Мислам дека не најдов ваква тема. Уште малце треба да воведуваме јајце во исхраната па ме интересира како иде процедурата.
Жолчката се воведува прво, белката после 1г. Се воведува со 3 дена пауза... Јас на гугле најдов шема ( пиши на гугле имаш по српски сајтови и форуми ) и по нејзе се водев и така ја воведов. Секој вторник и сабота давав жолчка. Првата недела 1/8 Втората недела 1/4 Трета недела 1/2 Четврта недела по цела жолчка. 1ден месец се воведува.
Јас по препорака од педијатар го воведов од 6+. Но, сепак на своја рака несмееш без консултација со педијатар.
Јас воведов жолчка со седум полни месеци и кај двајцата. Две недели осмина на секој трет ден, две недели четвртинка на трет ден, две недели половинка на трет ден и на крај цела жолчка на три дена. Во деновите кога давав жолчка, не давав месо. Белка воведов некаде пред година преку тестенини со јајца, домашни кифли. Кај големиот некаде после 10 тиот месец, кај малово неколку дена пред прв роденден.
Најчесто со авокадо и банана ( највкусно е ) , некогаш со к.млеко, палента, со гриз и со што би го јадела јас во комбинација така и на детето му ја комбинирам.
Jadevme kiflicki domasni, premackani so jajca, a uste ne sme vovele zolcka. Se smeta za veke vovedena ili jok? )
Па може да се смета дека јадело цело јајце, оти и жолчка и белка се ставаат во кифлите. Ама пак ти терај по шема кога ќе воведуваш.
Жолчката ја воведував по 1/8, 1/4, 1/2 па цела во банана, банана и авокадо, па кога ја воведов цела, во главниот оброк три дена месо ( телешко, риба, пилешко) четвртиот жолчка. На 6+ Цело јајце почнав во тестенини со јајца, супа со кнедли, лепче пржено... Од 11+
Јас ќе почнам да давам жолчка на тазе наполнети 7 месеци. Можам да надополнам дека педијатарот ми кажа 15 минути да го варам јајцето без разлика дали е домашно или купечко и да не давам кога давам месо
8+ мислам беше жолчка. Јас на 9 полни дадов. Се дава прво осмина па четврт па пола и цела. Јас воведов ставајќи во палента.
Да по 1/8 се дава за почеток, а постепено ќе зголемуваш по 1/4 итн јас ја дадов со компир морков тиквица искомбинирано
По препорака на педијатар ја почнав од 6+ да ја воведувам заради хемоглобинот ( беше накај 110 ) Еви ти ја шемата по која јас се водев : -1 месец секој вторник и сабота : * првата недела по 1/8 * втора недела по 1/4 * трета недела 1/2 * черврта недела по цела жолчка Не верувам да појави реакција, ама сепак внимавај. Сепак ќе дадеш 1/8 не се плаши не даваш цела жолчка. За да си сигурна дека ќе изеде, парчето жолча ќе го помешаш со малку од кашичката. Прво тој дел ќе го дадеш за да си сигурна дека ќе ја изеде па после ќе си ја додедеш кашичката да си ја изеде остатокот. Наздравје нека ви е. Ако сакаш да ти ја изеде,едина комбинација со која секогаш ја јаде е : жолчка, авокадо и банана. Ептен вкусно и многу ја сака мојов оваа комбинација.
Кај моето даде реакција на пола го стигнавме. Уште 3 пати пробав и толку беше, немам дадено пак од страв.
Уфф баш ми е жал. Верувам дека нема да имате проблем понатака со жолчката па ни со било што. Што реакција имаше? Искрено еве и внук ми ја почна околу 7+, па и оние кој ги познавам и немале проблем со жолчката. Обично советуваат ако има реакција да се направи пауза од неколку недели и пак да се даде за да се види. Но, сепак алерголог и педијатар најубаво знаат.
@sofi2107 Повраќаше обилно со саати. Уште три пати по одредена пауза му давав и пак исто повраќање имаше. Две години е сега ама немам дадено јајце од тогаш, ни белка, имаме и алергија во блиска фамилија на белка. Со педијатрите што се консултирав- некои ме советуваат пред 3 години да не правам алерго тест, некои дека е интолеранција и нема да покаже и да пробам пак. Ама немам ни јајца подолг период домашни најдено, а и страв во коски имам од тогаш, многу се измачи зелен се правеше на лице.
Баш ми е жал. Да, најубаво чим имате алергии во фамилија на јајце да почекате. Се надевам ќе биде се во ред и ќе си ручка јајца за некое време.