1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали би удриле туѓо дете?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Isobel, 9 јули 2018.

1. Isobel

Isobel Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    212
    Дали би се осмелиле да удрите нечие дете, секако во ситуации каде има некаква смисла тоа. Кога малтретира ваше дете пред вас? Кога редовно го малтретира вашето дете на училиште, надвор, родендени? Кога некое дете вам директно ви прави штета (фрлање со камења, клоцање, кубење)? Кога некое дете ви го вандализира домот?

Како би постапиле во овие или слични на нив ситуации?

2. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.761
    Eee mene vakvite stvarno me vadat od takt epten nemanje na kultura znaci. A najloso od se e koga roditelite gledaat od strana i bozem im vikaat a me stanuvaat.
    Takov e pogolemiot sin na deverot abe....ziva katastrofa. Kolku pati me udri so topkata v lice i toa onaka licemerno te gleda vo oci i bam sutira kon tebe. A ne e mal uste nekoj mese 8 god. Ke polni abe krajna nekultura. Nekolku pati vaka napravi i so komsivkata naocarite ke i gi krsese gruba slika te gleda te meri kaj da te pogodi i sutira so seta sila.
    Koga go vide svekorot mu ja vrza edna sto cel den crven bese. Ama zenata se naluti aj ednas dvapati ama toj sekogas koga ke ja vidi i ja frla topkata v lice...
    Jas vo bes mu vikam onaka malce ne sum si dozvolila nikogas da udiram necie dete, ama toj pak ne razbira togas go vikam mm onaka so nekakov ton da me sfati...i toj koga ne mkze da go sredi go vika tatko mu. Ama dzabe kiga deteto si e takvo.

3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    17.749
    Допаѓања:
    222.471
    Не знам зашто воопшто има таква тема. Ако некое дете го малтретира моето дете нормално ќе ги раздвојам и ќе разговарам со родителот. Ако родителот е некој дебил постои и тужба постои и закон а постојат и врски за тоа. Зборам дур е мало.

На Istata od vcera, Bozica1980, Victorian и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.087
    Допаѓања:
    163.422
    Какво е ова прашање, сериозно? Свое да имам во иднина, не би го удрила во никоја ситуација, а не па за туѓо да се дрзнам. А не сакам ни да си замислам па хипотетичка ситуација мое дете некој да удри.
    За сè има вербално решение за прекор, опомена - и кон самото дете, и кон родителите кои најверојатно недоволно го воспитуваат ако се однесува агресивно и недолично.

На Istata od vcera, Scott Weiland, mode-kristina и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Srckata28

Srckata28 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.278
    Допаѓања:
    19.452
    Ауууу јас мое не би удрила.

6. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.490
    Допаѓања:
    51.200
    Ни мое не би удрила, камоли туѓо.. Насилството не е решение. Обично за таквото однесување на децата најмногу виновни се родителите, и треба со нив да се разговара. Ако не им е посветувано доволно внимание, децата бараат различни начини за да го добијат. А тоа е понекогаш преку правење некаква штета. Ако не сакаат да разговараат, има други мерки кои можат да се превземат, но во никој случај тепање.

На Nausicaa, WildMk и Joi им се допаѓа ова.
  7. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.695
    Допаѓања:
    13.973
    Темата си е убава,не знам што не чини. Сум видела луѓе што тепаат туѓи деца. Т.е што удриле. Еве свекор ми за маж ми кога бил мал. Исто и за неговото сега 9годишно дете. Мизерно ама нема што да се праправи. Јас лично не би удрила туѓо дете во никој случај. Не сум ни помислила. Со разговор се може да се реши.

8. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.166
    Допаѓања:
    26.993
    Pred nekolku meseci citav na Hrvatski forum, zena barase sovet sto da pravi,nejzinata 12 godisna kerka bila ismevana od grupa deca koi megjusebno si se poddrzuvale a queen Bee u drustvoto bila na nekoj guzonja koj pak bil vrzan so direktorkata. I nejzinoto devojce se zalelo ama site gluvi i slepi se pravele i toa veke traelo podolg period.
    Se soglasuvam. Prvo zboruvas so roditelot od balavecot, ako nema fajde zboruvas so direktorot ako nema i toa fajde obrati se do ministerstvo od kade verojatno ke ti recat deka ne se nadlezni ili deka toa ne e nisto strasno.
    E, posle seto toa, ako site se praat gluvi i slepi go nacekuvas mrsulkoto nekade i dobro mu gi protresuvas gakite od edna vaspitna nema nisto da mu bide i ako mu se podzakanis ili isprati mu 2/3postari batki ako tvoeto e 5to odd ti isprati batki od 8mo da go sretnat negde, pa da vidis posle dali ke se drzne. Ako se osudi da kaze reci izmisluva i cao.
    Ako moe dete ne tepa nikoj nema da dozvolam ni nekoj da go tepa moeto dete ako treba licno jas ke ja podberam druzinata madafakeri.
    I na toj ist forum edno cudo drugi zeni napisaa deka imale takov problem so redosledot koj go opisav roditel gluv direktor gluv ministerstvo/centar tamu vikaat gluvi koga ja zele situacijata licno vo svoi race i postapile ko sto opisav ismejuvanjeto prestanalo i mrsulkovcite navaspitani si gi pribrale gakite.
    Koj saka neka me osudi i neka me naprai maloumna. Nekoj ako cacne moe dete vo stanje sum da mu brcnam vo mozokot.

На Istata od vcera, Sejfullai, Lealealealea и 19 други им се допаѓа ова.
  9. Lianna Anna

Lianna Anna Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.394
    Допаѓања:
    19.121
    Јас сепак не би детето. Ама би родителот. Оти него го наоѓам за најголем виновник, што се децата такви. Па ќе си го прибере после и детето.

Мое дете не сум удрила. Туѓо не би се осмелила никогаш. Ако мое дете постапува лошо со други деца, јас ќе реагирам соодветно, но никогаш со тепање. И вината за истото ќе ја барам во мене. И така.

На DAngel, WildMk и Someonespecial им се допаѓа ова.
  10. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.166
    Допаѓања:
    26.993
    Vo pravo si ama nema efekt. Toa se takvi roditeli sto ne im e gajle. Moive bliznaci se mali godina ipol imaat ama maskoto mi e nemirno nemozes da go obuzdas ednostavno on odi i kje ja udri sestra mu ili ke ja butne jas go kaznuvam nesmee da pravi taka ni na nea a kamo li na drugo dete. Oti ako ne izreagiram utre vo parkot ke kasne ili le udri tugjo dete toa e sramota za mene ko majka. Ama ima roditeli so ne razmisluvaat taka i gi boli cef kako nivnite deca se ponasaat. Zatoa nacekuvanje maloto gomno negde vo nekoe sokace ednas za uvo ednas vaspitna preku mucki i zakana da prestane vo sprotivno batki ke go nacekaat negde da vidis kako ke si sedi mirno na gazenceto.

На M&M, Gosh, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.394
    Допаѓања:
    19.121
    Скроз истиот случај кај нас со помалата ќерка. Сега е ок. Многу подобра. Но за секој угриз, мавање со сестра и сл. ние реагиравме и ќе реагираме колку и да е потребно.

Те разбирам. Да го претепаш родителот, нема толку да го боли, колку што би го болело да му ја шлапнеш една на детето. Но муабетот е, после може тебе, ни крива ни должна, тужба да ти закачат. Оти друго е дете да закача дете. А на сосема друг начин се одговара ако возрасен удри туѓо дете. И тужбата е исто соодветно решение за ова. Ама кај нас, не знам колку се институциите "глуви" по ова прашање.

12. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.166
    Допаѓања:
    26.993
    Kaj nas ke ti recat ne sme nadlezni. Zatoa pravdata se zema vo svoi race. Prvo razgovaras so roditelot ako te iskulira mockoto ke go nacekas nekade i ke mu se zakanis da ne mu padnalo na pamet da pisne negde oti tesko nego i gotovo. Ako pisne reci izmisluva i gotovo. Bez dokaz i svedok mozat do mile volje da te tuzat.

На M&M, Indiegurl, Gosh и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    12.512
    Допаѓања:
    72.301
    На глава нека ми се качи ако треба, која сум јас да удрам туѓо дете? Насилно ништо не се решава, само со разговор и со убаво, така детето ќе разбере.

На Joi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    3.697
    Допаѓања:
    7.527
    Isto mislenje delam so @Offspring . Neka ima sreka nekoj da mi pipne dete ke si go jade i te kako pa neka me tuzat. Jas svoe dete ne tepam a ne pa da dozvolam nekoe nevospitano prdle da mi cepka dete. Nema sansi. More ne samo deteto nego i roditelot ke si go dobie sto ne go vospital :fubar::punch:
    Vikate koj sum jas da udram tugjo dete i sl. A jas vikam koj e toj da mi tepa moe dete?

На M&M, ane.bella, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  15. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    21.364
    Допаѓања:
    63.380
    Сум воопшто против насилство врз децата. Ако јас удрам туѓо дете, му давам дозвола на моето да удира деца и дека е во ред. Треба да гледаме на секаков начин да го минимизираме насилството. Ама не очекувам многу од луѓе што им се обраќаат на сопствените деца со мајмун, ненормален, мочла, смрдла, идиот итн.

Она за кое не можам да гарантирам е реакција од страв, не дај боже некако да е нешто посериозно, од место на страв можеби и би плеснала некое дете во моментот. Можеби и не, ама како што реков, не можам да гарантирам.

На Scott Weiland, Bozica1980, Victorian и 6 други им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    15.558
    Допаѓања:
    105.924
    A оние кокошките од гимназијата во Неготино шо го влечеа девојчето за коса? Ни нив не би ги удриле? Не дај боже нешто слично и многу поблаго да и се случи на ќерка ми на школо ќе видат децата (тепачите), родителите а богами и наставниците како ќе си поминат. За МОЕ дете не правам отстапки!!!

На candy.cane, kukla21, M&M и 9 други им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    17.749
    Допаѓања:
    222.471
    Лош пример пред детето ќе оставиш така. Најубаво врски стегни си тужби лекарско трауми моча у сон а у.. највеќе боли по џеб. Веруј ми.

На DAngel, Someonespecial и Joi им се допаѓа ова.
  18. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.394
    Допаѓања:
    19.121
    Како ќе оставам лош пример?! Јас кажав дека никогаш не би удрила ниту мое ниту туѓо дете. Јас сум правник и нормално дека ќе реагирам на тој начин соодветно. Реагирав на постот погоре, со тоа што реков дека ако не реагираат институции и нема чаре, јас сепак не би избрала да удрам дете, ами ќе се пресметам со родителот. И секако не пред моето дете. Ама да го млати некој, а да ги нема институциите, нема да седам со скрстени раце сигурно. Оти полош пример од тоа за детето нема да не зборувам за психички проблеми.

На Victorian, Indiegurl, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  19. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.426
    Не дај боже да видам како ми тепаат дете, малтретираат или влечат по земја, да речам како оние од Неготино, не само што би удрила, туку би ги згазила, па кој сака нека тужи!

На ZAHRA, M&M, Lolo5 и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    30.313
    Имавме баш една случка во основно. Во класот имаше еден тежок идиот кој на некој начин сите не малтретираше. Особено машките, немаше ден некого да не истепа и да му нанесе некоја повреда. Наставничката беше здружена со неговата мајка, сите знаеа за тоа како постојано добива вредни подароци од неа кои мораше да ги оправда. Никој ништо не превземаше, со прст не мрдаа. Му се наврте на едно дете и така го малтретираше и тепаше со месеци. Детево колку можеше се бранеше ама овој невоспитаниот беше појак. Еден ден повторно дојде до еден инцидент каде идиотов го погоди детето со камен. Детето си замина со плачење дома. Изгледа дека им пукна филмот и за пет минути во училишниот двор се нацрта бабата негова. Кога го грабна идиотов, не знаеше како го мава, го влечеше по земја за коса. Убаво му направи. Ја разбирам, на никого не би му било сеедно да му дојде детето дома со крвава фаца.
    Дали јас би удрила? Ако ми го загрози моето дете или мојот имот и тоа како би го исшлапала. Нема да му биде којзнае што од неколку шамари. Не смеело да се удри туѓо дете како пак да не, и тоа не смее да ми го тепа моето или пак да ми го уништува имотот. Само нормално, без сведоци, нека квичи после колку сака. :lol:

Последна измена: 9 јули 2018
    На candy.cane, M&M, Lolo5 и 12 други им се допаѓа ова.