Здраво на сите. Ве молам некој ако знае или ако има искуство да ми пише. Јас сум на комисиско боледување во оваа бременост и веќе сум 29та недела. Сега сакам да ги искористам деновите од одморот откако ќе ми истече комисиското и потоа да отворам ново боледување пак од матичен лекар. На работа прашав ми рекоа нема проблем но кога им кажав кај матичниот ми рекоа а тоа не може во исти месец да ти отвараме друго боледување. Ќе мораш од матичен лекар. Не ми е јасно која е логиката... Што ако јас почнам на работа и не дај Боже добијам болки или друг проблем зар нема да можам да земам боледување ??
Zdravo! Moze nekoj ako znae da mi kaze, bidejki nemam seuste 6meseci staz vo firmata dali me sleduva boleduvanje bidejki se vodam patoloska bremenost, i dali fondot go priznava boleduvanjeto ili trosocite pagaat na teret na rabotodavecot.
Мене ме интересира дали треба гинекологот да ми даде некаква потврда ко ќе се отвори боледување? Мислам дека на работа ќе ми бараат да им приложам...
Ќе ти даде обавезно едно ливче со печат негов на кое ќе пишува колку денови си на боледување и зошто. Тоа ќе го однесиш на работа кога ќе се вратиш, мора така, тоа е доказ дека си била болна
Кога ќе го затвориш ти дава официјални образци на кои пишува дијагноза и колку дена си на боледување. Од матичен се максимум 15 дена. Доколку порано ти бараат некаков доказ, замоли го да ти даде извештај со препорака за боледување, но сепак официјалниот документ е на крај.
Јас од денес официјално останав на породилно боловање и пошто сеуште не сум породена докторот ми даде еден лист како потврда која ја однесов на работа колку да знаат дека нема да одам на работа, а ми рече. откако ќе се породам ке ми отвори породилно со дата кога се враќам на работа и со тој документ всушност ќе треба од социјалното да добивам породилно.
Здрaвo феминки, јaс сум 24неделa вo бременoст нo пред две недели дoбив јaки бoлки и кoнтрaкции пa гиникoлoгoт ме прaти нa бoледувaње нa кoе нa дијaгнoзaтa ми пишувa Лaжнo рaѓaње и стaвенo е пoд бoлест и пoвредa нaдвoр oд рaбoтa..пa ме интересирa зaштo првиoт месец дo 30денa нели плaќa фирмaтa a пoсле тoa фoндoт...кoлку исплaќa фoндoт кoгa сме нa бoледувaње и истo ме имтересирa штo дoкументи ми се пoтребни зa oтвaрaње нa пoрoдилнo oтсуствo.фaлa ви
Ме тапка по рамо благајникот и пред 10 дена си однесов сама во фонд документација.Ми рекоја на десетти ќе дојдат,денес 15 абер од боледувањето нема
мене благајникот ми се јави кога ги однел во фонд... така што во мојов случај не станува збор за каснење од фирма
После долга голгота конечно за октимври ми стигна прилив на сметка.Се јавив да прашам а што со септември...неможеле ком.да стартуваат.Ете така за октомври има за септември ќе припочекам дур да се напрајт се каша попара па после да неможам ред да фатам што е исплатено а што не пошто веќе за ноември треба да исплатат.