Другарчињата на нашите деца

Дискусија во 'Дете' започната од lile29petrov, 2 август 2022.

1. lile29petrov

lile29petrov Нов член

Се зачлени на:
    2 август 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    8
    Здраво на сите, сакам да слушнам ваши мислења како постапувате со другарчињата на децата и како би реагирале во ситуација како мојата:

Децата мои се запознаа со едно другарче, ок е се, играа заедно, се сложуваат добро. Но, детето е постојано кај нас, веќе почна да ми смета, не можам ништо да правам од домашни обврски.
    Морам да седам со нив да ги надгледувам, бидејќи постојано шета од соба во соба, отвара секаде по фиоки и сл. Мене тоа ми смета многу и моите деца знаат дека не смеат така да прават, постојано му кажуваат дека не смее да отвара фиоки, но тоа не слуша. Пробав со убаво му кажав, но залудно.

Кога се видов со мајка му ми рече: „Ако не слуша, искарај го.“ Ама јас не сум му родител, па да го карам или воспитувам. А слушнав и муабети од други мајки дека дома неговите и не ги интересира многу каде е, битно не им е дома.

Навистина сакам одмор малку и да бидам сама со децата мои, а не секој ден да гледам туѓо дете. Ако јас не го однесам дома, не им текнува да си го зема детето и секој пат ист муабет „сега ќе дојдев да го земам правев ручек“ или „чистев“ и други изговори.
    Денес се изнервирав, го однесов и кој ми рече за ручекот и реков „епа добро да дојдеме на ручек, затоа што јас немав време да направам, морав да ги чувам.“

И си дојдовме дома, направив ручек, ручавме и си реков малку ќе одмориме кога детето ете го пак на врата.

Како вие би постапиле? Како да и кажам на мајка му дека не сакам секој ден да доаѓа, а да не бидам јас лошата?

Децата се на 5-6 годишна возраст.

На TarantulaA, Stressed Out и referentka им се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    А твоите деца зашто не ги праќаш таму?

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Јас да знам дека детево е “теоретски” отфрлено од неговите би го прифатила како свое,а воедно и би истражила зошто неговите не водат соодветна грижа за него.

Те разбирам, не сакаш туѓо дете но во овој случај не би требало да правиш поделба. Можеш ти да го научиш на некои манири кои сигурно ќе ги покаже и дома.

4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Ќе одиш кај мајката и ќе и кажеш дека не сакаш секој ден да ти доаѓа.
    Нема друг начин, не знам зошто би кружела одоколу.
    Што ти е гајле дали ќе испаднеш лоша, побитен ти е мирот дома или што ќе речат луѓе на кои ич не им е гајле за тебе?
    Премногу мислење што ќе речат другите, милион проблеми во животов ќе ни беа решени да не се замаравме со мислењето на другите.

На TarantulaA, Ladybug98, Frosty! и 17 други им се допаѓа ова.
  5. lile29petrov

lile29petrov Нов член

Се зачлени на:
    2 август 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    8
    Па многу пати сме му кажале, пример утре ќе дојдат кај тебе, но сабајлето детето пак е на врата кај нас.
    А и сами сеуште не би ги оставила кај некои кои не ги знам добро.
    Да, пробав, му зборувам дека не е убаво да отвара по фиоки во туѓа куќа, дека не е во ред, но утредента пак е исто.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.255
    Допаѓања:
    67.803
    Детето на врата, ти детето за рака и назад кај неговите, извинете, ама денес имам работа. Објаснувања не должиш. Така два-три пати и ќе разберат.

На TarantulaA, Cosmic Girl, Neda997 и 34 други им се допаѓа ова.
  7. lile29petrov

lile29petrov Нов член

Се зачлени на:
    2 август 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    8
    Во право си, го однесов дома и кажав дека не може денес да играат повеќе имам обврски и и кажав доколку сака да дојде друг ден да ми се јави пред да го пушти. Ми кажа дека и побегнало од дома не знаела кај заминало.

На Luna91, Milkiway и Mantub им се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Чим ти не ги пушташ таму, нема зошто него да го прибираш посебно не секој ден.
    Исто како што ти рекоа другите. Сабајле кога ќе дојде, ќе отвориш ќе му кажеш дека денес децата прават тоа и тоа и можат покасно да играат и толку затвараш врата. Не се замарај што ќе ти каже.

На _beautyy_, senjorita-v, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Коса ми се крева од некои родители.
    Пак следниот пат ќе го направиш истото, за рака и назад и ќе потенцираш дека еднаш си кажала да ти ѕвонат пред да го пуштат.
    Ако не се разбираат нема да отвораш врата кога ќе дојде.

На Cosmic Girl, Luna91, _beautyy_ и 4 други им се допаѓа ова.
  10. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    26.784
    А да не отвораш врата ?
    Еднаш два пати и ќе се откаже

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lile29petrov

lile29petrov Нов член

Се зачлени на:
    2 август 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    8
    Скоро година од кога се преселивме и децата немаат другарчиња многу и до некаде сакам да се дружат, играат убаво заедно, само што ете мора постојано да ги надгледувам ради тоа што отвара секаде. И им кажав на децата дека не можат секој ден да играат со него. И сме го вратиле 2-3 пати дома и после саат два пак доаѓа.

12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.302
    Сум била во таква ситуација.
    Им кажав дека ми смета секојдневно да се грижам и за нивното дете.
    Се налутија.
    Ама мирот си го вратив.

На Luna91, _beautyy_, Konfetka и 5 други им се допаѓа ова.
  13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.163
    Допаѓања:
    20.569
    Се надевам иронично е ова кажано.

На Juicy, Lady D ❤️, Despinaa и 4 други им се допаѓа ова.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Тоа е мое мислење. Тие се само деца, јас така би постапила. Ти постапувај како ти мислиш и тоа е тоа. Не планирам да се објаснувам.

15. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.787
    Допаѓања:
    9.147
    Ако не можеш на друг начин ,тогаш не отварај врата штом ке го видиш и ке сфатат.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.768
    Допаѓања:
    3.470
    И јас летово се најдов во таква ситуација, детенце од 4ри години ама буквално и на лустер ќе се качи (нека е живо и здраво) ама СТОП ми беше страв да доаѓа кај нас и кажав на мајка и: Дојди ќе пиеме кафе нека поиграат ама сама не ја пуштај не можам со две моето е помало...

На lile29petrov му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.711
    Допаѓања:
    76.991
    Таман работа да земе и секојдневно да го воспитува, џабе ќе биде се кога дома кај детето е друга работата.

@lile29petrov нема да го примаш детето секогаш, ќе го враќаш и ќе треба да си сфатат. Е тек по неколку пати ако не сфатат, веќе би им рекла. Само ли доаѓа до кај вас, блиску сте?

На christinnn, jacqueline.s, Misskirova и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    I jas sum na istovo mislenje od zal za detenceto. Kojznae na toa pustoto kako mu e

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.163
    Допаѓања:
    20.569
    За жал премногу дечиња има кои се за за греота, не секој родител е посветен родител, ама кај ќе ни беше крајот сите ако од жал ги прибиравме и воспитувавме? Јас само 2-3 ќе требаше да ги приберам дома. Не би требало жената да се осеќа одговорна за други деца, колку што сметала дека може да изгледа толку родила. Повеќето работиме, се трудиме, уморни сме со обврски, со сооствените деца, со домот. Замисли на сето тоа уште дополнителен товар да имаш комшиски деца. Не би и набивала вина на членката, тоа што е нејзино и морално и законски кон своите деца си го обавува. Да греота е детето што не му обрнуваат внимание, ама времето е пари, времето е скапоцено, сакаш и тоа малку слободно време да си го поминеш малку раат.

На zuto, VDT2906, lile29petrov и 16 други им се допаѓа ова.
  20. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    9.049
    Не може да му речеш на детенцево следен пат коа ќе дојде, нешто во стил ко: сега не може да си играте, дојди утре...?
    Па не тој начин некако ти да одредуваш кога и колку ќе седи...

И јас мислам дека ти не треба да осеќаш некоја вина. Нормално е да ти е жал што можеби расте во такви услови... Ама факт е дека има многу деца во слична ситуација и ти како индивидуа не можеш да се грижиш за сите. Плус веќе имаш свои деца на кои посветуваш време и внимание.

На lile29petrov и minne992 им се допаѓа ова.