Се ближат празниците, за многумина од нас најубав период од годината, но и период кога сите си качуваме по некое килце благодарение на преубавите празнични трпези. Би сакала да направам Божиќни колачиња, декорирани со royal icing (не знам како се вика на македонски) , па ако има некоја од вас правено споделете рецепти, слики, совети за да излезат убави. За проба направив по рецепт што го најдов на Пинтерест. Се прават со брашно, шеќер, малку сол, пециво, ванила, 2 јајца и путер и на изглед се убави ама вкусот не ми се допаѓа. Многу се осеќа путерот и чудно мирисаат. Еве некоја слика баш какви што сакам да направам :
Баш изгледат вкусно, после или утре да видам дали имам се дома па можи ќе ги пробам. Мене ме интересира како фил да им направам, за декорација што да набавам? Имам калапи за елки и ѕвезди.
Смесата за декорација се прави со 2 белки и шеќер во прав ( не знам колку количински, зависи дали сакаш да биде потечно или поцврсто ) и малку сок од лимон. Мешаш со миксер и си додаваш после прехранбени бои. За нанесување ти треба шприц со ептен мало дупче.
https://www.google.com/amp/www.delish.com/holiday-recipes/christmas/gmp2177/easy-christmas-cookies/ 83 рецепти за божиќни и новогодишни колачиња. Со сликички
http://biodevojka.blogspot.gr/2016/12/gingerbread.html Досега овие колачиња на @Biodevojka ги имам 4 пати правено , превкусни , здрави , ги препорачувам да ги пробате
Bravo Sofi Ova e stvarno naporna i cckava rabota. Jas drugata nedela planiram da napravam samo ne vaka ukraseni. Ke odam so basic formi.
Околу 400 г брашно, пола пециво, 130 г растопен путер, 130 г шеќер, малку сол, 1 изматено јајце и 1 лажиче млеко.Брашното, пецивото и солта се ставаат заедно, путерот се меша со миксер заедно со шеќерот и се додаваат јајцето и млекото. Се меси и се додава брашно за да не лепи тестото. Се сука и се вадат фигури. Се печат 10тина мин. на 175 степени. За декорација се мешаат шеќер во прав, млеко (или вода) и некоја капка лимон и се ставаат прехрамбени бои. Со лажиче и со чачкалица ги украсував смесата не треба да биде многу течна. На вкус мене не ми се убави, за украс повеќе ги направив, може ако ставите цимет, мелени ореви и сл. ке бидат повкусни.