Живеење за децата или за себе?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од GirlLove, 15 септември 2025 во 23:47.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.549
    Допаѓања:
    17.165
    Како бе живееме за децата...?!

Не живееме во за себе?
    Себична сум?

Прееска бев на кафе со една другарка има веќе две деца едното и е година, другото прваче , работи од дома и вели тешко е и дома, ама мора да се живее и да се работи за децата... Да имаат од нас поубава иднина..

Да, во право е за последново.

Ме плаши, ко ќе имам деца, треба да се забаталам и да живеам за децата?!
    :?:

Неќу да се живеам така.

Модератор
    : Дискусијата е одделена од темата Сакам да кажам...

На eliesaab и KiT им се допаѓа ова.
  2. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2023
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    821
    Не живеј така. Решен проблем

На H.VAGA, Калатеа, Anie93 и 14 други им се допаѓа ова.
  3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.549
    Допаѓања:
    17.165
    Ти за кого живееш?

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2023
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    821
    За кого сакам. Ти живеј за кого сакаш

На H.VAGA и Ѕвездена им се допаѓа ова.
  5. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.549
    Допаѓања:
    17.165
    Полека не се нервирај. :D

6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.960
    Допаѓања:
    11.272
    Кога ќе имаш деца, дојди ќе разговараме, до тогаш не знаеш како е, ама навистина не знаеш како е да имаш деца, додека вистински немаш свои, и јас бев скептик додека не дибив свои.

Никој не вика да се забаталиш, таман работа, ама факт е дека ќе живееш за децата и ќе ти се приоритет и на прво место во животот, таа љубов е безвременска. Секоја тешка одлука, борба.. ќе ти бидат децата ветер во грб за да продолжиш понатаму уште посилна, поради нив.

Лично за мене, се е излишно освен љубовта спрема децата, не постои една единствена работа што не би ја направила за нив, па тоа да е и по цена на мојот живот.

На Emy867, Dreamer, 1209 и 8 други им се допаѓа ова.
  7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.549
    Допаѓања:
    17.165
    Ма знам дека е така, дур не ти дојт на глаа.

Ама другаркава ми го рече во стил дека, себеси ич нема а се гледаш.

Не реков дека нема децата да се приоритет.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    58.399
    Љубовта кон своите деца е онаа љубов која треба да е безусловна. Од сите луѓе на светот само тие заслужуваат да ги ставиш на прво место и пред себе. Тоа не значи дека треба да се запоставиш себеси, не се децата криви за тоа ако се случи. Секако дека е многу тешко додека пораснат, но не е невозможно. Тој што ги гледа децата ко пречка да го живееш животот како што сакаш, не треба да има деца. Тие се огледало на оној кој ги расти, но да не навлегувам многу во таа тема.
    П.С. немам (сѐ уште) деца, но доколку би ги имала, вака гледам на тоа.

На fbaby, Liza38, Anaroz1 и 14 други им се допаѓа ова.
  9. Ѕвездена

Ѕвездена Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    229
    Сечие искуство во животот е различно. Како шо ќе си се поставиш, така ќе ти биде. Познавам луѓе шо со деца подобро си го организираат времето од мене (без).
    Треба да живееме за себе, така и децата ќе се посреќни. Ама сепак се деца, не можат да се грижат за себе. А и не мора да се има деца.

На GirlLove и Amellie13 им се допаѓа ова.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.549
    Допаѓања:
    17.165
    Секој за себе.

На Ѕвездена и eliesaab им се допаѓа ова.
  11. Librarian_

Librarian_ Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2025
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    107
    Леле ја колку сум најтапа за организација гледам некои со 2-3 деца и работа и све, како??
    Јас без и пак една обавеза не можам да ја организирам. :headbang: (waiting)
    Колку повеќе се навикнуваш без обврски толку потешко е мислам.:D

На Ѕвездена и HappyMe123 им се допаѓа ова.
  12. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.242
    Допаѓања:
    5.167
    Децата треба да ти се приоритет во се и секогаш, ако не ти се приоритет и не им посветиш време, воопшто не ги раѓај. Има родители ќе ги родат, па ќе треба многу време да им се посветува, ќе не можат да прават работи во кои уживале пред да се родат, па почнуваат нив да ги окривуваат, епа не, не ти се тие криви, не бирале тие дали ќе се родат. Тоа ти е исто како некој те кани на гости, па кога ќе му појдеш цело време да ти мрчи, очи да ти превртува и цело време да чека да станеш.

А таквите деца кои не добиваат внимание од дома, во 95% од случаите испаѓаат најголеми дегени, багабонти и криминалци кои ќе загрозат живот на невини луѓе.

На 1209, fbaby, Gosh и 8 други им се допаѓа ова.
  13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.549
    Допаѓања:
    17.165
    Мислам дека не сме ние тие што треба да кажеме дали некој треба да раѓа или не.

На eliesaab и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  14. Librarian_

Librarian_ Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2025
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    107
    Можда директно не треба да кажеш никому али треба да владее мислење дека само способни, одговорни и посветени треба да раѓаат.
    И да има појака осуда за тие што се неодговорни.

На fbaby, Gosh, potatoface и 5 други им се допаѓа ова.
  15. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.656
    Допаѓања:
    13.272
    Муабетот дека живеат за децата го подразбирам како децата да им даваат мотивација да продолжат напред за подобро утре, што не гледам ништо лошо во тоа. Секој за нешто живее, дали за кола, дали за стан, за било што, па зошто да не и за деца.

Често го читам или слушам ваквиот муабет и почна да ми смета од причина што децата ги прават ко чудовишта од небо да се паднати па мораат да цел живот да го посветат само на нив, а тие уствари се најмалце криви што родителите не знаат како да си го изменаџираат животот и обврските па уз тоа и ги заплашуваат тие што уште не родиле.

На Emy867, Annath, Gosh и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.497
    Допаѓања:
    22.510
    И твоето беше апла себично претходно напишано или не знам глумење лудило, еве повеќето луѓе ти кажаа дека децата треба да се приоритет понатаму во иднина ако имаш. :)

На quattro, joy1, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.960
    Допаѓања:
    11.272
    Па како не рече? Викаш дека себично гледаш на себе, дека сакаш свое време, добар сон или што ти знам.. според напишаното и не сфатив баш дека би ти биле приоритет, искрено.

Се жртвуваш себеси за тие да имаат подобар живот и услови, тоа е за мене родитeл, секој што би се ставил пред детето за мене не е вистински родител, точка.

Тоа не значи дека јас сега немам време да искочам, да се средам, да се издепилирам или да јадам, напротив имам, и времето си го организирам и за себеси, ама секогаш се тие на прво место и се водам според нив, животот пред и после дете не е ист, ама не значи и дека не е убав!
    За мене, мојот живот немаше да има смисла, и ќе немаше за кого во многу наврати да се борам, ако не беа тие двајца.

Се надевам дека барем малце ти одговорив на твоите прашања погоре. :)

На 1209, H.VAGA, Gosh и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.679
    Допаѓања:
    192.564
    Сдк, престануваш да бидеш примарно дете, кое ќе имаш свое дете.
    Дотогаш можеш само да замислуваш -шбб кбб:D (или што би било, кога би било)
    ...
    или, теоретски сите се јаки пливачи, дури не влезат во вода;)

На 1209, Gosh, Калатеа и 5 други им се допаѓа ова.
  19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.549
    Допаѓања:
    17.165
    Ти благодарам за разбирањето.

Другите себична ме направија.
    А немаат помислено дали и каков проблем имам.

Убо е да се има деца, кога ќе си спремен, а не после да се жалиш на околу тешко е со деца

И не реков дека децата се на второ место.

Можеби кај мене е само страв.

И пак ќе речам не може да му судите некому за тоа дали да биде родител или не.

Каков родител си ти ако не се грижеш прво за твоето здравје, што ќе му е болен родител на дете?

На fbaby и eliesaab им се допаѓа ова.
  20. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.474
    Допаѓања:
    25.279
    Во целовкупната шема на постоење, секако дека и откако ќе станеш родител ќе имаш одредени цели кон кои ќе целиш, ќе имаш потреби кои ќе ги исполнуваш некако, ќе имаш амбиција и надеж, ќе се надоградуваш со интерес, вака-така низ годините ќе продолжиш да правиш нешта за себе. Ама во позадина. Прво ќе биде сè поврзано за доброто на децата, после за тебе. Ако и кога ќе се има време. Ако и кога ќе се има пари. Освен ако имаш многу пари и многу помош за да имаш повеќе време. Сето тоа е индивидуално, и не треба да се осудува ако некој нема ниту доволно пари, време и енергија.

Но во подеталната шема на постоење, децата имаат предност. Ти се спие, а нив не? Нема ни ти да спиеш. Болен се, а болни се и тие? Јебига, си наебал.
    Сите имате температура, болки во тело, потреба за одмор - нема да лежиш и одмараш поголемиот дел од времето, на нозе ќе ја трпиш температурата и болките носејќи им терапии, чајчиња, супи, кофи за повраќање, ќе им држиш раче и ќе трпиш. Ко ќе заспие, ќе одмориш, не е битно ти што си болен.
    Те боли глава, а на дете му се игра, му се пее, му се зборува, сака да му читаш? Too bad, пивни си апче и надевај се дека ќе почне да делува, и цепај.
    Си се исцрпил на работа и сè шо сакаш е да дојдеш дома и да легнеш, во тишина, а детето сака да излезете надвор да вози точак? Жал ми е ама ќе излезеш надвор да вози точак.
    Градинка, школо, спорт, родендени, хоби, природа, доктор, забар, зима, лето, дожд, ладно, пеколно жешко, со главоболка, со забоболка, со фатен грб, со нервози, со стресови, со разболувања, со успех, со неуспеш, со пропаднати планови и соништа, со пари, без пари, со тага, со среќа, со анксиозност, со мотивација, без мотивација,........ ништо не е битно кога имаш деца освен нив да им е добро. Да, здрав родител е најдобар родител за нив, но сè е во позадина, во втор план.

Нема тука осуда ко ќе кажам размисли добро каков живот сакаш, никој никого на сила не тера да прави било шо.
    И плус замисли си дека сè што мислиш, замислуваш, очекуваш, планираш,.... сè ќе/би е/било ултра потешко и покомплицирано бидејќи животот таков е.

На Emy867, Annath, Liza38 и 7 други им се допаѓа ова.