Бурек

Дискусија во 'Рецепти' започната од wild.wild, 7 јули 2012.

  1. wild.wild

    wild.wild Активен член

    Се зачлени на:
    7 јуни 2012
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    3
    Дали некоја од вас знае како се прави бурек?
    споделете рецепти :)
     
  2. danniela5

    danniela5 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 јуни 2011
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    879
    Пол:
    Женски
    Aко сакаш убав вкусен бурек прво нешто треба да знаеш да исучиш слаби кори, т. е. сама да ги направиш. А ако сакаш да правиш бурек со купени кори, тогаш еве еден рецепт по кој ние дома одвреме - навреме правиме бурек.

    http://chasovipogotvenje.blogspot.com/2 ... st_31.html

    И овој е вкусен инаку :)
     
  3. Li..Na

    Li..Na Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 јули 2012
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    45
    Пол:
    Женски
    За правење не знам како се прави точно , ама како што гледам во пекарите некако го вратат тестото го обраќаат , не ми изгледа лесно баш .
     

    Прикачени фајлови:

    • Burek.jpg
      Burek.jpg
      Големина на фајлот:
      25,7 KB
      Прегледи:
      1.166
  4. ocila

    ocila Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.894
    ке земеш готови кори и на првата ништо на втората месо или сирење и после преку 2 кори уште еднаш и уште еднаш преку две коти и говато и после ке ставеш кора и ке го ставеш дас е пече....а и зејтин на секоја но по малку....
     
  5. skenco

    skenco Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    47
    домасен пица-бурек

    500гр брасно, половина коцка квасец,сол,малку зејтин,со млака вода се замесува средно меко тесто и одкако тестото убаво ке се обработи се дели на 6 еднакви дела кои се прават најпрво во топцинја и се отвараат со сукало во кори и се тргаат на страна од работната маса(местото каде сто стојат корите посипете го со брасно за да не се залепат а корите одозгора премацкајте ги малку со зејтин за да мекнат).
    за фил потребно е
    кецап
    пецурки малку пропрзени
    салама или вирсли изрендано
    ленти каскавал
    оригано


    се зема првата кора и се равива во раце(исто како сто се тегне кора за пита),на кујнска крпа врз масата се остава и се попрскува со зејтин па се пакува од двете горна и долна страна се преклопува по малку и од другите две страни се преклопува по малку да дојде во форма на плик и потоа се трга на страна.потоа се отвара втората кора на ист нацин и ја зимаме првата веке спакувана кора ја ставаме во средина од втората и пакуваме на ист нацин да дојде во форма на плик.постапката се повторува сотретата,а во цетвртата премацкуваме со лазица по тестото кецап и редиме од фиот па ја пакуваме и така до последната кора.
    бурекот го пецеме во добро загреана рена додека да зарумени и при крај од пецењето го премацкуваме со маргарин за да мозе корите да светат.се сеце на 4 цетвртини,добивате убав топол доруцек
     
  6. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    4.637
    Допаѓања:
    5.349
    проблемот е коратаа... теглењето :(
     
  7. jEwElRy

    jEwElRy Популарен член

    Се зачлени на:
    12 мај 2013
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    211
    Потребно е:

    • 1/2 кг тенки кори, за баклава
      300 гр сирење
      250 мл вода
      125 мл масло
      сол, по потреба

    Подготовка:
    - Во длабок сад помешајте ги водата и маслото. Посолете. Ако сирењето е многу солено, внимавајте да не претерате со солта. Со оваа течност ќе ја премачкувате секоја кора, па затоа почесто размешувајте ја течноста со вилушка.

    - Сирењето со вилушка згмечете го.

    - Земете тркалезно тавче за печење (26см). Намачкајте го малку со масло и ставете две кори, така што краевите треба да излегуваат од страните на тавчето.

    - Со лажиче попрскајте врз корите од течноста со вода и масло. Не претерувајте, освен ако не сакате бурекот да ви биде многу, многу мрсен.

    - Остатокот од корите поделете го на групи од по 3 кори. Секоја група од по 3 кори редете ја во тавата, гужвајќи ја првата кора, попрскајте од течноста со вода и масло, ставете ја втората кора нормално и на третата кора ставете од филот. Ова повторувајте го додека да ги потрошите сите групи од по 3 кори и целата смеса.

    - Значи, првата кора е згужвана, попрскана со масло и вода, втората е нормално ставена и третата е исто така нормално ставена заедно со дел од филот.

    - На крај, треба да завршите со кора под која има фил од сирење.

    - Последната кора попрскајте ја со течноста од масло и вода.

    - Краевите кои се надвор од тавата преклопете ги врз бурекот и целиот бурек прелијте го со остатокот од течноста.

    - Печете го загреана рерна на 180 целзиусови степени додека да поруменат корите.

    Забелешка: Во филот од сирење, може да ставите луто пиперче, црвен пипер, бибер. Бурекот може да го филувате со смеса од шункаа, кашкавал и кечап (пица бурек), шунка, павлака и кашкавал, фил од мелено месо со бибер и кромид…

    Рецепт за бурек, :* Поздрав
     
  8. Nana19

    Nana19 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.743
    Еве мој личен рецеп за бурек кој што го правам и е многу по убав од оној во бурекчилниците

    месите обично тесто и правите 5 теста зависи колку ви е голем плекот јас го правам во четириаголно плекче..

    ја растргате првата кора колку што можете повеке и од четири страни преклопувате да ви излезе коцка големина како плекот а пред да ја преклопите ја попрскувате зејтин и ја тргате на страна.
    Истото го рпавите и со втората кора ја растргате и врз растргната кора ја турате онаа претходно направената правоаголник ја ставате врз неа и пак вротара кора ја преклопувате и правите правоаголник и тгате на страна... Ја земате третата кора исто така ја растгате и ја оставате ги земате претхдните т.е веке се една и ја ставате во стредината попрскувате зејтин исто на секој кора и врз неа ставате испржено мелено месо и кромид или сирење зависи што сакате и ја ставцате а страна само полека да не ви испадне месото. Ја земате 4 та кора исто така ја растгате и претходниот триаголник го ставете во неа и пак преклопувате 4 те страни зза да испадне правоаголник истото го правите и со 5 тата кора и попрскувате зејтин го земате плекот и го мачкате зејтин и бурекот г ствате од обраната страна за да тоа котките ви дојдат од долната страна..
    Веднаш ставате да се печи и ке познаете кога е печен ке видите ке добие кафена боја. ПРЕУБАВО Е
     
  9. didisi

    didisi Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.967
    Допаѓања:
    3.625
    Дајте предлог за добар бурек во скопје
     
  10. Nigredo Odor

    Nigredo Odor Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.015
    Допаѓања:
    16.976
    Бурекџилница Eвропа, гтц на приземје, со месо.
     
  11. Prijatelot

    Prijatelot Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.318
    Допаѓања:
    2.737
    Пол:
    Машки

    Во тц Олимпико, спроти Гоце Делчев студенски дом, врв бурек....
     
    На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Nigredo Odor

    Nigredo Odor Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.015
    Допаѓања:
    16.976
    Бољи е тој во гтц, не ми руши конкуренкција со вакви ефтини предлози.
     
  13. Prijatelot

    Prijatelot Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.318
    Допаѓања:
    2.737
    Пол:
    Машки

    Имаш јадено од Никма ????
     
  14. Nigredo Odor

    Nigredo Odor Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.015
    Допаѓања:
    16.976
    Јок. Зошто, добар е?
     
  15. Prijatelot

    Prijatelot Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.318
    Допаѓања:
    2.737
    Пол:
    Машки
    Кул е. Имам капитал напраено од тој бурек , стомак 6ти месец бременост па види сеа ти ..
     
    На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nigredo Odor

    Nigredo Odor Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.015
    Допаѓања:
    16.976
    Не не, тоа не е капитал, суровина е која ќе те грее наредни пет месеци.
     
    На Prijatelot му/ѝ се допаѓа ова.
  17. didisi

    didisi Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.967
    Допаѓања:
    3.625
    Како се вика
     
  18. John Snow

    John Snow Популарен член

    Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    3.916
    Допаѓања:
    49.479
    Пол:
    Машки
    Tohe u Avtokomanda,najjak burek u celo Skopje:inlove:
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.