Веќе подолго време ја истражувам како земја, демократијата, политиката, народот, законите… Видов дека нема тема и си реков да отворам една. Каков е животот во Унгарија? Има ли македонски во ова парче земја кој би можеле да ни споделат? Имам посетено два града (Будимпешта и Печ), двата прекрасни! Во Будимпешта сум била многу пати и секој пат сум пријатно изненадена од градот. Како од бајките е. Ме интересираше каков е животот таму? Тешко ли е за работа? Се функционира со англиски јазик?
Да, убаво е во Будимпешта. Знаат англиски скоро сите. Животот си тече нормално. Има демократија за разлика од Западот.
На западот не владее еден ист човек 20 години. Бегај подалеку од Унгарија се додека не го фрлат Орбан во затвор.
Градовите убаво изгледаат. Дел од едно од помоќните кралства била Унгарија (заедно со Австрија нели). Затоа се супер изгледа на прв поглед. Ама под површина ретко кој е сега во моментов задоволен заради Орбан и тие околу него. Пред едно година и пол бев таму и во разговори со колеги кои се професори ги добив овие информации. За платите што ги земаат нормалните луѓе се е прескапо, има премногу контрола и иако Орбан декларативно е против имигранти и слично дава многу стипендии (од ЕУ пари) за студенти од Африка. На Универзитетот навистина студентите беа пола од Европа, пола до Африка (овие вториве сакаат да останат во ЕУ па се нафаќаат да работат за помалку пари и им ја рушат цената на другите).