Менструацијата знаеме сите е период проследен со физичка непријатност и менструални болки, кај некои помалку, кај некои повеќе. Болката за време на менструација е поврзана со простагланидите, липидни состојки кои имаат хормонален ефект над органзимот и помагаат на матката да контрактира и отстранува делови од внтарешниот слој на матката(ендоетриумот) кој поради неоплодената јајце клетка се исфрла за време на менструацијата преку крварење. Простагланидите исто така се поврзани и со нивото на инфламација вo организмот, односно над нивното ниво има влијае нивото на инфламација во организмот, а исто така се наоѓаат и во ендометриумот(внатрешниот слој на матката). Исхраната има влијание на инфламацијата во организмот (а со тоа и менструалните болки и нивно менаџирање). Односно одредена храна (поготово за време на менструација) ја намалува болката, додека одредена ја зголемува. Идеално поготовово првиот а и првите неколку дена е да се внесуваат течости и лесна храна(смудија, овошје, зеленчук, како и хербални чаеви) и да се избегава одредена (општо нездрава) храна, храна полна со (додаден) шеќер,пржено, како и алкохохол. Исхрана препорачана и не препорачана за време на менструација. https://www.google.com/search?q=period food&hl=en&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiLyarWoo79AhW3CjQIHYu4BmMQ_AUoAXoECAEQAw&cshid=1676146249285821&biw=1242&bih=568&dpr=1.1 Како вие се храните за време на менструација? Колку кај нас има/ нема свест околу ова?
Јас одкако исфрлив рафиниран шеќер од исхрана можам да се пофалам дека 90% ми се намалени менструалните болки.
Кога ќе ми текне школски и студентски денонви за време на одмори јадење пржено, тостови,бургери на прв ден, потоа обавезно 9те кругови на пеколот на граница на онесвестување и минимум 3-4 дена до цела недела во полу-фукционално стање и движење. Тело прости ми грешев. Иначе дали сте пробале еднодевеневен, 2/3 дневен или неделен пост за време на и пред менструација? Поготово прв ден? Само на течности, чаеви и смудија. Влијае не само на болката, туку и расположение, пмс-главоболки и симптоми и целокупно за удобноста овој период. Еве ме денес, прв ден ко ништо на нога го минам.
Nekolku pred da dobijam ciklus mi se jade mnogu i toa mi se jade od se , a koga kje dobijam apetitot mi e namalen .
Значи за време на овулација и за време на менструација ми се јаде многу, после тоа апетитот ми се враќа во нормала.
Еве за мене. Обично првиот ден-два сум на течности, сокови, смудија, чаеви, евентуално салати, си го слушам телото. Имам спремно "мени" чисто во случај да ми се пријаде: Лесни сендвичи, понекогаш и со бел леб, исто и тестенини иако не е попрепорачливо, (види погоре) зошто може да ја зголеми инфламацијата, а со тоа и болката, ама имам приметено дека мене лично не ми прави проблеми. Благо: Темно чоколадо, некои raw бомбици и сл. Никако: Пржено и алкохол(за време и неколку денови пред да ми дојде) Вегетеријанец сум и месо секако не конзумирам. *Дополнително помагаат: *Вежби, т. е. пози(wall pilates, мислам имам спомнато некаде) *Како и техники за дишење и смирување и самоконтрола(на умот). И секако ако се ова е дел и од секојдневната рутина.