Форумџика на годината

Дрски муштерии

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Ajronmen, 8 август 2022.

1. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.207
    Допаѓања:
    8.948
    Повеќето од професиите вклучуваат контакти со клиенти/странки/муштерии или како и да сакате да ги наречеме.
    Дури и да не сте во контакт со таа група на луѓе кои користат ваши услуги или купуваат производ кој го продавате, сигурно ги забележувате другите муштерии околу вас, на пример во продавници за облека, електроника, маркети, спортски објекти и така натаму.

Дали некогаш ви се случило на вашето работно место, или пак во објектот во кој пазарите или користите услуги, некој муштерија да се однесува дрско кон вас (ако сте на работа) или кон продавачот?

Како што имав пишано и во темата "Арогантни продавачки", сум посведочил како муштерии им се дерат на касиерки зашто зејтинот бил 150 денари. Ко продавачките да се криви. Или зашо цените секој ден се менувале...
    Исто така, во минатото, сум доживеал непријатни ситуации на работното место каде беспотребно сум бил нападнат јас како вработен, и тоа за работи врз кои јас лично немам никакво влијание и не ме засегаат, пред се, цените на некои услуги кои ги нуди фирмата (можеби ќе раскажам понатаму во текот на дискусијата).
    Освен тоа, сум гледал како муштерии се однесувале кон вработените/продавачите како тие да им се слуги (иако ова е многу ретко и екстремно).
    Верувам дека многу често и вработените во туристичко-угостителските објекти се напаѓани од муштериите. Најчесто на пик на гостите во рестораните им се келнерите, па некои ни криви ни должни ги трпат тантрумите на гостите.

Според мене, оваа појава е честа во многу сфери, т.е. секаде каде што има контакт со муштерии.
    Од овие причини, треба да имаме и една ваква тема во која ќе се дискутира и другата страна.

Кои се вашите искуства?
    Дали ви се случиле или сте посведочиле вакви непријатни ситуации?
    Како се чувствувавте како вработен кој го доживува тоа, или пак како се чувствувавте додека набљудувавте ваква ситуација од страна?

На MarijaMi90 и daylight им се допаѓа ова.
  2. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.940
    Допаѓања:
    48.129
    Хах интересна тема

За време на летен распуст работев во локален дуќан, муштерија пробуваше но ништо не купи, кога гледам неколку парчиња што дадов ги нема на закачалка, ме покрадоја, камери немаше, извадив фискална и мои пари ставив во каса колку што чинеа парчињата.

Што значи муштериите секогаш се во право, па дури и кога крадат

Последна измена: 8 август 2022
    На FreeToGo, Justicija, Ajronmen и 2 други им се допаѓа ова.
  3. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    4.279
    Нервозни пациенти низ скопските болници понекогаш се дерат на медицинските сестри или самите лекари зошто мораат да чекаат со часови за на пр. една обична контрола. Не разбираат дека лекарите не се виновни што управата и надлежните министерства не вработиле повеќе лекари па да може да има редовни прегледи во две смени, да речеме од 8 до 20 ч. или уште подобро, доволен број вработени (и соодветно платени!) за медицински услуги 24/7.

На Dorisce, Ajronmen и Anie93 им се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Па ако пуштате преку ред…

Мене тоа највеќе ме живцира преку ред.
    За што чекам јас? За свадбено оро веројатно по некоја логика |(

На day, VDT2906, Lija.ska и 11 други им се допаѓа ова.
  5. Ekvador

Ekvador Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2022
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    193
    I mene me nervira koga ke pustat preku red, posebno vo zara

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Колонијал имавме 15 години.
    Мразам дрски и безобразни муштерии.

Има такви што те третираат ко да си и им слуга, а не продавач.
    Среќа, повеќето не се такви, па си тераше работата релативно мирно.

На Ajronmen и Anie93 им се допаѓа ова.
  7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.911
    Допаѓања:
    171.731
    Се сеќавам во аптека си редев роба лагано и еден, кој беше дојден пред ~2 часа, као ме дупи на рамо. Значи не здраво. Не да викни. Туку физички ме допира. Шо ме иритира и има шанси и јас да згртив. :D Цела ????. Епа оти пишело пр. Витамин д3 х2/4. И му кажвам, по сметката, ти зема две ленти. Четири се внатре и оти се дели мора со х да се кажи ти колку ленти наплати. А пред да му објаснам беше: "ВИЕ АПТЕКАРКИТЕ ПРСТ ЌЕ ВИ ДАЈМЕ ВИЕ ЦЕЛА РАКА ЌЕ ЗЕМИТЕ ЈАС ДВЕ ЛЕНТИ ЗЕДОВ ТИ ДВЕ ПАКЕТЧИЊА МИ ПИША НЕВОСПИТАНА ЕДНА ВЕ ЗЕМАТ МЛАДИ ТУКА СЕ ЗНАЈ ДЕКА НИШТО НЕ ЗНАЈТЕ" за после да премини во "а ... Ок ... Извини чупе, чао".

Уф или еден стар знаеше кога иди роба и идеше на отпаковање да си одберел шо сака. :rofl: Абе ти вртиш разнесваш - се удираш во него. Мислам од сегашен аспект ми е смешно ама вриев тогаш. :rofl:

Други искрено и не памтам оти колку и да биле безобразни, а машала ги има, биле просек безобразни. Едни па исти. ]:) Овие двата горе онака ми се чини дека секогаш ќе ги памтам, особено првиот. Немаше да го памтам да не ме гибнеше физички. Ама та ми е границата +/-. :makeup: :*

На Waverly Raven, Cosmic Girl, Scott Weiland и 13 други им се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Ме пресмеа :rofl::rofl::rofl::rofl:

На нина122 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.606
    Допаѓања:
    13.102
    Не ми се десило на мене ама бев сведок, тука каде што живеам пред маркетот има едно место како ритче, и направен е мост, а под мостот има како провалија.. И еден чичко во години како да го наречам дедо стар, му иде на дечково на каса и му вика ми летнаа 10 денари од рака, доле под мост, оди земи ми ги.. И овој му вика, господине, тоа не е во рамките на нашиот маркет а и имаме гужва моментално, и овој му вика абе дете јас тебе муштерија сум ти или што, оди најди ми ги 10 денари што ми летнаа и стоеше задржаваше ред добри 10 минути додека не отиде дечково(околу 30 години има) да му ги бара под мост десетте денари.. Не му ги нашол и се вратија после 10 минути заедно додека јас чекав уште во ред, и си зема чоколадо од 10 денари и си искочи..

На Cosmic Girl, MarijaMi90 и Ajronmen им се допаѓа ова.
  10. your-girl.-.friend

your-girl.-.friend Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    1.496
    Леле, истото и мене ми се дешава. Се дерат како јас да ги измислувам цените. Урлаат сега дека гужви има, па најмачно е да објасниш дека лекот има нова амбалажа. Ааа не чупе, не е то шо ти барам друго е ова ме лажиш ти мене. И најнервозно ми е од ко ке заклучам да средам промет, тропаат на врата за еден парацетамол. Некогаш ми скиснува и се расправам со некои пациенти, едноставно не се издржува. Исто и мене сега смешно ми е ама во моментот и не изгледа баш така . :rofl::rofl:

На Frosty!, Ajronmen и Осе им се допаѓа ова.
  11. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    4.279
    3 различни болници имам видено иста ситуација, никаде не пуштаа преку ред јас кога бев. Едноставно нема доволно време и персонал да се прегледаат толкав број пациенти во ист ден за 7-8 часа.

На Ajronmen му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Работам со странки , најчесто таленти шо не можат да сфатат дека јас законите не ги измислив. И не е исто Маријан и Марјан рецимо во нашите документи. Сегде го пуштале така сега мене ми текнало го враќам. Па еден ќе ме тепаше оти свидетелство на нотар не му кажале треба да завери... .
    Отпосле смешки ама во моментот на закани не ми беше смешно, чак после еден се плашев дома да си одам

На Cosmic Girl, MarijaMi90, Ajronmen и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.521
    Dodeka ziveev vo Makedonija poslednite 2 godini rabotev vo mlecen restorant,se edni isti likovi sekoe sabajle me prasuva dali gevrekoy e denesen a pritoa uste ne sum ni vo vitrina uspeala da go naredam posto e vrel...a edna gospoga ( raboti vo sudot) si zimase za pravo da mi veli od vtori red trt od dole ( znaci 10 trrba da trgnam za nejnziniot gevrek) na prasanjeto povekete cesto dobivav odgovor sto da poveljam gevreko denesen li e....se taka eden den koa mi pukna u glava posle 1 god sekojdnevno slusenje i odgovoriv ne od Mitrovden e :D posle toa bese se pozalila na gazdata a mene nikogas poveke ne me zamarase so takvi prasanja

На Cosmic Girl, Ajronmen, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.133
    Допаѓања:
    4.159
    Ima takvi musterii. Pogotovo vo ugostitelskite objekti. Dosle kafe da pijat mislat bogovi so naprajle 50denari.. Odma so sednale odma se derat pola sat cekame da dojdi kelner i mozi 16 vodi mozi pepeljara idat gjubreto mu go nosat na kelnerot da go frli a do niv kantata... uzas uzas pa ako se pogodat gazdi da gi maltretiraat vrabotenite plus pisi propalo...

На Ajronmen му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bronx Gang

Bronx Gang Активен член

Се зачлени на:
    2 август 2022
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    158
    Дрска сум само кога вработените не се услужливи.

16. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.043
    Допаѓања:
    14.624
    Не се муштерии ама се пациенти и ме потсети малце приказнава. Пред некој ден ми вика еден пациент аааа знам јас зошто не ми го даваш леков не пушташ рецепта, ти си ги зимаш парите( а лекот не е на позитивна листа). Шта речи ама он знаел така се правело8)

На Cosmic Girl и Ajronmen им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    То е, ко ќе се нема основна почит кон заедницата.
    На сите нивоа ни е вкоренета корупцијата.
    Многумина знаат да бидат културни и одговорни, само ако се дудлаат кај некого.

И нормално на крајот, сите се осеќаме обесправено.
    Треба да се научиме (барем мнозинството)да бидиме правични и да бараме од другите да бидат правични.
    Она првоно де... чувство за заедница

На Ajronmen и Осе им се допаѓа ова.
  18. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Така де,ако не бива со мито и корупција ,со закани може ќе биде .
    Ама не и сегде тоа е тешко да се сфати...

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.139
    Допаѓања:
    67.283
    Како народ сме многу живчани и исфрустрирани. Веднаш мислиме дека некој сака да нè оштети, или мисли дека сме глупи, па оттаму одма и расправањето. Секојдневни случки по маркети колку сакаш, во кам обично ако е една каса и одма сите почнуваат да вриштат да се отвори друга каса, што е ова, на што личи, мислам јака им душа на продавачките.
    Или ако има ред готово, сите нервозни, фрштат, цупкаат, таа на каса сигурно некоја неспособна.
    За ресторани што да се каже, имаш оди купи ми одонде цигари, а келнер, а роб е, исто некако му доаѓа.
    И така.

На IRBBB, VDT2906, M.B. и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Искрено ретко ми се случува ова. Ако некој стои на рафтот од кај што планирам да земам, попрво вртам круг низ цел маркет, отколку да му се обратам да се потргне. Ако некој неиспровоциран ми се однесува дрско, само го погледнувам чудно и се тргам на страна, најчесто глупо им паѓа.

На IRBBB, VDT2906, Srckata28 и 3 други им се допаѓа ова.