1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дабростон/Утрогестан

Дискусија во 'Бременост' започната од ackaa91, 9 декември 2010.

1. ackaa91

ackaa91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2010
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Дали некоја од вас ги има пиено овие хормонски апчина ? и дали имавте некаква промена во телесната тежина ?
    Однапред ви благодарам

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lorijana

lorijana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2010
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    35
    Дабростон

Не, со тежината немаш проблем, но сепак внимавај си на исхраната ;)

3. Poisoon

Poisoon Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2010
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    1
    Дабростон

Jas gi piev prvite nedeli od bremenosta,i ko gi ispiv ginekologot mi gi prepisa povtorno uste edna doza da ispijam,ama ne gi piev,zato sto mi bese loso od niv,kako ke go ispijam apceto kako kamen da sum goltnala me bolese zeludnikot i mi tezese kako cigla da imam.

[mod-kirilica:2q0u4s6z][/mod-kirilica:2q0u4s6z]

4. jas.veronika

jas.veronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Дабростон во бременоста

Во 5 недела од бременост ми дадоа да пијам хормонална терапија(ДАБРОСТОН) поради дијагностицирана циста на јајник..Ве молам за искуства!Благодарам!

5. Beluvce84

Beluvce84 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2010
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    71
    Дабростон во бременоста

veronika i jas sum 5ta nedela i zemam utrogest vaginalno po 2 sekoja vecer toa e kako dabroston...go zemam kako preveencija bidejki imav spontan pred 10 mes.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  6. jas.veronika

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Дабростон во бременоста

начелно,разбрав дека овозможувале задржување на плодот..но слушнав и дека имале прилично непријатни њузефекти:срцебиење,несоница,напнатост и сл.Докториве многу често ги препишувале и навистина ми е чудно како така си препишуваат хормонска терапија.Еве кај тебе Белувче имало индикации ради предходен спонтан абортус ама јас немав таков проблем,всушност единствена причина поради која можеби треба да ги пијам е мојата возраст,имам 37 г.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.713
    Дабростон во бременоста

Точно така. Спаѓаш во групата на ризични трудници и за да не настанат компликации како крварење, спонтан абортус, се дава прогестерон (орално или вагинално). И јас примав прво утрогестан вагиналети а потоа пиев и дабростон. Не штетат на плодот и на неговиот развој, само помагаат да се задржи во матката.

На Edno denovoj4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. jas.veronika

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Дабростон во бременоста

А кажи ми Блонд,долго ги пиеше и имаше ли некој контраиндикации?Ептен сум скептична и претпазлива кога се во прашање хормони..

9. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    7.192
    Дабростон во бременоста

дабростонот го пиев и јас, поради претходна вонматеричност но и поради кафеавиот исцедок кој го имав, се пие до 12 недела, т.е додека да влезеш во 3 месец, се додека не заживее...кај мене за жал не беше пишано да го имам и второто ;( , имав спонтан, мене дури ми го даваа и 4 пати на дена што е и многу, но не се секирај, кај тебе е превентивно поради годините, се ќе биде во ред...за некој месец ќе си имаш бебуш, а јас за некој месец пак ќе се фатам за работа....

10. Mikako

Mikako Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    152
    Дабростон во бременоста

Dabrostonot nema da ti nasteti,jas go piev do 5 mesec 3 pati na den bidejki krvarev do 3 mesec isto taka primav i progesteron inekcii ednas nedelno za da se zadrzi plodot.Sega imam zdravo bebe rodeno vo 39 nedela. Ovie hormoni ne se strasni ni stetni nema da ti napravat nikakvi problemi ni tebe ni na bebusot samo mozat da ti pomognat.

11. jas.veronika

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Дабростон во бременоста

искрено жалам за твојата загуба и од сесрце ти посакувам во најбрзо можно време повторно да ги видиш двете цртки на тестот за бременост и секако 9 месеци потоа да родиш здраво бебенце.со срека и со лесно!

На pandelka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    7.192
    Дабростон во бременоста

Ти благодарам на подршката, премногу ми значи, со работа сеуште не сме почнати, здравје после свадбата, кон октомври, здравје на двата -пати ми успеа од 3 пат, па со Господ напред овој пат нека е и од прва:). сеуште психички заздравувам ама ќе бидам добро...имај лесна бременост, и мој совет до тебе и до сите бремени е без преоптоварување, што може психата ништо не може...пиј го лекот и кулирај, ни зошто го пијам ни како..ништо ич...заминувај од темава и читај си нешто весело, не се замарај...поздравче од мене...ти посакувам се најубаво, и фала богу најубав бебуш.. :*

13. ribicka-caci

ribicka-caci Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2011
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    9
    Дабростон во бременоста

не се плаши од Дабрастон,не се штетни,јас имав спонтан па наредниот пат кога останав бремена ми ги дадоа да ги пијам со цел да немам проблем со плодот,правилно да се развива и да не го загубам истиот,така ги пиев до 12 недела.Си родив здраво машко бебче кое веке е 4 години.
    Веке си мислам да си родам уште едно,па со господ напред,многу би сакала да имам керка!!!!

14. srcka-22

srcka-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    1
    Дабростон во бременоста

Значи вака, сакав да ве прашам за дабростон, мене ми ги препишаа, а ми кажаа дека се е во ред. НЕ сум имала некакви проблеми претходно и малку се зачудив зошто ми ги дадоа, па читав за нив и прашав неколку луѓе и ми кажаа дека од нив многу се поправало се подујувало и не знам што друго. Ве молам за совет, дали таа информација е точна???

15. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    764
    Труднички муабети

Mamicki dali i kolku vreme koristevte Utrogestan vo bremenosta?

16. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.671
    Труднички муабети

Јас до 13та недела, 2 пати Х 200мг вагинално.

На katalina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    764
    Труднички муабети

Jas koristam 2 pati po 100, ama mnogu mi e tersene toa stavanjeto.Da bea za oralna upotreba drugo ke bese,vaka ke pomacime nekoe vreme...vazno bebusot da e ziv i zdrav :)

18. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.044
    Труднички муабети

Зошто не го прашаш докторот дали може орално да ги зимаш. ЈАс до 13н ги пиев .
    Се зимаат на двата начина и орално и вагинално.

Еве не Уник се тука сме. ЈАс си наоѓам занимација, почнав една книга да читам и добро ми оди, интересна ми е , па малку одмарам од читање се и сешто по нет :$
    Ти кажи како си, полека се ближи денот, еве одминуваат и двете недели, баш те мислев, има ли нешто ново, како се осеќаш??

19. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    764
    Труднички муабети

Velat deka oralno imale mnogu nus pojavi i organizmot tesko gi podnesuval.Baska imale podobar efekt vaginalo konkretno za mojot slucaj(prvata bremenost zavrsi so spontan)

20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.434
    Допаѓања:
    120.099
    Дабростон

Мене гинекологот ми ги даде од 16ти ден на менструација,да ги пијам 10дена,2по1,и ако не ми дојде за 3 дена откако ќе ги прекинам,рече напрај си тест најверојатно си бремена.
    (инаку ми ги даде пошто претходно имав спонтан)
    .Гледам има многу кои ги пијат,читам на запад се забранети а кај нас редовно ги даваат.
    За тежината не се секирам дека ќе ја покачам,ама приметив дека градите ми станаа ептен осетливи,стомакот ме боли исто како пред ПМС(мислам дека во секој момент ќе добијам) и ми се гади отприлика 2 часа откако ќе го испијам апчето.
    Вагиналети не можам да ставам пошто сум на работа,па затоа одлучивме со оваа варијанта.
    Сте имале ли вакви симптоми вие,навистина с загрижив сега :?:

На kostarika му/ѝ се допаѓа ова.