Немаше ваква тема. Карин Фосум е норвешка авторка на крими трилери. Досега има 23 издадени дела, вклучително и збирка поезија. Најпознат е серијалот со инспектор Конрад Сејер. Е сега, ја отворив темава и затоа што не наидов на информација кои книги точно се преведени на македонски јазик. Само што ја прочитав ,,Кој се плаши од волкот'', таа е трета од серијалот со Конрад. Редоследот е вака: (на англиски) 1. Eva's eye / In the darkness 2. Don't look back 3. He who feras the wolf 4. When the devil holds the candle 5. Calling out for you 6. Black seconds 7. The murder of Harriet Krohn 8. The water's edge 9. Bad intentions 10. The caller 11. The drowned boy 12. Hell fire 13. The whisperer Од овие преведени сум ги видела само ,,Во мракот'' и ,,Кој се плаши од волкот''. Има некоја друга? Овие се првата и третата, логично е да е и втората преведена, но никаде ја немам видено низ книжари ни во библиотека. Инаку, ми се допаѓа стилот на Фосум, како добро ги опишува ликовите и ја доловува нивната психа. Ерки Јорма беше еден навистина интересен и незаборавен лик.