1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали албанскиот јазик ќе го замени македонскиот во Македонија?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од DS10, 29 август 2024.

1. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    2.788
    Допаѓања:
    4.227
    Сега баш ми излезе сликава на инстаграм и ме истригира да споделам мислење.
    Screenshot_20240829_143426_Instagram.jpg
    Еве што направија двете наши мили партиички што го чуваа терористот Али и другарчињата негови на власт од 2008 па до пред некој месец. На госпоѓата и е понижување да се обрати на македонски јазик, на македонски потрошувач, во македонска општина, во Македонија. Не знам точно за која општина се работи, не ги знам која населба во која општина е од скопските, ама претпоставувам дека се работи за Кисела Вода спрема насловот на групата или Ѓорче Петров спрема тоа во заградата. Како и да е, општините што се над 80% македонски, а и да не се, еве да речеме во Теарце или Арачиново што се 95% и повеќе албанци, таа е должна да се обрати на македонски.

Побарав некоја детална тема за ова ама не најдов, во случај да има префрлете ми го мислењето таму.

На Victorian, SummerGirl, noteforself и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.283
    Допаѓања:
    13.198
    Ова не е резултат на тоа што прават нашите партии, тие не прават ништо, освен што купуваат куфери и јадат на државна сметка како храна да не виделе, туку ова е поради „семејните вредности“ за кои Македонците зборуваат, а другите веќе одработиле на терен. Ете што кажале, сакаш купувај, сакаш не, и без тебе профит ќе има. Буквално со таков однос те множат со нула. Еднаш ми се случи, сакав да ја скратам косата, петок беше, сите македонски фризерници кои работат без закажување беа зафатени. Значи одам, ми кажуваат дека се закажани, некој период беше со свадби, матури, летно време. Секаде ме откачија и ај во една албанска фризерница влегов, а таму само 3 девојчиња, чирачки, кажувам дека сакам да ја скратам косата, ми рекоа почекај, фризерката ќе дојде за 15 минути, муштерии немаше ич, и по некоја минута девојките буквално ми рекоа да одам да се прошетам, па да се вратам, буквално ме избркаа, и секако дека не се вратив веќе таму, ниту ја скратив косата тој ден.

На SummerGirl, MakeDamnSure, 20cm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    2.788
    Допаѓања:
    4.227
    Баш warwave имаше објавено и пишано дека сите македонциве сме будали уште што им купуваме, ама некој убаво му имаше вратено, зошто пак да им одам на македонци кои имаат со 50 денари повисоки цени и во право е, ние сме си за се криви.

На SummerGirl, simoncelicius, Seli20 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    1.250
    Криви сме оти како народ не се држиме.

Имав ситуација кога одев на обука на едно работно место и менторот ми беше Албанец. Нели, за да ја научам работата која беше во директен контакт со странки морав јас да комуницирам со нив. Но тие одбиваа да разговараат со мене на македонски јазик, го бараа колегата за да искомуницираат со него на албански.

На ГАК е истото, си комуницираат стрикно на албански меѓу нив нели, докторката ми се обрати, не одговорив ништо зошто не ни знаев дека мене ми се обраќа. За сестрата да ми каже дека ме прашувала како се викам.

Декларации, образци по институции се тоа е двојазично.

Не дека скроз ќе го замени македонскиот јазик, ама веројатноста дека нема некаде да бидеш услужен оти не зборуваш албански е голема.

На Victorian, SummerGirl, simoncelicius и 16 други им се допаѓа ова.
  5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.913
    Допаѓања:
    24.877
    Ништо не ме чуди.
    Во странство сите мислат дека во Мк живеат само албанци и дека само албанскиот се зборува.

На Victorian, SummerGirl, SuperGirl24 и 11 други им се допаѓа ова.
  6. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.838
    Допаѓања:
    23.536
    Yup, потврдувам. Исто сите мислат дека сум муслиманка.

Јас го ова неколку пати имам помислувано, Македонија навистина ќе стане албанска земја за можеби една деценија, две. Страшна е ситуацијата, факт е веќе дека доминира албанскиот јазик, знаме. Тоа е.

На Victorian, SummerGirl, _beautyy_ и 3 други им се допаѓа ова.
  7. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.123
    Допаѓања:
    8.145
    Ни ја зедоја државата пред наши очи.
    Така е кога ќе начекаш село без кучиња и нема кој да го чува, волците лесно стигаат до пленот. Ќутете сега, ќе ни се налутеле од Kале и ЕУ зошто не сме биле европски настроени со права, а со нас ако нее никој хуман, дури ни кажуваат шо сме биле пред 45та и по 45та, и тоа големите го премолчуваат. Пленковиќ денеска се зачуди и изјави дека ни една друга земја не би попуштила толку како Македонија и се уште ќе виткаме кичма.. Само напред.

Илирида си функционира, само ние не гледаме. А Кипер е еден од спонзорите на УЧК и на Илирида. И 1000 пати да е поефтино = не влегувам. Тие да бираат меѓу нив и нас - секош ама секош своето го ставаат пред се, а ние туѓото. И не само во Кипер, во секоја државна институција на албански ти се обраќаат и па уште велат не те разбирам. Човек да не појди во МОН, живци ќе искини.
    Дојдовме граѓани од втор ред во сопствената држава.

Зошто погинаа бранителите 2001 и 2015.. Зоштооо..
    Ах Македонче..

Последна измена: 29 август 2024
    На Victorian, SummerGirl, _beautyy_ и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    56.229
    Не се тие криви, ние сме што олку им се дозволува. Ама нели, тоа се "борци за човекови права", каде смееш да им речиш нешто, заштитени ко бели мечки. Нивни лидери комотно се закануваат без да сносат последици, тие ќе ти зборуваат албански во институции и баш им е гајле дека не ги разбираш.
    Во никоја друга држава го нема ова непочитување, да не можиш на свој јазик да комуницираш во своја држава. Лошо ни се пишува како што тргнало..

На Victorian, SummerGirl, Seli20 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    1.701
    Да. За 15-20 години, албанскиот ќе биде доминантен во државава.
    А зошто, затоа што ако им преречеш нешто, ќе се соберат 5-ца и ќе те начекаат негде во темница. Едноставно, таква нација се. А ние сме обратното, мирољубиви. Нашите (неспособни) политичари знаат дека мора да им попуштаат за да не се повтори 2001-ва.

На SummerGirl, Seli20, Трагедијаупмм и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    2.788
    Допаѓања:
    4.227
    Така беше со Саздо 2018, го претепаа и си умре дететото.

На SummerGirl, Seli20 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  11. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    1.701
    Да, за жал. И тоа е екстремен случај, а знам уште многу други каде македонци биле натепани ама се извлекле.
    Јас лично сум бил bullied од албанци. Ти ќе собереш можда 3-ца другари ама они ќе соберат 10. Проклет народ се, се нервирам секогаш кога се дискутира за нив.

На Victorian, SummerGirl, simoncelicius и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.283
    Допаѓања:
    13.198
    Ние не сме мирољубиви, читај тука на форумот Македонци како навиваат за геноциди, етнички чистења, мирни не се, само се неспособни, полни со страв и сиромашни. За 5 денари ќе трчат таму каде нема ни каса. Што да зборувам, 100 пати дома сум кажала да не пазарат кај нив, еве денеска скенирав сметка од Кипер. Џабе се збори, џабе, и нека ја земат државата, час поскоро, оти заслужуваме. А во западна кој ќе најде работа без знаење на албански јазик?

Деновиве баш мислев како беше во средно. Ќе дојде некој странец, дали ќе е од Мировен корпус, дали ќе е од некоја амбасада, од кај и да е, Албанците и децата и професорите се пикаат околу нив, се прават фини, внимаваат на акцент, ако знаат јазик, дали е англиски, германски, француски, веднаш зборуваат, земаат визит карти, се договараат ако може нешто да соработуваат, Македонците со носот во плафон, само да се скараат или да навредат ги биваше. Дури еднаш дојде една професорка што не ни знае јазик да се разбере, пред странци почна со клоци да шутира цртежи на деца и да се дере. Јас се засрамив од говедото, како од штала да излегла, а таа просветен работник, жена на некои 50 години.

Хотел во Струга, ај да не именувам, еден од поновите, сите натписи им се на албански, англиски и турски, на македонски нема, друг во Охрид, исто во сопственост на муслимани на ривиерата, на македонски ништо немаше. Во Струга имам видено фискални на албански јазик. А ви текнува поетесата од Дебар кога излезе на Струшки, пред некоја година и викна на микрофон „бидете тивки и зборувајте албански јазик“? Епа гледам македонските помочли седат на кафе и ручеци со неа, арно кажала тогаш.

На fbaby, Victorian, SummerGirl и 8 други им се допаѓа ова.
  13. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    1.701
    Баш така.
    Ние сме ти дезориентиран народ без свест.
    Пола народ поддржува дека потекнуваме од словени, другата пола антички Македонци, час се солидаризираме со србите ради Косово пошто сме биле од Југославија, после се солидаризираме со бугарите пошто ни даваат пасоши и можност за добра иднина, и на крај со грците за да не им пропадне туристичката сезона. И додека е така, кој најде ќе си игра ташакот со нас, а тоа увелико веќе го прават браќата албанци.

На Victorian, SummerGirl, _beautyy_ и 7 други им се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.555
    Допаѓања:
    127.679
    Госпоѓава можела јавно или во приватна порака на ФБ профилот на Кипер да се пожали. Јас им пишав еднаш за друг Кипер и приметив промена.
    А, за вакви ситуации ние сме криви оти не се осмелуваме да ги потсетиме дека они не се газди на нашата држава.

На Cosmic Girl, SummerGirl, daylight и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    340
    Мене па не ми е чудно, нато цело време се поддржуваат најголемата сила во светот, па сега ќе се чудиме што било албанско, без нато ни косово ни ништо ќе не можеа да земат така да...не ми е јасно што може тука народот кога, како свири Америка така се игра

16. Антигон Досон

Антигон Досон Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2023
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    29
    Нема,Албанците се иселуваат 3 пати повеќе од нас.

На daylight и Anyshka им се допаѓа ова.
  17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.913
    Допаѓања:
    24.877
    Ама и се котат 3 пати повеќе од нас.

На SummerGirl, goldenjanuary, _beautyy_ и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Антигон Досон

Се зачлени на:
    15 ноември 2023
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    29
    Паднат е наталитетот и кај нив.

На BlackNight, daylight, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.913
    Допаѓања:
    24.877
    Така си мислиш, тоа е оти многу од нив се иселија. Иначе тие шо остануваат испод три деца не се.

На SummerGirl, simoncelicius и Tanjamm им се допаѓа ова.
  20. Антигон Досон

Се зачлени на:
    15 ноември 2023
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    29
    Види,сконцентрирани се, во одредени делови на државата и затоа делува дека се многу.

На Anyshka и Anaroz1 им се допаѓа ова.