Колку време е потребно да се прилагодите на ново работно место?

Дискусија во 'На работното место' започната од Onyx123, 20 јуни 2023.

1. Onyx123

Onyx123 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    11
    Самиот наслов на темата кажува се’.

Колку време ви е е(ви било) потребно да навлезете во работата на ново работно место?
    Доколку се работи за работа која е дел од вашата стручна спрема, но е сепак нова средина, нов начин на работа, нови колеги.

Што мислите?
    Дали неколку месеци или недели?

Во кој момент би можеле на новото работно место самостојно да ја работите работа, без постојано да потпрашувате?

Знам дека е индивидуално за секоја работа и за секој работник, дека зависи од компетенциите и способноста за учење, но еве да продискутираме за времето на адаптација на ново работно место.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    7.684
    Ако е поврзано со струката барем месец дена. Бидејќи јас лично првиот месец бев изгубен Германец скроз. И после веќе втор месец ми тргна. После третиот месец веќе секако сама можам скроз да се снаоѓам. Зависи и каква работа. Ама според мене првиот месец или барем три недели нормално е некој да е изгубен

3. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    За час,брзо учам и се прилагодувам,поготово во асална фирма со добра плата и асални колешки....

На Brinetka и GirlLove им се допаѓа ова.
  4. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.942
    Допаѓања:
    18.246
    Во фирмата во која сум после 2 недели веќе бев влезена во шема.

На Kiko9 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.374
    Допаѓања:
    41.900
    Да се уходам у работата, две недели максимум.

Да се уходам со џаболебари шо само ескивираат, и шо сакаат на друг да му ја увалат својата работа, на оној свет најверојатно.

На Dentina, Kiko9, sj *O* и 4 други им се допаѓа ова.
  6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.133
    Допаѓања:
    174.788
    Побрзо се навикнувам на работата, него на луѓето. :D

Делот на работа кој од прв ден ми беше јасно објаснат ми "легна" по околу две недели можеби, каде можев да седнам и да не осеќам притисок дека ќе згрешам. Делот кој само ми беше спомнат, а не разјаснет и сама го одгатнував - можеби и два месеци. И мислам дека е пропуст за секој дел од работата да нема тренинг. Лично барем лесно се прилагодувам на работа и со малку објаснување можам да преземам. Ова за то шо официјално работам.

Кога работам плус по професија генерално ми оди полесно од ко почнав доедукација оти се осеќам нијанса посамоуверено ама на почеток секогаш давам шанса да видам тие околу мене каков пристап имат и колку е ефективен. Јас после посекако си прам по мое. Ама по природа сум набљудувач и сакам да видам општо како е околу.

Е сега за луѓето. :D Ако одам кон веќе воспоставена група на луѓе јас не знам како да се однесувам. Ова е точно ако каснам и сите стигнале, ако не знам, партнер ме запознај со негово друштво, или ако одам на работа каде НОРМАЛНО си има вработени пред мене шо се знат подолго. Со моменталните луѓе работам од Октомври. Некни се смеев дека почнав да им зборам Февруари ама се опуштив во Мај. :rofl: Еве сега дури, Јуни, можам да речам дека океј, се осеќам како дел од нив.

На Belieberfever, sj *O*, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    1.702
    Мене ми требаа добри 2, 3 месеци бидејќи работата е многу обемна а влегов без искуство. Сега немам гајле, ама многу сум детална и влагав во секој детал за да ги разберам сите процеси. Со колегите немав проблем се навикнав одма.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Andrijano31

Andrijano31 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2021
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    656
    Зависи од многу работи, на пример од колегите ако се завидливи, негативни, ограничени итн итн никад нема да се прилагодиш, зависи од тоа колку си спремен и стручен за позицијата што ќе ја работиш, зависи од фирмата колку ќе те мотивира...

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    37.190
    После три месеци се чувствувам како дома.
    После шест размислувам за отказ.

На happiness!, Wonder93, Belieberfever и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.437
    Допаѓања:
    13.958
    Потешко се прилагодувам во нова околина.
    Ми треба повеќе време, голем интроверт сум и затворен тип и не можам уште од две-три недели да се осеќам како дома шо се вика.
    Криво ми е шо ми е вака ама тоа сум јас, да се мењавам едноставно не можам, а и па не сакам. Каква сум таква сум, сите сме си различни. И од луѓето секако зависи какви типови ќе се погодат ама да се опуштам лесно не :shake:па макар и најфините да биле.

11. Elena.p.gg

Elena.p.gg Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2021
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    21
    Jas vekje 10 godini rabotam po marketi i rabotata e gore dole ista vo koj market i da rabotis.
    Pred 1 nedela smeniv rabotno mesto vo druga firma mislejki za podobri uslovi plata, regres, i toa sve go ima bez somnez.
    Ama napraviv golema greska.
    Sve bi dala da se vratam na staroto rabotno mesto...izlegov so cist obraz.
    Si zamisluvam kako bi izreagiral sefot koga bi pobarala da se vratam nazad..

12. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    3.380
    Зошто мислиш дека направи грешка?
    Ја смени скроз професијата? Или истата работа ја работиш, само во друга фирма?

13. Elena.p.gg

Elena.p.gg Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2021
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    21
    Ista profesija..se raboti za drug market vo druga firma se prefrliv

На Kiko9 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    :D:D:D:D:D:D:D

На chadorche16, Kiko9 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  15. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    1.522
    Знаеш што? Ништо ме губиш и онака доколку прашаш. Пробај си ја среќата. Само избери добри зборови. (fingers)

16. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.493
    Допаѓања:
    12.883
    Тешко било многу..Работев образование 12 год. работа која ја работев со многу лубов.Поради преселба се вработив државна инст. еве ме 3.5 год никако да се навикнам.Не можам да простам за грешката која ја направив.Колегите во канцеларија ми се многу добри,ама имаме многу работа и ни ствара тензија.Со другите по пат да не ги сретнеш ...Не напуштајте нешто со лубов што го работите