1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Задржување или абортус

Дискусија во 'Канта' започната од Martina200, 10 јануари 2023.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Martina200

Martina200 Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    95
    Ве молам за ваш совет како да постапам, бремена сум во шеста недела сакам да си го задржам, дечко ми ме остави, кога ќе абортирам сака врската да продолжи. Ако не абортирам засекогаш ќе ме остави и нема да му е грижа ни за мене ни за детето.
    Сакам да си го задржам но како ќе се снајдам како самохрана мајка, како би се снашла без татко. Пријателките и моите мислат да постапам како мислам ќе имам помош и подршка како и да постапам, јас сум сигурна во чувствата и знам како треба да постапам, само не знам како самохрана мајка со дете без татко како ќе се снајдам, како е правилно да постапам да си го задржам или да абортирам ?

2. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    9.186
    Попрво ќе го растиш цел живот без татко него цел живот да жалиш за загубеното дете.
    Чим го сакаш детето тоа е најважно, инаку животот ќе го поминеш во каење.

На buba4e89, Meddy, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  3. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.341
    Допаѓања:
    26.159
    Твоја одлука е ти како се чуствуваш така прави. Друго, за било каква донесена одлука од твоја страна , немој да му се враќаш на човекот што те уценува ако не абортираш. Значи тој не те сака и не сака со тебе да го дели животот, само привремено му си за забава. Сама размисли ако мислиш дека ќе успееш без него а сигурно ќе имаш помош од сите блиски околу тебе

На ane.bella, mssuniquee, VDT2906 и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    461
    Чим имаш поддршка од твоите и од пријателите и ти сакаш да си го задржиш не знам зошто уште се мислиш.. А дечкото што те оставил пошто си останала бремена.. немам ни коментар. За снаоѓање ќе се снајдеш и ќе имаш помош, само треба да се решиш ти што сакаш. И да се решиш да го абортираш, се надевам нема да се вратиш кај тој човек што кога треба да ти е поддршка и да најдете заедно решение, те остава. Ти посакувам се најдобро и да ја донесеш таа одлука што ти мислиш дека е правилна.

На Oneo, Ena05, _beautyy_ и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Таков татко не ти ни треба, као може ако го абортираш да продолжиш врска, ако не нема? Ако имаш поддршка од семејството и ти сакаш постапи според тоа што осеќаш, а он ќе си плаќа алиментација за детето и ќе имаш плус приход. Верувај дека кога ќе станеш мајка се ќе можеш да направиш за свое дете дури и невозможното. Сепак си е твоја одлука.

На KateKane, cresa-jagoda, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    461
    Ако не ти смета да те прашам на која возраст сте ти и дечкото? Го мислам ова што ти се случува и не можам да ја разберам неговата постапка и тоа што ти го кажал дека сака да продолжи врската ако абортираш:?: И да смета дека не му е време сега или да не сака деца воопшто, треба да е свесен дека има одговорност врз оваа ситуација (facepalm)

На Martina200, sj *O* и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  7. Martina200

Martina200 Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    95
    Јас 25 тој 27

8. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.895
    Допаѓања:
    19.971
    Чим си го сакаш, имаш поддршка..
    Тука реално никој не може да ти каже што е правилно, што не е.
    Тоа ти што го сакаш, тоа е правилното.
    Дали ќе се снајдеш, ни прва ни последна самохрана мајка. Ќе се бориш за детето, и ќе успееш.

А човекот шо го имаш за бивши дечко, кај тргнал со уцениве не знам. Ако го абортираш, ќе продолжела врската. Оти ти па ќе сакаш да го гледаш него после тоа. Мислам ти не знам, ама јас со камења ќе мавам по некој вака да ми каже. Демек не глеал кај свршувал :?:

На Oneo, _beautyy_, Martka и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    461
    Те молам убаво размисли, на иста возраст сме јас моментално се молам за две цртки.. и те разбирам дека ти е страв и мене би ми било, ама дефинитивно би си го следела срцето затоа што утре знам дека нема да можам да го преболам тоа. А дечко ти е доволно возрасен да сноси одговорност и према бебето и према тебе. Стварно ме можам да разберам, не му давам дијагноза ама ми личи ова на нарцисоидност.

На fashion-addict, KittyAgnes, Martka и 2 други им се допаѓа ова.
  10. emi2725

emi2725 Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    23
    nikako nemoj da abortiras, posle ke te sutni kako mene i sega so drug sum mazena i imam posledici nemozam da ostanam bremena pa odam na vtoro invitro, i nikoj da ne te poddrzuva da si go rodis ne bidi budala, toa e dar od gospod, toj sto veruva vo bog nema da te tera da abortiras, on ke te batali sekako i so bebe i bez bebe da znais, mi se sluci toa mene i na mn drugi, vrskata posle toa, ne e toa toa

На kikikikirika, Ceneva, friendy и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.418
    Ako chlenkata saka, neka abortira.
    Nemash nikakvo pravo da i kazhuvash od TVOE iskustvo. Ako ne e spremna da e samohrana majka, treba da abortira i sekako i najvazhno da go shutne toj shupakot.

На buba4e89, ane.bella, staycalm и 17 други им се допаѓа ова.
  12. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Vo odnos na toa dali ke go zadrzus odlukata neka si bide tvoja i samo tvoja i napravi taka kako sto mislis deka treba onaka kako sto srceto ti kazuva bez razlika sto ke bide krajnata odluka . Stom imas podrska od bliskite i so ogled na toa sto si 25god dokolku mozes da se zamislis vo ulogata na majka zadrzi go samohrana nema da si ni prva ni posledna . Dokolku pak ne se cuvstvuvas spremna i pokraj podrskata sto ja imas i gidinite i se drugo -abortiraj . Se e do tebe i do toa sto ti cuvstvuvas i kako si go zamisluvas ponatamu zivotot .
    E sega, ovoj tvoj decko spored toa sto go napisa ne kako 27 tuku kako 17 god da ima mi se cini - uzas ! Vo bilo koj slucaj sto i da odlucis te molam samo ne ni pomisluvaj da bides pak so nego . Sram da mu e !

На hermosa, sj *O*, Осе и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.078
    Допаѓања:
    49.068
    1.најважно е ти што сакаш.
    твоето дете е во твоето тело и ти ќе одлучиш што ќе биде
    ако го сакаш тоа бебе, верувај ми тој копукот нема да ти треба.
    2.зашто е копук? пошо те уценува на некој начин, ,,ако абортираш ќе продужиме’’
    прво, сам го напраил детето, шо к се праи на Васка Илиева сеа, коа сам е ,,крив’’ за тоа шо се десило
    и сеа он као не е спремен за татко? шо не пазел тогаш
    3.и да абортираш, шутни го, овој чоек е нечоек, неодговорен и несозреан
    4. многу е добро шо имаш разбирливи родители и мислам дека ако се решиш да родиш, дека многу ќе ти се најдат

размисли сеа долгорочно:
    кај би живеела дур да се породиш?
    кај би живеела после пораѓај?
    дали моеш да работиш нешто сега бар еве до 6-7ми месец
    дали моеш да се ослониш на твоите после пораѓај, бар до првата годинка

ти знаеш внатре во себе како да постапиш и како е правилно верувај ми, и јас мислам дека веќе си имаш одговорено, ама дека бараш мислење од нас за да го чуеш тоа шо го мислиш.
    ако го мислиш истото што и јас, верувај ми утреден нема да се каеш
    ќе имаш некој што ќе те сака безрезервно

ааа и да, веруј не си ни прва ни последна самохрана мајка, т.е не би била
    и да си, тоа не е ништо лошо, тоа значи дека си лавица, дека имаш храброст за вакви работи, и дека знаеш да се носиш со тешки одлуки
    веруј ми тоа е доблест, не маана

На buba4e89, FridaodaMk, kikikikirika и 18 други им се допаѓа ова.
  14. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Штом го сакаш тоа дете, задржи го, нема да згрешиш. Ама ќе згрешиш ако некогаш, заради било која причина му се вратиш на ѓубрето од човек што ти го направил детето.

На sj *O*, Martina200, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.388
    Допаѓања:
    59.815
    Каков смрад од човек. Ужасен. Говедо.

Што и да одлучиш (правилни се и двете опции), него да го баталиш. Никако немој да се враќаш со човек кој те оставил кога разбрал дека ќе стане родител.

А за другото, што и да одлучиш нема да погрешиш да знаеш.

На buba4e89, MarijaMi90, gjoker4e и 12 други им се допаѓа ова.
  16. emi2725

emi2725 Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    23
    Toa e drugo ona kaza deka ne saka zatoa,, sega da sum jas na nejzino mesto nema oti posle toa posledici ima

На Martina200 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392

После абортусот /пораѓајот да научиш што е кондом .Тоа е најправилно.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Ne mozes da generaliziras deka IMA posledici , nekogas nema apsolutno nikakvi i bez problem posle abortus si se realiziraat kako roditeli . Mojata majka ednas abirtirala poradi toa sto ne se cuvstvuvala spremna da bide samohrana majka eve vakiv slucaj , potoa stapuva vo brak so tatko mi i ostanuva bremena od prva ama poradi boliki vo zeludnikot ja isprakjaat na rentgen ona vo taa situacija ne spomnuva deka pred eden mesec doznala deka e bremena i koga posle napraveniot rentgen kazuva deka e bremena ginekologot ja ubeduva deka sansite da rodi zdravo dete se skoro nepostoecki (togas taka mislele , sega periodov citav deka ne mora da znaci ) i se odlucuvaat na abortis . Jas sum i treto zacnato dete bez nikakov problem od prva .
    Dokolku saka i moze da go zadrzi detenceto normalno deka toa e najubavata opcija i site ke ja pozdravime taa odluka .
    No sepak,dokolku ne se cuvstvuva spremna da bide samohrana majka i se dvoumi zatoaxsto toa realno ne e ednostavno nie NE SMEEME da i nabivame takvi losi misli deka eve sega ako abortira natamu vo zivotot ke ima posledici i nema da moze da ima potomstvo koga ke saka i da i nametnuvame cuvstvo na vina !
    Da ne gi zaboravime ovde site onie zeni koi moraat da imaat abortus ne po nivna zelba poradi prestanok na srceva rabota ili drug problem i vo 8,12, 20 nedela pa i ponatamu . Site tie ke imaat posledici spored tebe ? Eve ne e nivni izbor - se slucilo ne po nivna volja ..

Последна измена: 11 јануари 2023
    На sj *O*, cresa-jagoda, violetblue и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.728
    Допаѓања:
    172.722
    Одлуката е твоја и САМО ТВОЈА
    И не треба да очекуваш совет од тука. Сите ќе ти кажат како тие би направиле..
    Уствари некои и ќе ти проповедаат колку е лошо да абортира, некои ќе ти кажат дека е божји грев што знам што

И јас ќе ти кажам.. Да бев на твое место прво ќе абортирав а после ќе го откачев тој копук.
    Млада си, такви говеда не ти требаат во животот.

На staycalm, sj *O*, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  20. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.621
    Допаѓања:
    9.019
    Ќе ти дадам совет од мое искуство,значи еднаш ми каснеше многу (17дена),и бившиот као многу среќен сакал дете а после се ми изнакажа кога правев тест да сум абортирала но јас ако се случеше тоа да бев бремена би абортирала само оти нејќев дете негово(многу беше лош).Ти добро размисли детето ако го родиш кога ќе порасне ќе му ја кажеш причината зошто татко му не е со вас ,дека ве отфрлил,срамот е негов а не твој избор имаш поддршка имаш а и абортусот може да е со фатални последици после да не можеш да затрудниш.Мене братучеда на мајка ми ,ме советуваше ако останев тогаш бремена да го родам и да го дадам на посвојување подобро отколку да го абортирам тоа би било и твое дете гледај и на таа страна ако го сакаш бебето задржи го ,ќе ти биде тешко но со помош од твоите родители и пријатели ќе успееш и подобро да не ти се врати таков идиот кој би го убил сопственото дете кој не те сака и почитува тебе ,ти треба да го оставиш не тој тебе .Имаш многу опции,да го родиш и да го дадеш некаде и ти да немаш последици по здравјето или да си го чуваш самата тебе детето ќе те сака ти ќе си му мајка . Размисли убаво и не се стресирај ,крив е тој дечко кој не знаел да те заштити ти направил дете а сега те остава сама со проблемот,кажи му го тоа не го жали воопшто не заслужува тој ништо од тебе.Поздрав и со среќа како и да одлучиш!

На Martina200 му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.