Голем дел од жените не можат да останат бремени, си имаат некои проблеми и поради тоа им се скратува можноста да можат да оформат семјество. Поради тоа на запад функционира донирањето на јајце клетки, некои ги продаваат, некои онака само донираат - од желба да помогнат. Еве на оваа тема слободно може да споделиме мислења, искуства и предлози. Доколку некој донирал нека објасни што е и како е, доколку некој сака да донира нека се каже, можеби ќе се помогне на некого.
Temava gledam odamna otvorena no nema voopsto komentari a navistina e dobra i jas sum vo vakva situacija imam potreba od doniranje na jajce kletki dokolku ima nekoja so ist problem ve molam pisete ili nekakvo iskustvo da spodeli
Имам пишувано во Вештачко оплодување.Сестра ми донираше јајце клетки.Им се родија на парот прекрасни близначиња.Машко и женско.Парот ја гледа сестра ми како Господ.Преблагодарни и се,незнаат како да се заблагодарат.А таа вика блгодарност ми е што ви трчаат овие немирковциве низ дома.
Од една страна би донирала, фино што можам да направам таква добрина на некој. Од друга страна ке ме убие помислата дека тоа се всушност мои деца.
И јaс сум истa ,не би мoжелa мислам дa придoлжaм сo пoмислaтa дека имам дете oвде вo држaвaтa,можеби aкo се нaдвoр би рaзмислилa.А штoaкo сaкaм пoсле 10 гoд дa бидaм јaс рoдител.нa тoa дете?Прифaкaм мнoгу рaбoти нo oвa уште ме гo имам дoбрo прифaтенo
Jas pa ne mislam taka. Koga chovek ima kolku shto saka deca, narednite jajce kletki propagjaat. Ako gi doniram ne se vekje moi, isto ko da propadnale. A za da mislam toa se noi deca bi trebalo jas povtorno da zabremenam. Sepak sekoj razlichno ochigledno..
И сестра ми тоа ја мачеше,што вика ако личат децата на мене.Со луѓето што им донираше јајцеклетки од ист град се и си го имаат идими-дојдими.Не којзнае колку блиски.Ама од ко бидна работата луѓето идаат и на слава,родендени,имендени.....Децата се глава скината од татко им и двете.Ја прашував потоа како се чуствува ко ќе ги види.Вика исто како што чуствувам и према други деца ништо повеќе.Периодот и беше мн стресен,напната,помисли дури и да се откаже пред самиот крај.Па ја бодрев и советував.Да им даде на луѓето шанса да го почуствуваат најубавото чуство на цел свет.Да бидат родители.Имаше и терапии кај психолог.И сама и заедно со парот.
a kade se odvivashe ova? vo sk? me interesira za vo idnina otkako kje rodam svoi, jas definitivno bi pomognala.
Постапката се одвиваше во Систина,докторот знам Боби се викаше презиме не му знам.Од таму ги советуваа парот и донаторот лично да не се познаваат.Ама таков донатор не можеа да најдат,а не се сеќавам дали нудеше болницата да им дадат јајцеклетки донирани да си купат.А и да ја имаше таа опција не беа при пари луѓево го правеа инвитрото преку фонд.Знам дека 2 јајцеклетки и вратија на жената,другите ги замрзнаа ако не успее првто инвитро.Сестра ми се сложи и потпиша дека доколу не им требаат понатака ги донира на болницата.Да му се најдат на некој друг.
Se izvinuvam no toa e licno tvoe mislenje i go pocituvam no koga bi se nasla ti vo ista situacija i treba da imas potreba nekoj da ti donira jajce kletka pribidejki samo taka bi ostanala bremwna dali i togas bi muslela isto i dali ne bi prifatila ti togas nekoj da ti donira
srcka da imav rodeno odma kje ti donirav. se nadevam kje sretnesh osoba ko mene shto ima rodeno i kje se slozi. sigurno ne sum samo jas
Јас па мислам не се потребни вакви убедувања и копања по нечива совест, сепак ова е многу деликатна тема кој секој различно ја доживува. Едно големо браво за оние доблесни луге кои без да им трепне око би сториле вакво нешто, но ете некој психички не е способен на тоа и тоа не го прави помалку човек. На крајот од денот не даваш на заем 500 денари па да се помириш со тоа дека можеби и никогаш повеке нема да ти ги вратат и да ги видиш. Сепак барем јас како го сфакам ова, тоа дете утре ке биде на некој начин мое ( пошто нели од моја јајце клетка) и од некој туѓ рандом сопруг родено од некоја трета жена ( рецимо ко сурогат, иако кај сурогат се користи само телото на жената која го носи 9 месеци а плодот е резултат на репродуктивниот спој на родителите). Ме интересира кај нас нема ли такви банки за јајце клетки и сперма од непознати донори за вакви ситуации како што има и е регулирано по светот? Што знам, ете со секој мензис можеби имам едно дете помалку или со секое свршување во кондом партнерот го 'утепува' потенцијалното дете, ама барем знам го нема и не постои. Вака ке треба да живеам со мисла дека можеби некаде таму има мое дете или моето дете има полу-братче/сестриче. Ова ми е ко молење по комшии и пријатели - Аман дајте јајце клетка трудна да останам, ко небаре заем барам за шоља кафе бидејки дома ми снемало. Да не бидам погрешно сфатена уште еднаш ке кажам дека е многу доблесно и за поздрав моментот како жените погоре кои се спремни на таков начин да помогнат ретко навистина ретко кој го може тоа , но тоа не значи дека останатите се себични и не сакаат да излезат во пресрет.
Bash ko shto reche. zavisi od chovekot. jas surogat nikad ne bi bila a da dadam kletka ne mi e frka. chim go osetam u stomak moe e chiva i da e jajce kletkata. a vaka ne go osekjam ko moe.
Апсoлутнo се слoжувaм сo тебе и oстaнaтите,јaс сaмo спoделив декa oвде вo држaвaв не би мoжелa психички дa пoминaм пoкрaј тoa.Зa вo другa држaвa би размислувала.Сaкaм дa нo.незнам дaли и кaкo ке реaгирaм.Не би сaкaлa дa пoмoгнaм a пoсле 5,6 гoд дa ме мaвне психa и дa се искoмплексирaм сo тoa па дa прaвaм сцени или јaс душевнo дa страдaм зa мoетo дете.Мнoгу чувствителни се темиве зa сите без oглед дaли сме вo тaa ситуација или не.Зaтoa мислам пoдoбрo би билo дa се дoнирa вo странски бaнки ,јaјце клетки или сперматозоиди и дa се прaвaт рaзменa нa материјал.Зa дa ме свaтиш би ти гo кажала и oвa декa јaс и сoпругoт здравје aкo решиме дa не гo искoристиме зaмрзнaтиoт материјал (ембрионите)би ги дoнирaле нo јaс би се слoжилa тoa дa е нaдвoр oд држaвaтa.
јас сум тотално ок со донирање. Прво да имам свои па би донирала. А мислење за трапма? Едната да донира јајце клетки а друга да биде и сурогат? нема ли тогаш да е 50% 50% со помалку грижа на совест. Ако едната прифати да даде нејзина днк и да има свои гени таму некаде, дали некоја друга ќе прифати да носи туго бебе?
Секоја чест на жените кои донирале и им помогнале на парови кои се борат со неплодност, ама јас не знам дали некогаш би била спремна за вакво нешто. Не треба да го носам во стомак детето за да го почувствувам како свое. Доволно е да знам дека е моја крв, носи мои гени, и знам дека секогаш ќе ме копка дали личи на мене, дали ги има истите интереси, истите дарби, дали е ист карактер како мене... Ако дадам јајце клетка, ќе се чувствувам како да сум дала дел од себе. А со тоа не може секој психички да се справи. Не давам крв, давам клетка од која потоа ќе се развие живот. Тоа дете јас секогаш ќе го чувствувам како свое и ќе биде болно за мене што нема да можам ни да го видам. Не знам, ете, јас така така размислувам. Можеби некогаш ќе имам поинакво видување на оваа работа, ама мислам дека доволно се познавам себеси за да знам како ќе се чувствувам.
Ок ве разбирам и вас што не сакате да донирате. Нема потреба уопште никој да се правда зошто донира или не донира. Ама ај да не претеруеме со тоа =еј јајце клетка е не е крв, давам дел од себе= онда се осеќаш ко убиец секој месец кога јајце клетката си ја исфрлила??? Да не претеруеме малце никој никому не му суди.
Блиска моја пред некое време беше во двоумење што да прави со веќе замрзнати јајце клетки. Поминаа 5 години, колку што имаше платено за зачувување , а во меѓувреме се родија две палавковци. Искрено од болница беа напорни со ѕвонење оти првиот пат им имаше кажано дека ќе ги донира на болницата т.е банката , со услов да ги пратат некаде во странство. Ама после многу мислење се предомисли и реши да ги уништат. Темата е премногу осетлива и индивидуална. Јас не сум толка храбра. И да дел од мене се , мои се , макар да не мрдаат во мене. Ја продолжуваат мојата лоза. Ама им се восхитувам и поклонувам на храбрите жени кои донираат. Прават многу за да подарат еден цел свет на друг пар.
DigY прво викаш „ве разбирам вие што не сакате да донирате”, а после викаш да не претеруеме Јас така се чувствувам и ситуацијава нема врска со месечна менструација. Тоа дете постои и јас никогаш нема да го сметам за туѓо.