Девојки, имате ли информација за ЗАМП, каде, колку, кога се плаќа?!? Слушам дека стигале тужби до тие што не платиле ЗАМП а правеле свадба!?!
Мене ми е тоа малце глупо....Јас барем како размислувам. Свадба се..се свират многу песни, ралични автори?? Како сето тоа ќе се изведе??? Како ќе се наплати? Кој ги зима тие пари? Мене ми личи на перење пари..Не знам може и глупо размислувам.
нема шанси вакво нешто тоа е за авторски дела свадбата си е приватна забава се пеат песни не значи дека се краде нешто тогаш и по дома ако пеам некоа песна да платам за авторски дела.
Па изгледа и за тоа ќе треба да платиме, а и кога пуштаме на јутуб...а и радио кога ќе слушаме, а читам и по други форуми им стигале сметки за чудово?? Свашта!
За авторски права за песните кои ќе бидат свирени,независно кои и колку.Се плаќа една сума каде што треба,не знам каде и тоа е тоа.Не ќе го бркаш ти секој автор на песна.Така слушнав,дека е фиксна.
И да се плаќа , тоа треба да го плати бендот. Бидејќи тој ги користи тие песни и со нив заработува. Нема смисла тие што прават свадба да плаќаат.
Имам слушнато за ова, но искрено не знам баш нешто многу. Знам само дека како што си уплаќаш за ресторанот, треба и со списокот од музиката и на овие да им платиш бидејќи ќе се свират песните на авторите од МК на твојата свадба... но не знам по колку како што.
Мене во ресторанот каде што прашувавме за да се одржи прославата ни напоменаа за оваа работа и баш тие нагласија дека тоа треба да си го регулира музиката што свири што и мене ми е логично зашто па и не зимаат ни тие малце пари...100 евра за секој музичар...браво!!! Инаку исто така ми спомнаа нешто дека тоа се наплаќало во зависност од бројот на гостите и цената на порцијата, однсно изнесува 4% од порција! Незнам колку е точна информацијава ама ако е така тоа е премногу.
кој ги интересира замп имаат страна прочитајте. сепак тарифата не им ја знам колку зимаат но се плаќа мислам дека зависно од бројот на гостите. кој ќе си прави свадба некаси се распраша подетално во ресторанот ке му објаснат мислам дека може би идеше во зависно од бројот на гостите, па со некој ресторани знам дека можеш да се договориш дека си имал како демек помалку гости. Сепак најубаво прашајте си во рестораните а дека се плаќа се плаќа демек препејувањето на песните и НЕ го плаќаат музичарите и ЗАМП не е вклучен во цената на музиката.
Еве извадок од тарифата на ЗАМП. Инаку 1 бод = 4,00 ден. Само не ми е јасно кој треба да плати, музиката или тие што ја прават свадбата? Цело време се споменува корисник, по се изгледа тие што прават свадба треба да платат, па за мојата свадба од околу 350 гости мене ми излегува 18000 ден!!!! Значи музиката ќе ме чини дополнителни 300 евра! Страшно! "d) na svadbi, kr{tevki, sunet i sli~ni priredbi so `iva ili mehani~ka muzika za javno soop{tuvawe na muzi~ki dela nadomestot za edna priredba iznesuva: - do 150 lica 1.000 boda - od 151-250 lica 2.000 boda - od 251-350 lica 3.000 boda - nad 351 lice 4.000 boda; |) za priredbi od to~ka d) koi se odr`uvaat vo eksluzivni restorani, no}ni klubovi i barovi, disko-klubovi i sli~ni prostorii nadomestot se zgolemuva za 50%; e) za priredbi od to~ka d) koi se odr`uvaat vo prostorii vo koi inaku ne se nudi ugostitelska dejnost (op{testveni domovi, saemi, muzei i sl.) nadomestot se namaluva za 50%."
Еве и од прашања и одговори од страницата на ЗАМП 11.Zo{to koga organiziram svadba moram da platam na ZAMP koga ve}e sum im platil na muzi~arite? Na muzi~arite ste im platile honorar za izveduva~kite prava . Pesnite koi gi ispolnuvaat muzi~arite se ne~ie avtorsko delo, za koe e predvideno pla}awe avtorski nadomest soglasno na Pravilnikot so Tarifa za koristewe na avtorski muzi~ki dela.
Мене ми изгледа малку глупо ова. Незнам од кога функционира и дали сите го плаќаат ама некако ми нема смисла.Ако е така секој музичар што пее за викенд по дискотеки и кафичи има репертоар на песни кои не се само негови.И тоа ли го плаќаат? Или додека се тушираш ако пееш песни и тоа да не треба да им го платиш?
Ако ЗАМП е Здружение за заштита на авторски музички права, значи дека е здружение на граѓани, како секој спортски клуб, политичка партија, невладина организација.... Од каде тогаш да имаат право да собираат пари по свадби и за што ги трошат парите? Дали им исплатуваат авторски права на авторите на песните? Има некој од УЈП што прави свадба, да ги провери, пошто мене ми изгледа глупо на некои каубојци (сум слушнал дека така се понашаат) да им се плаќа по 100 до 150 евра на секоја свадба!