Форумџика на годината

Дали вашите миленици ги сметате како дел од вашето семејство?

Дискусија во 'Дом' започната од Hisha, 1 јули 2024.

1. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Па да почнам од себе си, апсолутно дека да, сметам дека јас сум “родител” а тоа мое “дете”.

Да, можеби е чудна реченицава но, ја чувам, купувам храна, грицки, играчки, тренираш, покриваш трошоци севкупно си одговорен за тоа сусштество.

Не разбирам како може нешто да ти е по дома 24/7 а да не развиеш емотивен однос, и да не го чуствуваш како член од семејство?
    Што кажува за таквите луѓе?
    Колку вложувате во вашиот миленик?
    Колку ви значат ?

Последна измена: 1 јули 2024
    На CameliaMiller, staycalm, Seli20 и 13 други им се допаѓа ова.
  2. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.235
    ДА!!! :inlove:

Кој не осетил и не чувал милениче подолго време, нема да го разбере ова никад. Не само што е дел од семејството туку слободно можам да кажам дека е најбитен член и најсакан. Центарот на светот буквално ни е, уште од малечка, и нормално таа поврзаност уште повеќе дојде до израз како старее. Неописливо даваат љубов и не е возможно човек кој е прав љубител на животни да остане имун и да не ја почувствува таа топлина која ни ја пружаат. Стојам на тоа дека дури и да не е некој толку по животните, коа ќе реши да земе милениче по дома, у случајов кажувам за куче, би сменил мислење. Секако ако се работи за нормални луѓе коишто имаат колку - толку нешто човечко во себе. Ова се покажало во моја околина повеќе пати.

Ова не разбирам ниту јас како е можно. Дали дека се толкави мразачи на животни, мада најчесто и самите себе си се мразат овие луѓе, или па дека реално е одговорност и не се нафаќаат на обврските со миленичето.

Не викам ја дека куче, маче или што и да е идентичен третман ко дете да добива и дека е замена за дете, но сепак нека се третира како рамноправен член во семејството. Ние све им сме нив, цел свет буквално, ако ги отфрлиме и занемариме, тие не би издржале, многу брзо се приврзуваат за нас.

Затоа треба многу пати да се размисли дали сакаш и си спремен за да земеш милениче. Мислат играчка е тоа, па коа ќе прочитам дека зимаат пошо децата им сакале.. (facepalm)
    Абе детето ли ќе ти го чува кретену еден, играчки колку сакаш имаш, купи му, а не со живо суштество да си играте. Имбецили без чувства и без разум.

За тие гадовите што без око да им трепне ги фрлаат надвор, посебно место у пеколот, друго неам што да кажам. Не се луѓе тоа.

Последна измена: 1 јули 2024
    На butterfly6223, Polyincognito, sj *O* и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Jana_♡

Jana_♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    452
    Колку ми е само кринџ само кога ќе видам некој со куче и му вака дојди кај мама или кај тато. 8-| Се разбирам ама не дека куче може да ти биде ќерка или син.... Фуј

На Stela Maris, Carpediemm, quattro и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.362
    Јас немам куче. Ама кучето на дечко ми е ,,наше куче” ,,наше бебе” ,,да ѝ купиме ова”
    Секако е дел од семејството. Бебе мое си е она

На Polyincognito му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Си чувала некогаш миленик?
    Фуј хахаха има по фуј работи, човек што сака миленик на таков начин кажува многу за него..

Интересно како не зборат а сакаат бескрајно.

На CameliaMiller, staycalm, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Jana_♡

Jana_♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    452
    Имам 2 мачки. Ги чувам ги хранам ама кринџ ми е да речам дека сум им мајка. Едностано мои се, јас сум сопственик или газда, небитно, не мајка. Мајка на деца можам да бидам не на мачки или кучиња.

На Malesia, Ladybug98, quattro и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Тотално, не викам дека дете и животно се исто но колку е можно да се сака животно како рамноправен член.. Чудно ми како некои не ни им обрнуваат внимание, туку ете кога ќе дојде зорле одат на ветеринар?
    Како не ги учат основни работи( бар за куче)…
    Јад цел живот чувам нешто, од скоро куче, значи љубов која може да ја сфатат оние што имаат..

Интересно, со другарка баш збориме вика ко најдобар пријател, чувар не ми иде ко мајка пошо е обично животно.. ваљда емотивноста на самиот човек има врска , личноста.. карактерот..

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Jana_♡

Jana_♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    452
    Абе разбирам ама не ми е тоа тоа пример еден ден деца ќе имам и сеа имам и куче и да викам дека и тоа ми е дете. Некако не ми иде во глава. "Дете" нешто значи и се знае кој може да ти биде дете. Ги сакам нормално животинчиња се ќе ги погалиш ќе седнат до тебе, едноставно убаво е, посебно ако човек е сам. Ама некако не ми иде да им присвојувам "титула" на човек што се дава.За куче пак сосема друго мислење имам, тоа треба да ме чува, и да го чува домот, не јас во раце да го носам и го шлапам во уста како што гледам што прават. Куче е, колку и да е чисто и самите знаете, мириса. За се треба граница да постои

На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ~Maca~

~Maca~ Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2020
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    1.520
    Јас сум толку многу приврзана за животни значи тоа е чудо. Мачор чував 8 години, абе толку мил беше мирно многу си го сакав, го гледавме како бебе дел од фамилија ни беше. Кога умре не можев во себе да си дојдам со денови. Сум чувала и куче, ама кон мачките имам посебна љубов.

На Anabelle.Amorette и Polyincognito им се допаѓа ова.
  10. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Хахаха прв пат чувам куче, до сега глодари и тоа егзотични нетипични за мак, ако ги одржаваш не мирисаат. Исто и за куче мислам, во однос за заштита не секое куче е наменето за тоа, но и да е прво требаш некој однос да воспоставиш не само како партал да го чуваш..

11. Jana_♡

Jana_♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    452
    Нормално, имам другар кој чува куче и дресирано е. Буквално што и да му каже слуша, значи дека помеѓу нив има некој однос. Мачки еве чувам си излгеуваат и надвор и внатре влегуваат ама не мирисаат, пошто мачка е, самата се чисти. Ама куче мириса колку и да го бањате што и да му правите. Здивот му мириса.

12. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Многу ми значи, пред да земам куче си викав исто е де ко и глодарите кои ги чував пред тоа( не велам дека не сум ги сакала, напротив ги овожавав ) но куче како миленик е нешто неверојатно.

Бар за човек кој прв пат поседува, приврзаноста која ја има кон тебе и љубовта која е покажува, како осеќа дека не ти е добро, како “не ти дозволува да си тажен” секој ден е стресен ама и убав.

Увидувам колку подобра врска и колку повеќе љубов пружаш толку по воспитан миленик имаш надвор, што е клучно при поседување на куче..

Можда, здивот на моево мирисаше кога имаше проблем со стомак вака и четкам заби, посебни грицки за свеж здив и добра квалитетна храна помага..
    Убав шампон добар груминг , бебе е уште но не сум имала проблем со тоа..

На Polyincognito му/ѝ се допаѓа ова.
  13. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    4.641
    Немам никаков проблем со луѓе кои на своите миленици им се обраќаат како да им се деца. Супер е пошто сигурно од памет ги вадат оние глуперди кои се со ставот ,,деца не раѓаат, сите кучиња и мачки ми шетаат, срамота". Јас обожавам да пливам во солзите на тие кои пикаат нос во туѓи одлуки и животи, така да лајк за ,,уф на мама златото, Шаркооооо бебе, ела кај мама". Јас имам папагалче, ако сакам и ќе го запишам во градинка хахаха. Да, како член на семејство ни е.

Немам ништо против и кон луѓе кои не ги третираат своите миленици како деца, ова погоре е за оние кои чувањето на миленик го гледаат со потсмев, како причина за пад на наталитет, демек види ја кучкаркава, оди ма раѓај.

На CameliaMiller, staycalm, Ugly Duckling и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Хахаха реално глупави луѓе има сегде.
    Коментари најчесто од постари луѓе, што не си го гледа внукот што и јаде земја или има црно под нокти ама ја сум идиот што трошам време на куче место да раѓам…

Можда не можам? Можда пробувам?
    Не е иста љубовта али тоа не причина да вреѓаш некој со миленик само зашо” нема 3 деца ко тебе”

На Polyincognito, theowndemon, Mrs. right и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.235
    :rofl::rofl::rofl:

Па запиши го бе, нека отворат и такви места ко АвАв и за птици :D

Сме ја носеле да се слика со Дедо Мраз таму претпразнично еднаш, дали преклани беше не се сеќавам.
    И да, добар дел од душебрижниците мрдната те праат ама небитно, тоа си е само нивно мислење.
    Не разбираат дека меракот ти е битен. Мислам, се претерува со помодарството факт е но од друга страна шо има па лошо мерак да си напраиш, а глеаш и на кучето му годи. Е сеа мојава не е фенси баш и мрази у алишта да се облака, така да више нема порачување сто работи и аксесоари. Малце и ги малтретираме некад со тоа, го приметувам по неа, сепак животни се и не им е природно.

Не ми е ниту мене глупо, како сакаат нека им се обраќаат, ако се среќни луѓето нека тераат така, не треба да не засега тоа.
    Ја еве не и викам „дојди мама“ пошо не сум и мајка, туку сестра. :D Шала на страна, не и се обраќаме така никој од нас дома, по име најчесто и со сто други надимаци у деминутив. :inlove:

Погадно е огорченото мрчење ко идиот и мешање кај шо не треба, да идела да раѓа место со мачки и кучки да се бавта.. :|

На CameliaMiller, staycalm, Polyincognito и 2 други им се допаѓа ова.
  16. FriendOfDorothy

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    4.641
    Да споделам една случка а пропо темава. Мајка ми седи пред зграда, излегува една комшика која чува сигг 20тина мачки. На минување покрај мајка ми, си ја здогледува мачката која ја немало неколку дена и женава почнува:
    - Ооој убавино, каде си ти сине мамино, те бараме неколку денови, лепотице моја, каде беше злато, ојјј убава таа, ајде дома да си одиме. Ја зема и си ја носи.
    Мајка ми во прашалници, у фазон леле на мачкава оваа ѝ збори и ѝ се обраќа како на дете.:DМајка ми е од оние кои се чудат од ,,модата" на чување кучиња, иако секојдневно му зборува на папагалот.:D

На Hisha му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Мајка ми што неќеше куче а ја види вика, кај е на мајка ќерка каде е моето пиле :rofl: скроз е соживеана не ми ни дава да и давам било што.. нити јда ја оставам на било кој …хаха

На CameliaMiller и Mrs. right им се допаѓа ова.
  18. FriendOfDorothy

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    4.641
    Најчесто од постарата генерација. Пред 20/30 години ретко кој чувал кучиња, особено во стан. Денес нема зграда, а да нема неколку фамилии со миленици во истата.

На Hisha и Mrs. right им се допаѓа ова.
  19. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.235
    Е да и тоа размислување дека куче у стан никакоооо, најлошо нешто било. Абе, секој си има право да си одлучува кој вика дека сите мора да чуваат, некои раси се исклучиво за у куќа со голем двор ама наметнување на твое мислење не им е у ред. Настрана сеа тоа дека не секој го бива и е за да чува куче, друга тема е ова. Колку неодговорни сопственици има, никад не би требало они да се нафатат на тоа.
    Затоа викам помодарство стана, недораснати уште се, врска немаат ниту пак прави љубители се, не знаат каква одговорност е, а зимаат. После срце ме боли на улица коа ги фрлаат. Бар нека го вдоми некој кој вистински сака, најди му дом, а не безмилосно да го исфрлиш. Тоа покажува колку уствари они ги „сакале“.

На Polyincognito, Hisha, Sophitas и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Sophitas

Sophitas Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    1.260
    Да.Без размислување.
    Јаде,пие,спие со мене..во ист кревет.Живо суштество,зашто би било помалку вредно од човек?

На CameliaMiller, Polyincognito и Hisha им се допаѓа ова.