Девојки од Фемина форум прекрасно готвите Тоа безброј пати се докажа во Фенина Инстаграм и Фемина готвач Но, колку и да сме добри готвачки, понекогаш се случува некое јадење да не ни „испадне“ како што треба или како што сме го замислиле Сигурно, барем еднаш, на секоја од нас и се случило да свари кафе со сол, да ги „загори“ кофтињата или да извади црна тава од рерна!!! Но, понекогаш и рецептот е „недокажан“ или пак квасецот ке не „зезне“... А некогаш се случува, брзајки, цела тава на подот да ни падне Има илјадници „бисери“ од кујната... Да си ги споделиме
Ми се има случено една готвачка грешка. Тоа беше пред 8-9 години. Варев фил за торта. Додека филот се вареше јас миев садови. Нешто ми замириса и се свртев накај шпоретот. Што да видам. Филот загорел. Го извадив од тенџере, кое што подоцна го фрлив. Цело беше црно долу. А многу беше убаво тенџерето.
Бисери.... кога учев да правам палачинки па или беа предебели или претенки или тавчето не чинеше. Многу пати ги фрлив оти не личеа на ништо (а и вкусот).Сум препржила пилешки прсти (црни скроз), сум пржела рибанки без да загрее зејтинот и го впија целиот. Ако ми текне уште нешто, има сигурно
Јас колку пати се имам разочарано обидувајќи се да направам специјалитет.Еднаш правам ќофтиња од компири и ставив премногу јајца,па немав нерви да чекам,за никаде испадна и ги фрлив. Еднаш пак сакав да правам благо пире од моркови и несакав да чекам и решив да ставам шеќер и така недоварени моркови да јадам.Па ставив уште и рум,кои глупости.И си сркам неколку лажици и право во канта.Но среќна сум бидејќи добив лекција дека некогаш треба да чекам,кога се работи за готвење.
Kako sto retko gotvam skoro i nikogas, ednas filot za torta go ostaviv nedomaten, taka da tortata se raspadna i ednas mi se desilo da izgoram leb, ova mi se ima deseno pred 2-3 god, inaku koga ke mi se sojade nesto gotveno i se javuvam na mama da mi kaze recept, i za cudo se pravam vkusno
Мал милион пати имам правено кифли, по најразлични, веќе испробани рецепти од мои блиски И секогаш моите испаѓаат тврди како камен хахахха да мавнеш некој со моја кифла ќе го осакатиш
2 kg brasno 1l mleko 4 fildzani maslo 4lazici sol 4lazici seker kocka kvasec 2 jajca Mlekoto da bide mlako, koga gi zamesuvas postepeno stavaj i od mlekoto i od masloto, i gledaj ubavo da go razmesis testoto, jas od koga ke bide dobro razmeseno, si prodolzuvam uste 10tina minutki da mesam i 2 pati go ostavam da skisni. Potoa go delam na mali topcinja i gi razvlekuvam i na edniot kraj stavam sto sakam bilo sirenje ili krem, a na drugiot kraj podsekuvam linii onaka za ukras i gi vrtam. Od koga ke gi naredam vo plek gi mackam so stopen margarin(,pozelno e i zolcka od jajce ama jas ne stavam zosto vkusot im e silen) moze i susam, i na 180 stepeni se pecat. samo neznam dali me razbra za secenjeto?
Девојкиии браво за темава Епа вака јас сум на почетоците на готвењето , до сега не готвев... Правев кебапи и плескавици , имав мелено јунешко месо му ставив две главици кромид , лук , лебни трошки , јајце , бибер , буковец , беа мн вкусни но .... се распагаа ( се ронеа некако , кебапите не излегоа како кебапи ) , што мислите што е проблемот што ми се ронеа?
Можеби било до местото. На мајка ми никогаш не и се ронеа плескавиците се додека еднаш не земавме месо од друга месара. Смесата ја направи иста како и секогаш, ама плескавиците се распаѓаа во текот на пржењето. Следниот пат пак земавме месо од месарата каде што секогаш зимавме и се беше океј.
А можно е да си ставила мн кромид. Две главици? Колкави? На колку месо? Не верувам дека е од лебните трошки, се соединуваат добро тие. А киксови во кујна баш и не памтам да сум имала.. А готвам, секој ден
Па немам некој голем кикс од кујната, само малку сум загорела или сум пресолила нешто. Имаше еден период кога никако не можев да ја погадам количината на сол па се што правев беше или несолено или пресолено.
Кога бев мала, знаев да варам турско кафе. Ама ајде, татко ми ми рече Нес да сум му сварела. И така стоев 20 минути со ѓезвето на шпорет, чекајќи да се ,, дигне ,,. Важно татко ми се изгази од смеење.
Во 3 одделение, за Нова година мајка ми беше 2 смена на работа. Го извади месото да се одмрзнува, и ми кажа кога ќе се одмрзне, да го ,, поВегетам ,, од двете страни. И така чим се упиеше едниот слој Вегета, јас ставав нов. И така едно 4 - 5 пати. Не и кажав на мајка ми, па дури од кога го испржи, виде дека е расол сторено. Го јадевме испржено, па миено во вода...
Jas retko gresam, ama cesto presoluvam a ponekogas i ja zabravam tavata vo rernata, ednac ja zaboravih ringalata da ja isklucam celi 2 dena, srekja gulema nisto loso ne se desi
Обично се испаѓа како што треба, но ми се случува ако премногу брзам да згрешам или пак ако сум со многу голема трема за како ќе испадне на крај... Баш затоа често филот на тортите за родендени ми се течни или многу тврди, се случувало и да ги преправам одново. Памтам дека крофните никако не можам да ги погодам да бидат доволно нараснати и воздушести... Еднаш правев суфле ама во уста не се ставаше, не знам зошто, се беше според рецепт... Пржените јајца никако не можев да ги погодам на почеток - како здробени ми беа. Прв пат кога правев штрумфови ги направив минијатурни, 1см широки... се изнамачив мислев толкави треба Последно правев сунгер торта(многу лесен рецепт, супер е и за мафини, се комбинира со се), арно ама калапот не ми беше намрсен а тестото веќе стасано, либето беше на гости дојден и му викам - дај молим те придржи го миксерот да го средам калапов.. Наредно кога се завртив тестото беше спласнато сосема затоа што господинот сакаше "убаво" да го измати... Го здробил од вртење со миксерот.. Што да правам, го ставив да се пече, не се подигна воопшто и после сам си го јадеше ремек -делото Па ај часови му држев за да му објаснам како се мати, па како се пече, па која е поентата.... Абе арно викаше Цацко: со деца на бањи не се иде! Прво че се налапа песок, после че ти го г'тне сапунот!