Сите имаме слушано за многу вакви приказни за закопани проколнати богатства и тоа што ги снашло оние кои ги откопувале, што мислите за тоа? Ви се има ли на вас случено да сонувате закопано богатство? Јас знам за мојот комшија сонувал место каде што има злато и на сон му рекле сам да оди, а тој не послушал и рекол на некој роднина и тргнале на местото копале што копале го пронашле грнето го отвориле а внатре парчиња стакло нашле. Тој се сомнева дека златото се претворило во парчиња стакло толку поради тоа што не отидол сам. Еве некои мислења за тоа: Спојлер Imam eden prijatel,aka cesto po planini so detektor za metal i bara bog go znae sto... Mi kazuvase za edna slucka so mu se desila pred nekoe vreme. Pod drvo nekoe toa detektorot pocnal da pokazuva deka ima nesto ali demek pravilo bilo pred da se iskopuva da se posipelo brasno i da se ostavi da prenoki taka.Rano po sabajle trebalo da se proveri mestoto i trebalo da ima nekoja traga na brasnoto,demek sto trebalo da se dade za da moze bezbedno da se izvadi so i da e vnatre.Najcesto imalo tragi od kokoska ili nekoe drugo domasno zivotno.Arno ama koga otisol zemzeljov na mestoto u brasnoto imalo traga od covecka noga(baralo covecka zrtva za da moze da kopa). Normalno fatil maliov gz preku glava i fitilj doma,vise ne se vratil na toa mesto. Спојлер Ima eden slucaj sto go znam covekot nasol zlato,poseal brasno i mu se pokazala raka od bebe i toj lakom gz bese ukral od komsiite deteto i budalata go stavil deteto kurban samo da go zeme zlatoto.naravno go fatija ,go stavija v zatvor no toa sto e prokolnato prokolnato e za vo rok od dve godini mu izumrea polovina od rodninite,brat mu,majka mu,deteto i eden bratucet...sega dali e od prokolnatoto zlato ili sudbina sam si znae Спојлер Vo edno kumanovsko selo(ne mi teknuva na imeto) na temelite od poranesna crkva e napravena dzamija,vo odredeno vreme na odreden den vo tocno vreme odnosno ko ce bil denot na crkvata mislam sveti ilija bese sonceto frlalo blesok i na vrvot od dzamijata se pokazuval krst od soncevi zraci.Vo selovona toj den nikoj ne vleguval vo dzamijata , a legendata vikala ako se vlezi vo dzamijata vo toa vreme dodeka stoi krstot mozi da se zemi zlato i drugi bogatstva,ama mora dsa izlezi do toj tajming.dosega imalo 2-ca vlezeno i 2-cata go propustile tajmingot odnosno se podzabajve. A posledicite bile fatalni demek se ostanale rajat od mozoko. Vo edno kumanovsko selo(ne mi teknuva na imeto) na temelite od poranesna crkva e napravena dzamija,vo odredeno vreme na odreden den vo tocno vreme odnosno ko ce bil denot na crkvata mislam sveti ilija bese sonceto frlalo blesok i na vrvot od dzamijata se pokazuval krst od soncevi zraci.Vo selovona toj den nikoj ne vleguval vo dzamijata , a legendata vikala ako se vlezi vo dzamijata vo toa vreme dodeka stoi krstot mozi da se zemi zlato i drugi bogatstva,ama mora dsa izlezi do toj tajming.dosega imalo 2-ca vlezeno i 2-cata go propustile tajmingot odnosno se podzabajve. A posledicite bile fatalni demek se ostanale rajat od mozoko.
Закопани работи. уфф колку мразам вакви работи,сум слушнала како не,знам дека златото колнело како демек,е сеа колку е така и дали е така незнам,се додека јас не сонувам нешто да одам и да си го земам златото
Закопани работи. Леле, ме наежија приказниве. Сум слушнала дека златото е проклета работа, ама вака дека демек бара жртви прв пат слушам. Како и да е, фала богу на тоа што го имам, не ми треба да откопувам туѓи закопани работи, не лакомам многу. Ако има некој желба нешто да ми остави во наследство нека ми остави, нека не ме плаши после со сонови да откопувам нешто...
Закопани работи. Спојлер Ме заинтересира со таа приказната за тој што го украл бебето од комшијата . И навистина не знаев за тој ритуал да се посипе брашно ,па според отпечатокот таква жртва да се принесе . Јака работа ! Имам слушнато дека на Селечка планина имало некоја пештера во која имало скриено многу злато . Никој немал храброст да влезе ,само еден будала не нашол . Внатре влегол нормален ,а излегол целосно полуден и преплашен . И нормално ,без златото . Господ знае што се има доживеано внатре
Закопани работи. Ова што јас го знам не е закопано злато ама сепак е нешто закопано. Спојлер Имам една комшика од другата улица има околу 80 години и многу лоша жена е. Маж и умрел одамна уште кога се вселиле во куќата па никој и не го знае. Ќерка и почина од болест некоја, син и со цел фамилија правеше сообраќајка многу одамна, остана детето едно живо ама инвалид. На женава и останаа само тој и внуката од ќерката. Арно ама и таа внуката по некое време од нигде никаде почна да запаѓа. А бе 1000 лекари поминаја и не знам колку гледачи ама џабе, девојката запаѓа ли запаѓа. На старава и дошол на сон некој младич рекол ’’ Копај меѓу двете дрва ке најдеш леш, извади ги коските и организирај ми погреб како што треба јас сум војник загинат и тука ме оставија’’ Жената го направи тоа стварно најдоја коски и оздраве внуката Следнава приказна е многу позната и не е толку мрачна Спојлер Баба ми е од Валандовско и ми го кажа ова. Во центарот на Валандово има два големи јавори. Тие се обележје на градот. Таму никој не вика ке одам в центар, сите викаат ке одам под јворот. Еден ден дошол некој човек од Турција и барал кај се наоѓаат двата јавори. Носел некоја мапа убаво напишана арно ама на мапата куќи немало околу јаворите само ниви. Рекол дека мапата дедо му на умирање му ја дал дека кога бегал за Турција не можел златото со себе да го носи па направил дупка во јаворот и таму го скрил богатсвото. Човекот што дојде бил некој учен и култуен па кога видел дека јаворот е во центарот на градот се распрашал како може да се земе тоа богатство и како би се поделило според законот во РМ. Ја отвориле дупката од јаворот го извадиле златото и правно го поделиле. Значи златото се наоѓало пред очите на цел град ама пак се вратило кај правиот сопственик
Закопани работи. еве сега јас ќе кажам ваква приказна.. Спојлер во моето село, каде што се наоѓаат гробиштата, црквата е 2 по старост по Европа и таму од секогаш се случувале чудни работи. На еден човек од селово му се сонило, да одиш во Св. Пречиста и да ископаш дупка пред гробот на тој и тој и тука ќе најдеш злато, под услов да одиш сам. И тој отишол со некој пријател бидејќи му било страв да оди сам и тамо кога откопале на истото место го нале грнето ама било празно... (ова ми го кажуваше самиот човек месец дена пред да умре..и сите тука го знаат тоа)
Закопани работи. Јас лично не знам за ваква некоја приказна,но вака што имам слушано.. декаа кој и да најде злато а да не е негово што ке искористии ништо добро не му излегва... на пример ке купи куќа ќе има проблемии со комшии со вода,со кров со едно со друго.. ќе купи автомобилл.. ќе напрај сообраќајка или ќе му го украдат.. аа исто знам за овие што добиваат на лото или од комарр.. исто не им гледаат аир на парите.. тоа ее.. кога користиш туѓи пари кои мачно ги заработувалл а некојј само да ги земи да ги потроши.. јас искрејно не вервамм негде ако речат не се влегуваа вака им се случило така им се случило.. акоо дојдам во ситуацијаа некој така да ми речи јасс би влегла.. бев оглед на последиците
Тоа се проколнати пари. Од турското ропство мислам, луѓето за да ги скријат парите од турците ги закопувале, па ги проколнувале и 300 чуда. Па нормално ќе има пари ако некој ги закопал.
дедо ми сонувал позади куќа грне злато закопано и му се рекло дка треба да го откопа навечер ама тој кога станал брзо да види дали е вистина и го ископал рано и стварно имало грне но во грнето имало семки епа дедо неможеш да дочекаш
! Незнам што да мислам,имам на интернет читано,пари што ќе се најдат на улица (што не се наши) брзо да се потрошат затоа што носеле несреќа.
е па и јас имам слушнато приказна и не е сон туку вистина е сега не со богаства ама пак е со нешто закопано имам чуено дека сите што оделе да ископуват муми по 10 години сите изумирале на чуден начин на некој пегла ќе му паднело врз глава некој мачка ќе го изгребела важно сите во ист ден послем 10 години умирале иако биле иселени на разлучни места и во други држави
И јас имам слушнато за во кумановско село мислам дека беше Вакав ..Имало закопано богатство ама рано наутро мора да се однесе пепел на самото место и да се види што ќе покаже дали човек , животно и сл .... што значи ако се покаже човек ќе треба да се даде курбан некој човек .. мене се ова ми е језиво .....
imam slusano deka ako najdes zlato treba da ko pokries so pepel i taka da otstoi cel nok i ke se pojavi stapalka od nekoe zivotno i treba da zakoles takvo zivotno vrz zlatoto i veke nema da e prokolnato nezz taka sum slusala
eden covek si kopal jama i nasol kup so zlato i pominal nekoj komcija i ovoj da mu go pokaze i koga gleda se stanalo pepel a pak eden covek od selo kaj baba mi sonuval deka vo negoviot dvor imalo golem zlaten kamen i koga go vadel mu kazal za sonot na komsijata i izvadil golemo zarce duri uste bilo vrelo vo nasata niva pred 10 tina godini koga se pravelo avtopat tamu imalo kako malecko ritcence kako kupce i koga bagerot udril vo toa nasekate de rasprskalo zlato baba veli deka imalo preku 200 zlatni poneti zlaten samar i zlaten кoњ ама нисто не ни дале се зела дрзавата
тетка ми веке 4 пати сонувале ист сон позади куката во село кај баба имало закопано богатство и некој светец незнам како с викасе да одела заедно со брат и (татко ми ) и да го откопааат тоа богатство било за нив требало да го поделат но тетка ми се пласи од вакви работи а тоцно и се појавува и местото
Искрено вистина е за најдените пари бидејки кога мојот дедо си најде пари како сегашни 2000ден после буквално 3дена заврши во болница имаше излив,мојата тетка си најде новчаник со незнам колку точно и таа се испоразболе,затоа кога има пари на улица не ги земам, како и да е за ништо убаво не се арчат
еве уште нешто во врска со темава http://www.motika.com.mk/index.php?...d=38561:2013-03-04-07-41-05&catid=2&Itemid=15