Кадаиф

Дискусија во 'Храна и пијалоци' започната од angelche16, 8 јануари 2015.

  1. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    1.840
    Допаѓања:
    7.577
    Пол:
    Женски
    Дечки се решив да ја отворам оваа тема по тоа што мајка ми за Божиќ направи кадаиф.
    Дали и како го правите?
    Еве ја рецептата
    Содржината на 1/2 кг. кадаиф изронете ја и поделете ја на два дела. Премачкајте го дното на тавчето со маргарин и нанесете го првиот дел од кадаифот, врз него се става фил од ореви, фстаци, суво грозје по желба. Потоа се нанесува и вториот дел од кадаифот, целиот се прелива со 150 мл. масло.
    Се пече на 250 степени околу 10 минути, потоа се намалува рерната на 180 степени и се пече додека не се добие бакарна боја.
    Шербетот се подготвува во 900 мл. вода се раствора 1,1 до 1,3 кг шеќер (не препорачувам многу шеќер околу 900 грама се доволни) на одредена температура по растопувањето на шеќерот се вари 3-5 минути и се додава сок од половина лимон. Се остава 1-2 минути само да здишне и потоа се прелива кадаифот, при што кадаифот да биде ладен додека шербетот топол. Се остава да искисне потоа се сече и сервира.
    Добар апетит.
    Еве ја рецептата па како го правите вие? :*
     
    На Konfetka и Avokado им се допаѓа ова.
  2. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    19.675
    Пол:
    Женски
    Sekogas i barav na mama da mi pravi :) neznaev kako mala kako se vika i veliv*mamo napravimi jufki so seker :D dodeka se razberevme.

    Inaku mnogu go sakam i cat pat i jas go pravam ama ne e kako mama sto mi pravise :)
    Pa koga sum doma kaj mama ona go pravi za mene :)
     
    На Sunshine.Sunshine и angelche16 им се допаѓа ова.
  3. atala

    atala Популарен член

    Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    890
    Пол:
    Женски
    Кадаиф правиме понекогаш дома со татко ми,обично еднаш годишно за Нова Година или за Велигден или Прочка,порано додека беше жива баба ми ми правеше понекогаш.Ние го правиме само со шербет и со сок од лимон без други додатоци,но јас сепак многу го сакам поради мекиот вкус што се топи во устата.И сега кога ја видов темата и кога го прочитав рецептот погоре ми текна на вкусот и на мирисот на кадаифот и ми се пријаде!8-|8)Мммммммммммммм,кадаифот е прекрасно нешто!:hug::hug::l::l::l:
     
    На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    1.840
    Допаѓања:
    7.577
    Пол:
    Женски
    Да да прекрасен е вкусот на кадаифот :)
     
    На atala му/ѝ се допаѓа ова.
  5. jacqueline.s

    jacqueline.s Популарен член

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    11.490
    Пол:
    Женски
    Што ви требаше ваков муабет за кадаиф, сега ме фати стрв, ми се пријаде :D
     
    Последна измена: 9 јануари 2015
    На EMoonlight, Mishela и angelche16 им се допаѓа ова.
  6. ton4ica

    ton4ica Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    172
    Пол:
    Женски
    Ммм како малечка многу јадев кадаив мајками лесто правеше. Кога ја видов темата ми текна дека со години немам јадено :(:(
     
    На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Stefani999

    Stefani999 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    601
    Лелелеле мераци:inlove::inlove::inlove::l: Посебно оноа одозгора најубаво ми е...И јас одамна немам јадено,сеа ми се пријаде.....
     
    На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    15.174
    Допаѓања:
    74.613
    Пол:
    Женски
    Сигурно има некоја цака во приготвувањето или во додавањето на шербетот, навистина не знам - рецептот изгледа преедноставно, а исходот не секогаш е таков каков што сум очекувала.
    Многу ретко ми се погодил кадаиф кога сум го приготвувала дома. Купечкиот ми е убав и сочен, а мојот секогаш е или премогу сув или премногу кашест. :(
     
  9. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    1.766
    Допаѓања:
    17.386
    Пол:
    Женски
    Јас еднаш имам пробано. И никогаш повеќе, не ми е убав. А мајка ми го обожава.
     
  10. barbiegirl.24

    barbiegirl.24 Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    4.445
    Пол:
    Женски
    Мене не ми се допаѓа, ниту знам рецепт.
     
  11. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    4.486
    Допаѓања:
    30.030
    Пол:
    Женски
    Кадаифот како десерт е еден од специјалитетите што ме потсетуваат на детството.
    Иако не сум голем љубител на топени десерти, кадаифот има убав мирис и вкус, особено кога ќе се додадат рендана кора од лимон, сок од лимон и сецкани ореви.
    Мајка ми често го подготвуваше во зимскиот период. Не беше потребен посебен момент за да се најде на семејната трпеза.
     
    На EMoonlight и angelche16 им се допаѓа ова.
  12. Reachel

    Reachel Популарен член

    Се зачлени на:
    26 април 2014
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    1.904
    Пол:
    Женски
    Не знам,мене воопшто не ми се допаѓа кадаифот. :shake:
     
  13. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    1.840
    Допаѓања:
    7.577
    Пол:
    Женски
    Сега јадам кадаиф, мајка ми вчера направи, уф, уф прсти да излижеш. :inlove:
     
  14. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    1.840
    Допаѓања:
    7.577
    Пол:
    Женски
    Кадаифот е турско благо. :)
     
  15. Sesil

    Sesil Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    5.281
    Допаѓања:
    117.387
    Пол:
    Женски
    Сакам кадаиф, убав ми е. Не го правам дома туку купувам од оној полуготовиот што е, дома само со шербет го потопувам и супер ми е.
     
  16. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    15.753
    Допаѓања:
    133.714
    Пол:
    Женски
    Кадаифов никако да го трефнам. Прво ми излегуваше или пресув, или кашест. Научив дека не треба со врел шербет да го попарувам, па сега не ми излегува кашест. Ама па, ко премалку шербет да правам, сув ми беше последниот пат. Ај белки ќе научам како треба... само уште колку пати треба да го направам, се прашувам...
     
    На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    1.840
    Допаѓања:
    7.577
    Пол:
    Женски
    Значи кадаифот се попарува кога ќе е скрос ладен.
    Пробај така сигурно ќе ти излези. :*
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    13.777
    Допаѓања:
    25.136
    Пол:
    Женски
    Еднаш имам пробано кадаиф и не ми се допадна. Дома не го правам, а и не го знам рецептот.
     
  19. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    1.840
    Допаѓања:
    7.577
    Пол:
    Женски
    Имаш време ќе се научиш, прашај мајка , баба сигурно знаат. :*
     
  20. Bitter-Sweet

    Bitter-Sweet Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    8.611
    Допаѓања:
    48.911
    Пол:
    Женски
    Мене не ми се допаѓа.
     
    На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.