Здраво, На пролет ќе склучат брак со странец со кој сме подолго време заедно,па ме интересираше дали надлежните ќе го натераат да остане подолго време во мк или ќе може после неколку дена да се врати дома т.е. на работа. Благодарам
Малку нејасно ти е прашањето. Македонка ќе склучи брак со странец и прашуваш дали ќе може да се врати во матичната земја? Секако дека може.
Нема да можат да го задржат во Македонија спротивно на негова воља, секако дека може да си оди кога сака. За останување повеќе од три месеци во Македонија е потешко додека не се склучи законски брак.
Ако странецот сака да прави македонско државјанство, тогаш мора да престојува во Македонија, и има три месеци да оди надвор од Македонија, а другите девет е обврзан да биде во државата. Во твојот случај претпоставувам дека ти си таа која ќе оди кај него.
Тогаш маж ти може да седи до истек на законскиот лимит, а да си замине може и следниот ден после регистрацијата. Нема зошто да го странец да тераат да седи во МК
Во рок од 24часа по неговото пристигнување треба да го пријавиш во најблиската ПС.Потоа може да престојува 3месеци доколку сака и да си оди кога сака,во тие 3 месеци.Може да остане подолго откако ќе склучи брак и оствари привремен престој.
Zdravo, Mojot verenik koj zivee vo Anglija,a voedno I tamu e roden,gi sobra site dokimenti potrebni za sklucuvanje na brak vo R.M. Izvodot koj mu go dadoa ne e na inernacionalen obrazec bidejki Velika Britanija ne izdavala izvod na internacionalen obrazec,a ne izdavaat ni potvrda.Dali nekoj znae dali toj internacionalen obrazec za izvod na rodeni se popolnuva vo Makedonija,otkako ke se prevedat dokimentite. Blagodaram
Здраво, ми треба помош околу тоа кои документи требаат за да можеме конечно да ги собереме и да закажеме термин.. Малку е комплицирано со американските државјани бидејќи не им даваат изводи како кај нас по потреба, па, ако има некој информации би ви била благодарна ❤