Форумџика на годината

Генерациите и нивните карактеристики

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Peanut Butter, 28 декември 2022.

1. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Дискусијата во Форумџика на годината, конкретно @Lilit ме инспирира да ја отворам темава. Што мислите за наведените генерации, кои се нивните “добри” и “лоши” карактеристики, зошто се создале истите и што можеме да научиме од нив?

• The Greatest Generation (born 1901–1927)
    • The Silent Generation (born 1928–1945)
    • Baby Boomers (born 1946–1964)
    • Generation X (born 1965–1980)
    • Millennials (born 1981–1995)
    • Generation Z (born 1996–2010)
    • Generation Alpha (born 2011–2025)

На daylight, senjorita-v и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  2. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.380
    Спаѓам у Gen Z генерација но се согласувам со се што пиша Лилит во темата.

Пластична генерација без квалитети, морални принципи -апстрактна именка.
    Фејк пишти од генерација З.

На sino.o.oka, WORRIED.BT, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  3. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    @Feminka22 мислам дека прашуваше во другата тема за Gen Z што е, еве тука да научиме :D

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Зашто мислев дека е од 2000 навака ?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. blablabla1234

blablabla1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2021
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    199
    Има огромна разлика меѓу 96-99 и 01 на пример, а камо ли 2010... Не знам зашо ги испопикале сите.

На sino.o.oka, sj *O* и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.924
    Па зависи од претходните генерации, односно генерацијата на родителите и како тие се поставиле кон своите деца.

Пример тие шо имаат сеа 40-50 години а се жалат од генерацииве шо имаат 10-15-20 години требало да мислат порано.

Наравоучение, да бидеме подобри родители...

Освен тоа времето си тече, и сѐ се менува. Единствена разлика е шо помладиве имаат повеќе време и енергија да држат чекор со промените. Па така, не е лошо некогаш нешто да се прифати и од нив, наместо да се зголемува генерацискиот јаз само од инат - бидејќи во мое време не беше така.

Епа, времето тече и никој не може да го запре.

На staycalm, Осе, butterfly6223 и 14 други им се допаѓа ова.
  7. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.516
    Допаѓања:
    17.536
    Јас би се категоризирала во Зилениал-ите. Деца на преходот.

И мислам дека буквално и сме тоа. Не сме класични милениалци, затоа што сме го фатиле грајот, ама и не сме класични зумери, јер повеќето родени на крајот на 20ти век се растени на скроз поразличен начин от тие родени 2010.

Разликите доаѓаат спрема тоа какви вредности сме растени, бидејќи родителите имаат ограничено влијание, ама општеството после има поголемо.

Јас сум растена од милениjалци, и мислам дека повеќе сум попримила од таа генрација, бидејќи сега и работам со нив. Нема уште толку зумери, ама тоа што го гледав додека растевме, не знам како да се натројам за помладите генерации.

На MakeDamnSure му/ѝ се допаѓа ова.
  8. tel-ef

tel-ef Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    1.122
    Има разлика и од '65 до '69, а камоли до '80 и којзнае зошто ги испопикале заедно.

Инаку, мое мислење е дека поглупа работа од класифицирање на генерациите нема. Генерација си е генерација, не родени од x до x година.

На Осе, sj *O*, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    12.727
    Некои од миленијалциве на форумов ептен во "добро светло" се прикажаа во другата тема... :worried:

На -црноока-, sj *O*, Серотин и 3 други им се допаѓа ова.
  10. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    Јас спаѓам у millennials и искрено , никако не можев да ги разберам децата родени само една година подоцна . Од малечка приметував некој генерациски јаз . До денешен ден , подобро ми оди комуникацијата со повозрасните од мене , отколку со помалите од мене . Не е до нивната енергија , некако отсекокаш Gen Z ми беа арогантни и саможиви . Не поднесуваат кога некој им сугерира кога не се во право , своеглави се ..

Имав другарка родена во јануари '96 . Направи некои одлуки , кои за малку ќе ја чинеа живот . Иако јас и велев дека не треба да ги направи тие чекори , уште кога ми кажа што има на ум , знаев дека подоцна многу ќе се кае и не само тоа , туку ќе биде во тешка и безизлезна ситуација ( во која за жал и јас настрадав на некој начин ) , не ме послуша . Своеглаво ја донесе и исполни одлуката , за подоцна да ми каже " Во право беше , погрешив и тоа може да ме чини живот " .. За среќа , со помош на наши блиски другари , ја оправивме работата некако . Денес , таа е среќно мажена , има семејство и живее нормален живот . Но , таа одлука засекогаш ја промени . Повеќе не е до толку своеглава , размислува и се консултира со повозрасните пред да направи некој чекор што може да и го промени животот во негативна насока .

П . С . За се напишав , освен за добри и лоши страни на мојата генерација ..

Па вака , мислам дека е добро што сме емпатични до некаде . Можеби не сме баш како децата на '80-тите , но сепак имаме доза на емпатија , која не сум ја видела кај Gen Z .

Лошо е што покорно ги слушаме постарите дури и кога не се во право . Воспитувани сме да ги гледаме со стравопочит и нивниот збор да е последен . Оние изреки " ќути има и бетер " некако го одбележаа мојов живот . Ген З не прифаќа плата од 500 евра , цели на повисоки примања и тоа е нешто што ми се допаѓа кај оваа генерација конкретно .

Последна измена: 28 декември 2022
    На WORRIED.BT и Sielo❤️ им се допаѓа ова.
  11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.491
    Мене ептен без врска ми е плукање по нови генерации. Сами тие не се растат. Некој ги расти.

Јас сум граничен миленијал со џен зи. Велам граничен пошто стварно со двете се идентификувам, и по некои табели сум едното, по други другото. Со ова конкретно зумер ме кажва.

И имам неизмерна почит кон поновите генерации ради отвореноста по многу прашања. Како сила шо оди напред се. Нема поќе пикање работи под тепих како на времето. Во другата тема се спомнуваше демек сите депресивни и анксиозни и шо не. Као ... Никој не би го избрал некој то за себе. Знам дека јас не би. Ама here we are од дете сум анксиозна и од "ништо не ти е", "на сите вака му е", "нормално е" ( шо дава до знаење дека анксиозност имало во фамилијата моја, само не била именувана! И баш зошто не се именува, не се решава и од таму се пренесува понатаму) имам трајни физички последици. Брз начин на живот во комбинација со условите во кои растиме си носи свои проблеми.

На staycalm, mode-kristina, CameliaMiller и 21 други им се допаѓа ова.
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Искрено, по мене, генерациите до 2000, и со чесни исклучоци од 2001 се океј. После нив, жива катастрофа.
    Аздис, невоспитаност, непоштовање, не ценат никого и никакви вредности.
    Знам луѓе од 2004та па до 40 и нешо години, некои ми се познаници, со некои сум се дружела или се дружам, некои ми се роднини. Ама евидентна е разликата како што навлегуваш во 2000те години...
    затоа и преферирам да се дружам со постари

На dea.18, Ladybug98, -црноока- и 8 други им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Мене делењето и не ми се допаѓа баш.
    Во секоја генерација има и добро и лошо.

На daylight, cresa-jagoda, tel-ef и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Beautiful Dreams

Beautiful Dreams Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    1.934
    Припаѓам во Gen Z.
    Тотално се согласувам со овие мислења.
    Со ова и не се согласувам баш.Има и деца кои се сега 13-14 год.,ама имаат и поштовање и добро однесување.

На daylight, sj *O*, Ambitious и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    40.042
    Зар има родени после 2010? :o Мојот мозок тешко ја сварува информацијата дека тие родени во 2000-те не се повеќе деца, а за овие од 10-те, дека воопшто и постојат.

На mode-kristina, WORRIED.BT, TheGoldenPeach и 18 други им се допаѓа ова.
  16. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    26.276
    Знак дека остаревме :rofl:

На IRBBB, cresa-jagoda, Beautiful Dreams и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    40.042
    Мене поголем знак за стареење од тоа дека веќе ќе можеме да гласаме легитимно на анкетата во 40-ка, нема. :shake:

На tambelina, CameliaMiller, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Што зар не си некој дечко од 25 години?:oВелев колку млад и паметен дечко, он искусен бил:D.
    Те гласав за формаџика упси:lol:

На IRBBB, cresa-jagoda, minne992 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.561
    Millennials have been described as the first global generation and the first generation that grew up in the Internet age.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Millennials

Ова, ако веќе влагаме во коренот на приказната. Во време кога светот е лесно на дланка со тоа расте разгаленоста и нарцисоидно/ бахатото понашање, со entitlement syndomе и пореметени вредносни системи, што и се приметува денес кај сите генерации, но повеќе кај помладите и поновите, што е и логично, бидејќи они и не знаат за поинаков свет.

Не само што веќе не се деца, туку за која година и влегуваат во легитимна возраст за брак и деца. :drunk:

На CameliaMiller, Wideperpetual, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    40.042
    И на 25 бев искусен. :lol: Ама одамна не сум 25, иако уште така се чувствувам. :D

Фала ти, ми значи што сум оставил добар впечаток. Но подобро да одел гласот за некој друг, јас секако не сакам да учествувам, ама не ме слушаат, пак ме номинираат. :?:

На Puellapulchra, tambelina, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.