не ми текнува после колку време, но требаше да се види срцевата акција. На тој преглед, едниот плод имаше срцева акција, а другиот ми кажа дека не е развиен и да почекаме уште некој ден да видиме дали ќе се развие. Јас отидов на второ мислење на приватно и докторот ми кажа дека нема шанси да се развие вториот плод, туку дека ќе исчезне сам од себе, како што расте другиот дека ќе се абсорбира во него и дека воопшто не му штети него. Така и беше, немав никаков проблем понатаму, до крај на бременоста, иако вториот плод се гледаше на ехо и до 16та недела. И јас бев многу исплашена, меѓутоа имав супер бременост без никакви проблеми и потешкотии, дај боже и кај тебе да биде така. Оваа појава се вика "исчезнат близнак", можеш да изгуглаш подетално

На Meckicja, Martka и Crnokosataa им се допаѓа ова.
  8. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.012
    Мене ми го кажаа истото во 5та недела, па прокрварев, па на крај испадна дека не била близначка бременост, туку 1 плод и сум имала хематом. Кога мислеа дека е близначка, ми рекоа дека ништо не треба да се превзема.

9. Crnokosataa

Crnokosataa Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    40
    Daj boze da ispadne se vo red

На thelittle17 и Lisicko им се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    На многу жени им се случува едниот близнак да не се развие, телото го апсорбира ембрионот и кога ќе одат на прв преглед, се утврдува само еден ембрион и никогаш не ни знаат дека била близначка бременоста.
    Пречесто е, и ништо нема да му биде на другото бебе.

На thelittle17, Martka и Crnokosataa им се допаѓа ова.
  11. Love&bebe

Love&bebe Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2021
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    133
    здраво
    и јас сум во иста ситуација ,што се случи со хематомот,јас сум 7ма недела има срцева реакција едниот плод другиот за жал нема ама помеѓу нив е хематомот.дали имас некој совет или нешто плус да споделиш

12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.204
    Допаѓања:
    169.582
    Блиска моја, член на фамилијата, беше во скоро иста ситуација како тебе. Само се работеше за спонтана бременост. Многу мируваше, примаше макс доза на прогестеронска подршка. И све убаво се заврши .
    Пробај да бидеш најсмирена што можеш, не се шетај многу, одмарај си.
    Ќе се повлече хематомот, а другиот ембрион лека полека ќе се ресорбира.

Кај мене сеуште се гледа на ехо вториот, тој без срцевата акција.
    Се помал и помал е.

Мисли позитивно:hug:

13. Love&bebe

Love&bebe Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2021
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    133
    Како максимална доза прогестерон јас имам веќе на сабајле пролутекс и на вечер кринон дали треба нешто плус за хематом, за колку време се повлече хематомот, одмарам секако но паника сепак има
    Фала ти

14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.204
    Допаѓања:
    169.582
    Па тоа е макс доза.
    Или два пролутекса дневно, или еден и плус кринон ( утрогестан 600).
    Околу месец дена и стоеше хематомот, но го пратеше на одприлика 10 дена.
    А голем и беше, бааѓи поголем од сакусот

На Love&bebe му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    Јас бев во таква ситуација каде што едниот плод се развиваше до 6,7 недела а другиот остана и имав на почетокот малку одлепена постелка и лежев и истерав до крај и родив жива и здрава ќерка која веќе е две и пол години

На tina2018 и Love&bebe им се допаѓа ова.
  16. Bulka12

Bulka12 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2017
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    272
    Jas imav slichna situacija, kade ednoto bebe prestana da se razviva vo 5ta nedela, no vtorata placentata ne prestana. Rodiv edno bebe i 2 placenti so ista golemina, neshto shto mnogu od doktorite bea zachudeni zoshto vtorata placenta raste i ne se absorbira

На Love&bebe му/ѝ се допаѓа ова.
  17. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    1.225
    Девојчиња, бидејќи не знаев каде да прашам, во другите теми не добив одговор. Да си ја пробам среќата и тука.
    Дали вие кои имавте ситуација на исчезнат близнак правевте пренатален тест и ако да кој и кога го правевте?

18. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.251
    На последниот ЕТ, ми беа вратени два ембриони. Двата се фатија, но едниот престана во 6-7недела, и сам од себе се повлече без да направи проблем на другиот.
    Пренатални правев и во Гинекаликс (Нифти) и Систина (Панорама), но резултати не добив поради ниска днк фрагментација. Одговор добив дека ова е поради, двата клексани што ги примам секој ден. Но, битно истерав до крај.

19. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    950
    Допаѓања:
    1.225
    Која недела го правеше пренаталниот?

20. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на: