1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Големата вода (Живко Чинго)

Дискусија во 'Книги' започната од maleckoto-sonce, 28 февруари 2011.

1. maleckoto-sonce

maleckoto-sonce Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    Дали сте ја прочитале книгата? Молам некоја критика за " Големата вода".. фала однапред!

2. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.723
    Мхм.. и јас се интересирам за книгава каква е, прочитав извадок во работните по македонски и многу ми се допадна па си размислувам дали да ја купам. :wasntme:

3. rainlover

rainlover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    633
    Нам ни беше лектира, во четвртта год. мислам или трета :?: и го гледавме филмот, ама не ми останало од него нешто посебно во сеќавање.
    Колку што се сеќавам темата е животот на сирачиња кој се наоѓаат во дом, оставени сами на себе после Втората светска војна. Преку насловот "Големата вода" симболично е означена слободата за која сонуваат децата, надевајќи се дека еден ден нивните сонови за подобар дом и живот ќе станат реалност.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LennaF

LennaF Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Позитивни критики се разбира... Прекрасно дело.

5. TheSilence

TheSilence Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2011
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    8
    Овде има статија за оваа книга, за членовите погоре што пишале дека им треба http://sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&id=1672:големата-вода-живко-чинго&Itemid=6
    Многу ми се допадна, ја читав кога ни' беше за лектира во средно, го гледавме и филмот, кој не го гледал, може да го гледа и на youtube го има во делови, без да го симнува. Еве ви линк http://www.youtube.com/watch?v=JxSnb7fv7pk од првиот дел, па ќе ги видите и останатите.

6. CocoSumner

CocoSumner Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    11
    Одлично дело!! Една од омилените лектири од средно.
    На делот кога детето ќе рече- "Правам мајка.." , солзи ми потекоа :(

7. BeLiNi

BeLiNi Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    прекрасна книга ,вреди да се прочита!

8. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    24.925
    Многу ми е драго кога ќе наидам на добра книга од македонски автор... оваа дефинитивно е таква. Го опишува животот на децата-повоени сирачиња во еден дом, нивните страдања, желбата за родителска љубов... ја одсекад сум била скептик кон романите со повоени теми, ама ова вреди да се прочита...

9. Arris

Arris Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    22
    Книгава се падна на овогодинешната матура така да би ви препорачала да ја прочитате за сите што ја имаат за лектира. Мене лично не ми остави некој впечаток, сепак тоа е само мое мислење :)

10. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Првиот пат кога почнав да ја читам книгава, буквално, ми се повраќаше од неа така што не ја дочитав. Но, вториот пат (после неколку прочитани критики за истата) си ветив сама на себе дека ќе и посветам многу поголемо внимание и целата ќе се впијам во неа за на крај да излезам воодушевена :o . Прекрасна книга! Вреди да се прочита. :clap:

11. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Одлично дело. Ги имам речиси сите дела на македонски автори прочитано, што ни биле за лектира, и оваа ми остави одличен впечаток. Како до детал е опишано измачувањето на дечињата во домот, желбата за слобода, чувството на мајчинска љубов, ме трогна.

На kikkki и anuskaNESTLE им се допаѓа ова.
  12. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.105
    Книгата искрено не стигнав да ја прочитав, секогаш имав некои пред неа, но затоа го изгледав филмот, и луѓе да го гледате, нешто македонско, што ќе ве остави со отворена уста.
    Го гледавме на час по Макдеонски јазик, 3 дена по ред, и мене ми остави длабок впечаток, премногу реално и премногу сурово, но толку добра и вистината слика никој до сега нема доловено според мене.
    Нема да згрешите доколку се најде филмот на вашите мониторчиња.

13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.552
    Ја имам прочитано, на почеток ми беше досадна но потоа ме заинтересира.

14. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.000
    Допаѓања:
    9.503
    Тужна книга. Го иам глеано и филмот, ја иам читано и книгата. Интересно беше напишана, еден куп нови зборови прибрав од книгата. На моменти ми беше претажна, срце јуначко не издржуваше, и морав да ја оставам за да се исплачам.