Ви се допаѓаат ли Грчките традиционални јадења и што најмногу?Еве јас ќе постирам сликички од моите омилени.
Кадаиф и баклава се турски јадења.Пушти ги грците шо лажат или ние сме им криви или турците...од се по нешто си крадат.
Само што ќе го пишев истото како Лилит. И мусаката е турска, а ја сметаат за нивна. Си имаат доволно традиција и нема потреба да крадат туѓа, ама тоа им е во крвта изгледа. И гирото е исто со еден турски специјалитет (донер), само со свинско месо го прават. Ми се допаѓа маслиновото масло и фета сирењето.
Да ми се допаѓаат и тоа многу,не можам да живеам без фета сирење,без ѕаѕики(по нашки таратур,ама има разлика нели),гиро,грчка баклава им ја сакам храната,а и кај мене дома се готви често Крв вода не е нели?
Јарец имаш грчки корени? Се сетив сега на една чоколадна баклава која не можам да ја наречам убава - божествена е!
Да имам,татко ми е грк,да не одам офф топик имам една рецепта ама да ја преведам и ќе ти ја постирам ако сакаш,не знам дали е баш таква како што си јадела
Јас сум пола Егејка, имам многу роднини во Грција, а едниот од нив е слаткар и ја прави таа баклава, ама рецепт не дава (службена тајна ) Ако не ти е мачно преведи ја и постирај ја, многу ќе ме усреќиш. Може не е истата, ама секоја баклава ја обожавам
Меѓу традиционалните грчки десерти таму е најпознатата, баклава, направена од phyllo тесто, мелено ореви (ореви, ф'стаци), и многу многу мед, или шеќерен сируп и доаѓа во различни форми и големини. Во истото семејство е kataifi што има слични компоненти иако ова е направено со рендан тесто и на тоа му додава Nabisco рендан Жито изглед. Milopita е јаболкото пита и има вкус на јаболко пита. Loukomades се кај нас добро познатите крофни, што во Грција може да се сретнат во голем број. Diples се деликатни тестенини ролни, кои се обложени со мед и / или шеќер во прав и попрскана со ореви. На островот на Sifnos се прават два или три различни видови на amigdelota, кои се Бадем "cookie. Постојат, исто така, Божик колачиња наречени melomakarona направени со ракија, каранфилче, мед и портокал жал rinds и прелиени со ореви. Kourambiethes се слатки од маслено тесто "колачиња" обложена со шеќер во прав и се служи на свадби, крштевки и други прослави. Тие може да се обликува во топки, сокачиња или ovals. Koulourakia се јасни полу-слатки колачиња, кои се пијат со кафе, чај или топло млеко фаворизира со портокал и ванила.
Mх, мх, затоа буре се правам кога ќе отидам таму обожавам PASTITIO I PAPOUTSAKI гирото ми е стандард а за нивните чоколади и слатки(начинот на кој го приготвуваат) нема да коментирам , туку само ќе кажам.....Cовршено едит--------- Oд гиро до донер разлика во светлосни години Tоа донерот каков е--- никаков
Им го сакам фета сирењето потпечено во фолија (со домати и оригано) и гирото, со свинско, со мрсно пита лепче и со многу кромид! Сепак се разликува од донерот. Оф оф ми се пријаде. Некако тешко ми е да зборувам за типична грчка кујна бидејќи скоро се е - турско. Па и ова фетава кај нас исто може да се најде скоро секаде, конкретно ми текна на Рустикана - потпечено бело сирење исто со оригано и домат и со нафора мх мх мх, абе лиги ми капнаа на тастатурава. Овде на Балканот сите си имаме свои кујни а во глобала се ни е под големо влијание на Турците. Можеби само малку модифициран upgrade. Не по врат, по шија, што би се рекло. Тоа е
Aко видиш на цел балкан е така,убаво си кажа Cе е од турците... и гравот, и локумот, и баклавите, и тафче-графче.... па 500 години сме им робувале, срамота ќе било по некој рецепт ако не им научиме
Затоа Лудо јас предлагам да се преименува темава во балканска кујна, а ако сакам да сум лоша за инат би рекла - турска! Се зезам, ај да не вадам политики и за јадење. Не, навистина мусаката ја имаат и Турците, донер кебаб или гиро? Баклава или баклава? Локум или локум? Суфлаки или шиш ќебаб? Мезес или..мезе? Ќофтиња, бурек, цацики? Веќе видено, веќе чуено. Во глобала им ги обожавам морските плодови фрлени на скара - лигњи, октопод, школки. Оф оф оф ај да си офнам уште три пати. Дали затоа што ми се пријаде хранава или едноставно ми фали лето со кое автоматски како асоцијација ми иде јадењево?! Не е ни битно, битно нивната кујна е медитеранска така да ќе се повторам, она што го имаат тие, го има и во Италија, Турција, на Јадранско и на целиот Балкан. А јас ваквата кујна просто ја голтам и апсорбирам со сите сетила и сиот горен дел од дигестивниот систем! И маслинките секако им се најдобри, еве за ова морам да ги пофалам! И узото али мастика, што би рекле ние
Тука прекинувам, поготово на болдираново ОФ ОФ ОФ ОФ ОФ ОФ ОФ ОФ ОФ ОФ ОФ ОФ се изнаофкав Луда сум по морска храна Се би пробала, гурман сум, ама дефинитивно Кинеска кујна не фала
Ziveam vo Grcia 7god.Zivotot i hranata ja naviknav mnogu poveke od makedonskata hrana. Tuka hranata e poveke zacinata otkolku kaj nas zatoa neni se dopaka mnogu.Vo jadenjata ne stavat potprzeno brasno i crven piper stavat samo kecap sol crn piper magdanos vo mancite i origano vo skoro site jadenja.Vegeta nema tuka.Imame golema razlika vo gotvenjeto.Eve eden specijalitet: POTREBNO E:GUVERLAKA 250gr meleno meso,3saki so rakata oriz,1kromid sitno iseckan,magdanos po potreba,margarin 2lazici golemi,sol i crn piper po potreba3jajca,1lemon,brasno 2mali lazici. SE STAVA VODA DO POLOVINA TENCERE DA SE VARI.KROMIDOT,MELENOTO MESO,BRASNO,JAJCE,MAGDANOSOT,1SAKA ORIZ SE MESAT UBAVO I SE PRAVAT TOPKI,SE STAVAT VO TENCEROT ZAEDNO SO 2SAKI ORIZ SE OSTAVAT DASE VARAT OKOLU 20MIN.SE DODAVA MARGARINOT VNATRE DASE RASTOPI.NA KRAJ SE STISKA LEMON SO JAJCETO SE KLAPAT I MALA LAZICA BRASNO SE ZEMA OD ZESKATA TECNOST SE STAVA VNATRE KOJ SE KLAPA NON STOP POSTEPENO SETO TOA SE STAVA VO TENCERETO I SE MESA 5MIN.DANESE SVARI JAJCETO.
Eve uste 1specijalitet.SPAGETI SO MELENO MESO. Potrebno e: 500gr.meleno meso,magdanos,sol,origano,crn piper po izbor,spageti 1pak.i lazica margarin,1kromid i 1domat sitno iseckan,i 2lazici golemi kecap SE VARAT SPAGETITE SE PRECEDUVAT,DODEKA SE ZESKI SE STAVA MARGARIN ZA DA SE RASTOPI. VO TAVA SE PRZI SO MALKU ZEJTIN,KROMIDOT,MAGDANOSOT,PO 5MIN.SE STAVA MELENOTO MESO VNATRE KOGA KE SE ZAPRZAT SE STAVA DOMATOT I ZACINITE CRN PIPER,SOL,ORIGANO,I KECAPOT I 1CASA VODA.SE OSTAVAT DA SE VARAT OKOLU 20MIN.DODAVAJKI VODA.KOGA KESE SVARI TOA.SE SERVIRA VO CINIA SE STAVAT MAKARONITE A OD ZGORE MELENOTO MESO
Eve uste eden specijalitet ama ovoj pat ke bide blago. POTREBNO E: Dunja 1kg.,seker,koka kola 250ml.,cimet,i slag penja. VO PLEH SE STAVAT ISECENITE DUJNI NA KRUGOVI PREDHODNO ISCISTENI SAMO OD SEMKITE NE OD LUSPITE,SE STAVA OD ODZGORA SEKER PO IZBOR VAS,I SE ISTURA KOKA KOLATA.SE STAVAT VO FURNA DASE PECAT NA 250C OKOLU 2MIN.KOGA KE SE GOTOVI SE OSTAVAT DA SE IZLADAT I NA KRAJ SE STAVA SLAG PENJATA ODZGORA I VRZ NEGO MALKU ISECKANI OREVI. Se nadevam deka ke gi probate moite Grcki Recepti pa mozebi kevi se dopadnat
Eve uste eden specijalitet ama ovoj pat ke bide blago. POTREBNO E: Dunja 1kg.,seker,koka kola 250ml.,cimet,i slag penja. VO PLEH SE STAVAT ISECENITE DUJNI NA KRUGOVI PREDHODNO ISCISTENI SAMO OD SEMKITE NE OD LUSPITE,SE STAVA OD ODZGORA SEKER PO IZBOR VAS,I SE ISTURA KOKA KOLATA I CIMETOT PO IZBOR VAS SE STAVAT VO FURNA DASE PECAT NA 250C OKOLU 20MIN.KOGA KE SE GOTOVI SE OSTAVAT DA SE IZLADAT I NA KRAJ SE STAVA SLAG PENJATA ODZGORA I VRZ NEGO MALKU ISECKANI OREVI. Se nadevam deka ke gi probate moite Grcki Recepti pa mozebi kevi se dopadnat
Gkatzopulu Ме пресмејаа твоите постови 1.пишувај кирилица 2. фрлај ми рецепт за папучаки ако имаш! и за пастичјо!
Da odgovoram prvo na prasanjeto od KORITSAKI izvini ako greska go napisav.Mazena sum za grk vo Solun.Da odgovoram na ostanatiot me prasuvas za papucaki i pasticio.Prijatele fala za ubavite zborovi sto gi napisa za mene.Dobro se ismeja?.Dave prasam dali nekogas ste zivele tuka,dali ste probal drugi grcki jadenja osven toa sto sakate dago cuete.Grckata kujna e razlicna od nasata koj nemozete daja razberete.Nese samo tie jadenja sto se poznati voMakedonia.Vnimavaj drugiot pat kako pisuvas oti povreduvas so zborovite.Po tvoja zelba da ti kazam receptot za pasticio.Pasticioto e ist receptot koj vi go pisav so spagetite i melenoto meso.Samo sto se stava makaroni mali moze da bide i so spagetite.Vo tepsia se stavat prvo makaronite posle se stava melenoto meso odzgore i vrz seto toa se pokriva so krem koj se pravi vaka.POTREBNO E:1JAJCE,9LAZICI BRASNO GOLEMI,3LAZICI GOLEMI MARGARIN I 1L.MLEKO.SETO TOA LADNO SE MESA VRZ JAK OGAN I SE MESA ZA DA STANE KAKO KREM.SE POLIVA VRZ MELENOTO MESO.SE STAVA DASE PECI 250C-30MIN