Форумџика на годината

Виница

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од Sara2, 23 ноември 2011.

1. Sara2

Sara2 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    154
    Разгледував нис форумот не не видов никаде тема за Виница.
    Еве ви и краток опис на градот
    Виница е град во источниот дел на Македонија, и центар на Општина Виница. Градот имал 10.863 жители според пописот од 2002.Потекло на името

Според најновите истражувања името на градот Виница уште нее во целост разјаснето. Во јавностата погрешно беа толкувани записите од теракотните икони, во који името Виница се поврзуваше со името Винеа.
    Радмило Петрович во трудот Армониа Латина дал своји толкувања со проблемот на локализирање на градовите Астибо, Келендин, Армониа, Запара и Транупара. Посебно внимание обраќа на локацијата на градот Армониа за кој семта дека е градот Виница, над кој како фортификација се издига Виничко Кале. Според него името на градот е од тракиско потекло, кое Турците кога дошле во овие простори го измениле, бидејќи не го знаеле вистинското значење на името на градот, тие го поврзале со најсличниот турски збор - Арамија (некој шо прави лоши дела). Подоцна непосредно бил преведен на локалниот јазик со исто значење Виница - Вина.[1]
    Маријан Јованов во своето излагање Културно Наследство дава толкување за името на градот. Според различните толкувања за правецот на патот Стоби - Пауталија, тргнувајки од оргиналната варианта на картата Табула Путенгериана, која била корегирана во 1916 и во неа биле недоследно заменети локацијите на Астибо и Транупара и според најновите археолошки откритиа во Делчево, тој смета, дека под бројните ранохристијански остатоци требе да се бара Транупара, а на Виничкото кале античкиот град Астибо.
    Неговото објаснување го аргументира; ако Транупара ја лоциравме во Крупиште, следните 20 милји по Табулата не доведуваат на локација на денешна Виница. Овде на локалитетот Кале се наоѓаат маркантни наоди од укрепена населба од раноантичко време, која зафачќа површина од 3,5 хектари (денес веке 11 хектари). Камените дробилки за руда зборуваат ѕа рудничко - металушка дејност, како причина за подигање на раноантичка населба на овој локалитет, а сребрените тетрадрахми на Филип 2 укажуваат на неговото датирање. Во 4 век оваа населба добила бедеми градени со малтер, а во 6 век и раниот среден век добила уште повеќке на значење, прераснувајки во еден културен центар за шо сведочат бројните базилики. Следејки ги растојаниата на Табулата и археолошките остаотоци на теренот, на овај локалитет би тербало да се лоцира станицата Астибо .[2]
    Според локалната легенда името настанало во период од неколку сушни години кога наместо со вода, куќите биле градени со виноГеографија

Карта на градот Виница
    Градот Виница се наоѓа во подножјето на планината Плачковица, помеѓу планините Голак и Обозна, во југоисточниот дел на Кочанско-виничката котлина, на северниот брег на реката Брегалница. Низ Виница течат и повеќе помали реки, меѓу нив и реките Виничка и Градечка. Градот Виница е познат по исторската римска тврдина Виничко Кале, која се наоѓа на ридот над градот. Во неа се пронајдени познатите ранохристијански теракотни икони..
    Најверојатно пратпоставувате дека и јас сум од Виница. Се надефам дека има и други виницанки на форумот поздрав.
    Се извинувам ако има ваква тема

На ACEvinica и bluegirl7 им се допаѓа ова.
  2. bluegirl7

bluegirl7 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    931
    Од Виница сум. Иначе супер е темава еве и слики од нашето кале :) Ако дојдете да ја посетите Виница нема да зажалите. Има многу убави места да се посетат како: Крстот, Калето, Музејот „Теракота“ и др..

Прикачени фајлови:

• kale.JPG
      kale.JPG
      Големина на фајлот:
      163,1 KB
      Прегледи:
      492
    • kale1.JPG
      kale1.JPG
      Големина на фајлот:
      148,1 KB
      Прегледи:
      490
    На ACEvinica, girl.in.pink.dress, Lady17 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.670
    Допаѓања:
    106.787
    Јас сум пола Виничанка т.е. мајка ми е по потекло од Виница :)Порано одев почесто но сега малку потешко :( се надевам наскоро пак ке го посетам овој убав град. Позз до сите виничанки :*

На ACEvinica и bluegirl7 им се допаѓа ова.
  4. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Не сум од Виница, но многупати имам излегувано во Виница. Имате многу убава дискотека во која сум чест посетител :) Е сега народот ... еј не велам дека се лоши далеку од тоа, но многу од машката популација немаат основно ниво на култура се понашаат како од планина слезени :devil: буквално! Фала Богу не се сите такви имам многу другарчиња виничанчиња фини дечки ;)

На ACEvinica и muchacha_a им се допаѓа ова.
  5. Stoimenovska

Stoimenovska Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.182
    Абе и јас сум виничанка..имаме доста значајни работи во градов, дојдете на по едно кафе :D :D

На ACEvinica му/ѝ се допаѓа ова.
  6. girl.in.pink.dress

girl.in.pink.dress Активен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    40
    http://www.youtube.com/watch?v=iFKqG3L9TUw
    Виница за мене е град во кој живеам во кој ги имам најубавите спомени и за мене е и ќе остане најубавиот град во Македонија.. :inlove:

7. skinnylove

skinnylove Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    463
    Не сум виничанка ама од Виница поубав град НЕМА. Се осеќам како дома кога сум во Виница. Чуствувам мир и спокој кога сум таму. Едноставно, виничани се такви, зрачат со позитива. Насмеани, гостопримливи, топли, милина од луѓе. Многу ми недостига Виница. Да можев, ќе се преселев таму, ама најсериозно :D Можеби, кога ќе се осамостојам и ќе го направам тоа. Се надевам дека во скоро време ќе одам барем на едно кафе таму. ГОЛЕМ поздрав до сите виничанки тука и еден тон гушки :hug:

На ACEvinica и Tanjamm им се допаѓа ова.
  8. Аце989

Аце989 Активен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2017
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    48
    BjusS6NCEAAz5q1.jpg

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. flawless-98

flawless-98 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2014
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    72
    Аххх, Виница и мојата непреболена љубов од тој град. Го засакав градот поради него...

10. ACEvinica

ACEvinica Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    2
    vinica satelit.png

Поздрав од Виница

11. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.712
    Во периферија на Виница има преубав рибен ресторан Саваро, со убава риба.

На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 3 други им се допаѓа ова.