Форумџика на годината

Евтино приготвување на оброци (Low income meal)

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од Mazegin, 20 февруари 2025 во 21:32.

1. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.190
    Ова е актуелно кај американците, особено во оние многудетни фамилии каде што се приготвува храна со евтини состојки се со цел да заштедат некој денар плус.
    Со оглед на цените кај нас, се мислев за оброк кој би бил евтин. На ум ми падна само манџа од грав, леќа, тестенини.
    Дали имате некој ваков ваш рецепт/специјалитет кој го притотвувате. Добро би било да се споделуваат рецепти, па макар и слики. :)

На Bozica1980, LivingGlam и FriendOfDorothy им се допаѓа ова.
  2. Цунами

Цунами Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    453
    Кај нас, нашата кујна македонска, скоро сите фамилијарни оброци шо се од типот на манџи, летни манџи, се лоу баџет за американиве. Ми текна на случка која братучетка ми ја има кажувано, мажена за американец... Сакала нешто традиционално за своја душа да си зготви и секогаш добивала коментари од типот, немој тоа е за сиромашни, имаме доволно пари за храна итн. А храната била, грав манџа, леќа манџа, буквално наши секојдневни јадења.

И онака малку кошта со парче месо и неколку шаки зрна, бел леб, зелка салата, да нахраниш 3-4ца. А кај нас во Македонија, вообичаено тоа е храната. Освен доколку некој не е на режим или да внимава што јаде, внес на протеини, здрави масти, дрн дрн. Тоа пример јас го правам, ама по дома тоа не се јаде. Се јаде традиционалното, тенџере на маса и кркавела. Тоа и така е евтино. Јас не познавам семејство секој ден бифтеци и артичоки да јаде, или пак опкружувањето ми е такво, ама воглавном нашата кујна и е лоу баџет.

Ама интересна тема, ме интересира каква дискусија ќе се развие. Може ќе има креативни феминки.

На boo3, Ena05, Трагедијаупмм и 9 други им се допаѓа ова.
  3. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.878
    Допаѓања:
    25.385
    Палачинки е лоу баџет . Јас н апример ги обожавам онака без ништо , или со шеќер . Ама кој внимава на исхрана , не препорачувам .

Генерално , супи , грав , грашок , боранија тавче , тестенини , јајца со праз или на око ..

На FriendOfDorothy, Mazegin и eliesaab им се допаѓа ова.
  4. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.301
    Допаѓања:
    13.374
    Кај нас се потценуваат јадењата како леќа, дури мислам за ниво повеќе и од гравот. А е здрава(!).

Поховани тиквици, пире, спанаќ со јајца, потпечен црн патлиџан со мелено месо, цвекло, салата со зелка и рукола - чинам мене пред години ме распнаа тука на еден муабет за руколата (оти аристократијата не јаде рукола).

До сега сум сфатила дека луѓе што омаловажуваат вакви јадења јадат исклучиво виршли и нашле, па зашле.

На Цунами, SummerGirl, Tanjamm и 3 други им се допаѓа ова.
  5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.861
    Допаѓања:
    170.953
    Морам да се согласам со мислењата погоре дека нашата кујна во нејзината суштина е low budget и користи многу сезонски продукти шо се лесно достапни. Така да мислам дека нема шо да се оди подалеку. Ако бараме поинакви рецепти од она шо ни е наше, тогаш има за шо да збораме. Ако се освртниме на то шо е наше - веќе имаме.

Би рекла овие се основи шо сите ги имаме:
    • Со грав се прај и манџа во тенџере и тавче гравче. Јас користам за праење и печен мешан зеленчук, сосчиња со грав и наут и сл.
    • Со ориз можи да се вари најобичен, да се додава во секоја манџа "да згусни" и сл. Лично сакам спанаќ со ориз, ориз мешан со туна, ориз, павлака, краставица и сл.
    • Компир, вреди да почнам? Во се можи да се додај и секако можи да се спреми. Мене ми е бар "основа" многу често. Не мора да е сладок компир де, зборам за најобичен, најефтин компир.
    • Кој јади леќа, можи ко манџа, можи ко плескавици, јас и во чили ја ставам и со мешан зеленчук меѓу тесто.
    За да се доизбалансира оброк земаш свеж зеленчук, вие шо јадите месо можи и то, логично. Исто други работи шо имаме дома, а се ефтини се овес, брашно, шеќер. Со нив се прат тон јадења. Можи не најздравите јадења ама cost friendly.

Поентата ми е, готвење low cost уствари треба да вклучва подготовка на храна. Не можи да е се земено насецкано претходно пример или на поинаков начин обработено. Зошто плаќаш за некој да ја напрај та обработка и наеднаш не е поќе low cost. Обично кога гледам видеа на ова тема јас сум запрепастена дека пак земат работи веќе сецкани, веќе спремени, веќе лупени место да купат овошката и сами да ја спремат.

На FriendOfDorothy, Mazegin, Glowy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.270
    Допаѓања:
    4.012
    Како сум ја промашила темава.
    Баш на инста ми излегуваат вакви видеа што подготвуваат со помал буџет и искрено да кажам дека сватив дека ние воглавно тоа што кај нив е мал буџет кај нас е нормален накај висок.
    Наш низок буџет јадење не знам што ни е веќе.

На Mumoftwo30 и FriendOfDorothy им се допаѓа ова.
  7. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.270
    Допаѓања:
    4.012
    Па по мое сето што го наброја се готви во скоро секоја куќа.

8. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    909
    Допаѓања:
    5.057
    Палента вариш во вода и додаваш сол. Толку. Евтино, здраво и грозно. Некогаш додавам урда.

На Waverly Raven, Mumoftwo30, Mazegin и 4 други им се допаѓа ова.
  9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.109
    Допаѓања:
    26.987
    Во мој крај ова го викаме качамак. :D
    Кој си милува месо може и со чварки (џимиринки)

На Waverly Raven, theowndemon и FriendOfDorothy им се допаѓа ова.
  10. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    3.813
    Чинам качамак или бакрдан е друго, палента е друго.

Јајца пржени, има и полоу баџет јадење од тоа? Среќа па на маж ми ми се омилени, па ко немам време да зготвам, за пет минути имам спремно јадење.

На Mazegin му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    491
    Палента сварена, додавам малку путер додека е жешка и додавам зденка/кашкавал е многу добар доручек. Брзо, лесно, а мене ми е превкусна. Некогаш додавам и јајце пред да ја тргнам од оган за повеќе протеини.
    Инаку палента како прилог ја правам со малку путер и кога правам ќофтиња во доматен сос потпечени со малку кашкавал, мене вака многу убаво ми оди.

Инаку за мал буџет било какви тестенини, наместо сос запржувам лук на масло/путер, ги додавам шпагетите и малку пармезан одозгора, превкусно.
    Тестенини во салата исто ми е превкусно пр. краставица, домат, кромид, туна, маслинки и дресинг со грчки јогурт, лимон и зачини. Вака правам цело тенџере, па и да остани превкусно е и наредниот ден.

Јас сакам храна што може да се јаде барем два пати без да го изгуби вкусот.
    Компир на секакви начини исто е доста буџет опција. Јајца за доручек исто така.

Проја е исто така многу буџет френдли, а и за meal prep.

Последна измена: 21 февруари 2025 во 16:06
    На Miss666, Mazegin, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.171
    Допаѓања:
    12.915
    Леќа. Доста е евтина. Со таа од 46 денари, двапати полнам тенџере. Инаку, доцна почнав да купувам леќа, затоа што моите не купуваа, не готвеа. А здрава е. Сте спомнале палента, иако тоа не оди без месо, чварки, и може не е вкусно откако ќе остине, но е здраво да се јаде одвреме-навреме. Боранија садам, и ја пржам, и ми е убава и ја јадам со сирење. Ако решите да садите боранија, само жолта, зеленета раѓа помалку од мое искуство. Имам правено месо, боранија, грашок, компири, моркови, густо, не баш како чорба и запржено, и јас можам да го јадам со помалку месо, а повеќе зеленчук, што за некого би било сепак евтин оброк.

На eliesaab, Mazegin и FriendOfDorothy им се допаѓа ова.
  13. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    3.441
    Пржена боранија, со сирење?
    Просветли ме, те молам, сакам да пробам :)

14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.171
    Допаѓања:
    12.915
    Ја чистам боранијата од страна, кај што е дршката и врвот, да се отсечат тие делови, не ја сецкам на ситно, туку ги оставам мешунките долги и ги пржам. Посолени и крцкави откако ќе се испржат, потоа ги јадам во комбинација со сирење и мене ми е убава. Сум правела тавче со грашок и ориз, посно во пости, или во мрсни денови, добро е ако има сушено месо одозгора или пропржени колбаси и убаво е, не е лошо, и тоа нема да испадне скапо како оброк. И летово правевме пржени домати, ама црвени домати испржени, со малку магдонос и потоа во комбинација со сирење се јаде. Убаво е. Просто ама вкусно. Кој сака може да додаде и лук за вкус. Сварени суви пиперки може да се испржат со јајца, ама па не знам колку сувите пиперки се достапни за секој. Ама и тоа не е скапо, ако имаш низи, 5 суви пиперки, само да ги фати топла вода, да омекнат, потоа со неколку јајца се пржи и ете ти оброк. Зависи кој што јаде.

Последна измена: 21 февруари 2025 во 21:39
    На eliesaab и PollyPocket им се допаѓа ова.
  15. PollyPocket

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    3.441
    Фала ти, ќе пробам. Манџа не ја пројдов, а баш сакам да јадам :D

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.171
    Допаѓања:
    12.915
    Исто, ако сте купиле некое сирење, кое не е нешто нај, нај, оти има евтини сирења или просечно скапи, но квалитетот може да не е нешто посебно, епа тоа сирење, исечете на коцки, пржете го да се исцрви и потоа додадете јајца, ете ти оброк. Ако парчето чинело 70 денари на пример, со неколку јајца, ете ги оброк или ако е поголемо парче сирење, можеш двапати така да испржиш. Доволно е една шака со исецкано сирење, и повеќе јајца и фино е. Ама па сега зависи кој што јаде и каков вкус има. Има луѓе што се пребирливи.

17. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.543
    Допаѓања:
    97.365
    Со мелено месо потпечена, а после прелиена со 2 јајца, 1 мала павлака и малку млеко. Не е можеби нај баџет френдли ама е мн вкусно.

18. PollyPocket

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    3.441
    Како мусака со боранија, а мусака обожавам.
    Сакам дете да јаде, ама како да и дадам неа ако мама се мршти..
    А знам дека е убер здрава.

19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.543
    Допаѓања:
    97.365
    Да, како мусака. Дете никако. Еве некни правев баш заради неа оти ај мусака сака, ама бљак било|(
    Пробај, можеби твојата ќе јаде. Мојата за јадење е како и дувне веќе цела год.

20. PollyPocket

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    3.441
    Не не си јаде, колку толку, ама ете боранија неам дадено од сам причина што нели, јас не јадам. Да не идеме оф. Фала ви.

Преубава тема. Браво.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.