Форумџика на годината

Дали хотелите, апартманите, сместувањето во Македонија е скапо?

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од Tanjamm, 23 мај 2021.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    12.868
    Сега сме во време на пандемија, и не планирам да одам надвор, па разгледував што нудат хотелите во земјава, какви се цените. Мене лично ми падна во очи дека во помалите места каде нема многу хотели, апартмани, цените и не се нормални, туку се високи за нашиот стандард. Можеби некој нема да се согласи со мене, не знам. Друго, има и случаи каде сопствениците на соби не се така љубезни. Пример лани сакав да посетам едно мало македонско гратче, и се јавувам во едно кафуле каде издаваат соби ( едвај најдов контакт, ниту на интернет оставиле број, ниту на букинг ги има, па морав да прашав пријателка од тој град). Прво нељубезна комуникција, не знае газдарицата да објасни, како и што. Велам колку е цената, ми вели 1.000 денари. А планирав сама да одам, не знаев дали тој период ќе имам слободно друштво, и нагласувам дека ќе дојдам сама, по што ми враќа „ааа па толку е собата, мене не ме интересира колку души ќе бидат внатре“. Како не ги интересира, ако има 2 кревети, нема 4 луѓе да смести па да ја делат цената. Не отидов. Разгледав за градови во Србија кои се туристички развиени и каде цел ден можеш да шеташ, па за тие пари имаат сместување, и тоа голем избор. Ова овде гратче со една улица, ти бара 1.000 денари од ноќ, а ниту имаат информации какви соби се, дали има тв, интернет, итн. Мислам дека навистина сме катастрофа. И реално подобро да примиш еден турист со неколку ноќевања по пристојна цена, отколку собата да биде празна цела недела или 10 дена. Кое е вашето мислење?

2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    12.868
    Никој не коментира. Сигурно имате мислење на оваа тема. Дали навистина во одредени случаи газдите кои издаваат соби, апартмани се преценуваат и бараат повеќе од што реално вреди?

3. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    173.001
    Барем во Македонија има сместување за сечиј џеб ..од 15 евра за соба, од 20тина евра за апартман па се до некои ненормални суми за мериот и сличните..

Секаде има такви што се преценуваат, не е тоа само во МК.
    Ама најчесто се наоѓа сместување по пристојни цени...

Не знам за тебе што е скапо, ама за мене соба за 25 евра и апартман за 30 евра не ми е скапо... а во МК такви се цените.

Или подобро речено ... не е скапо сместувањето, низок ни е стандардот ;)

На Annath и Tanjamm им се допаѓа ова.
  4. tripl6

tripl6 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    206
    преценети се, асална соба испод 40 евра нема, за 50 евра може нешто ок да се најде, што мислам дека е скапо за мк.

На Just.do.it, Tanjamm и IRBBB им се допаѓа ова.