МПЦ непризната од останатите православни цркви

Дискусија во 'Религија' започната од Bulgarian, 31 декември 2015.

1. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Me interesira ako moze koj shto znae da pridonese da razjasnime vo vrska so temata.
    Makedonskata pravoslavna crkva stanuva nepriznata i sama proglasuva aftokefalnost vo 1967 god.
    -Dali otkako stanuva nepriznata i otpaga od avtonomijata na SPC go gubi i preemstvoto ili preemstvoto ostanuva ali samo nepriznata?
    -Koi se razlikite ako e priznata,koi ako e nepriznata,vo odnos na verata?
    -Dali sega koga e nepriznata toa znachi nema spas za nikoj vernik koj e vo nea?
    -Dali mozebi nema spasenie samo za episkopite koi se nadlezni da se vratat vo edinstvoto ama ne sakaat,a site ostanati vernici si imaat spasenie bez ogled na pozicijata na MPC kako nepriznata?

Stavot na MPC veke go znaeme.Tie velat ne se sekirajte nie sme na prav pat site drugi shto ne ne priznavaat greshat.
    Poveke me interesira shto mislat priznatite pravoslavni crkvi za MPC kako nepriznata.

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  2. oblando

oblando Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    447

• Во V век на просторот низ цела територија на етничка Македонија постојат повеќе митрополии и епископии, од кои попознати биле Солун, Скопје, Хераклеа, Баргала и Стоби. Во тој период и низ цела територија на Македонија никнуваат многу ранохристијански базилики.

Охридска Архиепископија
    Во втората половина на X век, во рамките на Самуиловата држава е организирана Охридската автокефална Архиепископија, во достоинство на патријаршија, а подоцна, по паѓањето на Самуиловото Царство, повторно е сведена на степен на архиепископија и како таква постои цели осум века, се до 1767 година кога е укината од страна на турскиот султан Мустафа III, а нејзините епархии се присоединети кон Цариградската патријаршија.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Охридската Архиепископија како дел од Македонското православие има подлабоки корени од било која верско-профитна организација на Балканот и од тука непризнавањето и противењето да се прифати фактот за тоа од страна на другите аспиративни црковни организации(фирми со повластено-ослободени даночни давачки) се во најмала рака смешни.

А и за да веруваш во бога и да си Христијанин се што ти треба е вербта во негоа и можеби некое иконче и свеќа при рака.

Така да не гледам некое посебно значение на официјалните верски организаци од целиот свет било тоа дали се тие христијански или муслимански(освен во делот на описменувањето на лугето како тоа што го има тоа направено Охридската Архиепископија на времето кога ги описменила сите народи кои денеска ја користат кирилицата како свое официјално писмо)

А, таа се наоѓала, се напѓа и ке се наоѓа секогаш на територија на Македонија.

Затоа кажете им благодарам на Македонците кои самите избраа дека Македонската Православна Црква е нивниот избор.

На Rama, Victorian и tessie им се допаѓа ова.
  3. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Da se povikuvame samo na edisntvoto so Hristos,a da ne sme vo edinstvo so pravoslavniot svet i da ne uvazuvame sosluzuvanje i so ostanatite pravoslavni crkvi,zarem taka ne postapuvaat i protestantite?

No nie koi se povikuvame na edinstvo samo so Hristos ,Hristos pak ni veli,Shto ke svrzete na zemjata ke bide svrzano i na neboto i se shto ke razvrzete na zemjata ke bide razvrzano i na neboto.Pa taka ako nie sami sme se razvrzale so pravoslavniot svet kako toa smetame deka ke bideme svrzani so Hristos na neboto?

Ili Hristos veli ako na eden od ovie mali ne ste napravile i mene ne ste mi napravile.Pa ako nie nemame ljubov sprema priznatite no ljubov kako vistinski hristijani vo edinstvo so niv isto i na Hrista nemame.Zarem taka ne se povikuvaat i protestantite koi nemaat preemstvo i edinstvo i se povikuvaat na edinstvo so Hristos?

Edna crkva nikogash ne bila ogranichena na edna nacija i eden narod.-Deka naciJata i državata, i pokraJ tie i takvi opasnosti, sepak ne stanaa za Pravoslavieto biten faktor i konečen preduslov za sozdavanje avtokefalni crkvi, svedoči i faktot deka, na primer, eden narod – grčkiot, ima četiri avtokefalni crkvi (Carigradskata, Erusalimskata, Aleksandriskata i Atinskata), a edna pomesna crkva, na primer Ruskata, ima petnaeset nacii koi ì pripaǵaat, so razni državi. Pritoa, i drugi pomesni crkvi (Srpskata i drugi), bez razlika na nivniot nacionalen naziv, imaat pri sebe i drugi narodnosti, na koi im Ja počituvaat narodnosta i se rasprostraneti vo mnogu državi.

Охридска архиепископија, која никогаш не била омеѓена со границите на една нација или една држава била и византиско-грчка и бугарска и српска.

Ako na Ohridskata arhiepiskopija i e ukinata aftokefalnosta so sila.Zarem na edno zlo treba da vrakame so zlo i nie so sila da vrakame aftokefalnost?Jas kako shto mislam ne e hristijanski na zloto so zlo da se vraka.

I voopshto ne gledam losho ako se otkazeme od imeto makedonska,Tuku da se vika samo Ohridska arhiepiskopija kako shto i se vikala vo istorijata i da se vrati MPC vo avtonomijata.Da se vrzuvame samo za imeto "makedonska" koe e pagansko i samo zaradi toa da ne sme vo edinstvo navistina zalno.

A sekoj koj saka da pokazuva patriotizam,nacionalizam ima drugi sveri za toa kako shto e kulturata,umetnosta,politikata,sportot,no nikako ne sme toa da bide crkvata.

Mozebi neshto gresham ali ona shto barem sega go mislam toa i go izlozuvam.Sepak ne osuduvam nikoj,a i ne e moe da osuduvam koj greshi koj ne.Jas ja otvoriv temata za poveke da se informiram tokmu za taa tema.

4. oblando

oblando Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    447
    Имаш една грешка само во мислењето а тоа е дека Охридската Архиепископија била српска, бугарска или пак грчка.
    Ја мислам дека ако некој не те почитува и сака да ти ја фалсификува историјата, верата и нацијата, треба да се оградиш од таквиот и да го изолираш во намерите со тоа што ке го пријавиш кај Вселенскиот Патријарх.

Времето на асимилации, хегемонизам и империјализам е веке минато.
    На Македонската Православна црква и треба само подршката од руската(кога го нема веке од некои други) и тоа е сосема доволно.

Игнорирањето на МПЦ од страна на другите православни цркви е бизарна појава за која цел свет ни се смее на сите нас православни.
    Тоа е како да му кажеш на својот пра дедо дека всушност ти си првородениот во фамилијата.:^)

На Rama, zekzeki и sanjaeva им се допаѓа ова.
  5. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Makedonskata pravoslavna crkva ja nema podrshkata od Ruskata pravoslavna crkva tokmu poradi gore navedenoto shto pishav.Ruskata crkva im go ima kazano na MPC ona shto site drugi go imaat kazano.I makedonskite episkopi mnogu dobro toa go znaat.
    Mislam deka porano go imashe toa pravilo samo Ruskata crkva da dava edinstvo.Sega mora site patrijarshii da se slozat.Za toa i Jovan Vranishkovski ubavo kazuva.

6. oblando

oblando Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    447
    Не се слагам со тебе.
    Македонската православна црква ја има подршката од Руската а ја нема од некои други.
    Тоа е реалноста која на нас Македонците ни одговара во случајов затоа што времето е на наша страна и затоа што ние не патиме по унификации или пак доминации.(тоа сме го постигнале одавна)
    Ние сме тоа што сме биле одсекогаш.
    Македонци-господари на историјата и светот.
    Прима нација која имала империја своја и историја далеку побитна и поголема од било која.
    А кога грците биле наши слуги а персијците наши курвичиња, србите и бугарите ги немало на националната мапа на светот.
    Крај на муабетот.
    Ти посакувам се најдобро.

На Rama, zekzeki и Yowannty им се допаѓа ова.
  7. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Твојот nickname и споменувањето на Ј.В. доволно зборува за тоа зошто македонскиот народ не го сака и поддржува Ј.В.
    Нема потреба да се отвара тема со мисла да го наметнуваш своето мислење, а уште помалку да преку еден наслов дојдеш до скриената цел за дискусија Ј.В.
    Не постои закон за некој да ја прифаќа или неприфаќа македонската црква.
    Доволно е македонците да ја почитуваат својата црква.
    ...а дали бугарите, србите, па и русите ја признаваат и почитуваат е сосема неважно.
    Да ни ја земат црквата не можат.
    Да ни ја земат верата, уште помалку.

На DAngel, Rama, korisnichka и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.782
    Која е разликата што си жител на земја која не е признаена под уставно име од многу земји во светот? Дали тоа те прави помалце човек?

Е па, истото ти е и со црквата и верата. Признавањето или непризнавањето на црквата е политичко, и нема благе везе со верата и со Бога.

Ме изнасмеа, чедо Античкомакедонско. :rofl:

На Аргентина *, daylight, korisnichka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Mojot nick e voopshto ne biten za temata.Verata voopshto ne treba da se poistovetuva so nacija i drzava.I nacijata i drzavata da bide pobitna od verata.Toa e eres.

I povtorno chitajki ve gledam se otvara diskusija za nacionalnost,drzavnost,drzavotvornost,politika,istorija i koj e pogolem patriot.A crkvata nema voopshto del od seto toa.I nesmee da ima.

Ako veke pak se osvrnuvame na istoriskata Ohridska Arhiepiskopija,taa ne bila samo vo edna nacija i kaj eden narod.
    I Oblando greshish Ruskata crkva ja nema podrshkata na MPC.Koga sosluzuvaat site episkopi na priznatite pravoslavni crkvi,makedonskiot episkop stoj na strana so protestantite.Ne vo redot na priznatite.
    Ne me teraj da ti baram link i kade ruski monah doaga vo makedonija da zboruva za MPC kako nepriznata.

10. oblando

oblando Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    447
    Љубоморни изјави и тврдења не ми се интересни воопшто на мене.
    А да не бил признаен тој нема да биде повикан да присуствува.
    Всушност тој има повластен статус и затоа му е одредено местото симболично како мост помеѓу католичката и православната црква.
    Тоа е големо почитување од страна на руската црква кои некои не сакаат или не го гледаат.:D

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    А ти @Bulgarian сметаш дека македонската православна црква треба да биде во единство со другите праволсавни цркви и неправда ти е што не е така или сакаш да кажеш дека не заслужува нашата црква да биде дел од единството.

На душленце и Rama им се допаѓа ова.
  12. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Jas sakam da bide priznata.Zatoa i ja otvoriv temata.Seedno mi e pod koe ime ke se dogovorat.A i ne e moja rabota da se mesham za ime.No da bide priznata.

13. oblando

oblando Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    447
    Јас искрено не сакам да биде признаена, или пак ако биде признаена да бидат сите цркви под името Православна Христијанска Црква со седиште на вселенскиот патријарх во Охрид каде што е фермирана и верата првично и секогаш да биде Вселенски патријарх Македонец по потекло затоа што црквата не е демократија туку е автократија.
    Тоа е правилно.

На korisnichka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Е под кое име да ја признаат? Вранишкова архиепископија?

Признаена или не, една црква имаме....а таа црква никогаш нема да биде на Ј.В.
    Црквата е на народот, а народот наш е македонски.

На Rama, ana-milo и oblando им се допаѓа ова.
  15. oblando

oblando Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    447
    Сосема на место напишано...
    Немаме ние македонците сега друга работа па ке ја ризикуваме нашата веке воспоставена вера и ке ја внесуваме во непотребни егзибиционистички обиди на тие што им фали дел од историјата на светот за да може на крај да си имаме само проблеми од тоа.
    Се што треба си имаме, фала му на бога.

На Rama и sanjaeva им се допаѓа ова.
  16. korisnichka

korisnichka Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Бегај оттука бе8)

17. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Ok samo prashav.Ne se gnevejte na mene.Jas sum sekogash takov radoznal za se i seshto ne samo za ovaa tema,tuku takov sum si i po drugi temi.

Inaku neznam dali vie koi nacionalnosta vi e pobitna od verata ke mi se nalutite ili ne ako kazam i jas ja sakam nashata Makedonska pravoslavna crkva.Pa duri i prisustvuvam na nedelnite bogosluzbi.

Eve mozebi ke mi se nalutite ama duri i bev tokmu za bozik vo MPC.Pozdrav od mene do vas srcki :)

18. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Aj zatvorejte ja temata.Ne e moe da diskutiram za neshto shto ne sum go dostignal !!!

На korisnichka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ana-milo

ana-milo Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    203
    Така , се согласувам со тебе потполно!
    Црквата е на народот наш Македонски!

Ич да не ги мешаме владиците од Синодот, каде му е народот на Ј.В. по неговите цркви? Каде е мнозинството на Македонскиот народ? Се знае во МПЦ.
    Не можеш да си играш со македонскиот народ, кој православното хрстијанство го примил директно од самиот Апостол Христов - Павле.
    Христијанството е влезено во колективната свест на Македонскиот народ. Не се брише така лесно и покрај сите слабости и кризи кои се појавувале и ке се појавуваат во тек на историјата! Тоа се пренесувало од генерација на генерација!
    Тоа е во битот на нашиот народ, влезено е веке во нашиот ген. Велам и ке повторувам и покрај сите слабости кои ги имаме.
    Сакаше да инсталира паралени епархии, зошто не му успеаја?
    Испракаа официјални писма до градоначалниците и до државни институции по општините да честитаат верски празници, на приемр Велигден. Но секаде наидуваа на игнорирање, на негативни одговори во кои секоја институција јасно и недвосмислено даваше одговор , ние имаме една и единствена црква а тоа е МПЦ.

Со ова сакам да му одоговорам на креаторот на оваа тема по прашањето:
    -Dali mozebi nema spasenie samo za episkopite koi se nadlezni da se vratat vo edinstvoto ama ne sakaat,a site ostanati vernici si imaat spasenie bez ogled na pozicijata na MPC kako nepriznata?

Со оваа прашање сакаш да кажеш дека за состојбата во која сме,виновни се епископите, а демек народот можеби и сака да биде Вардарска Бановина.
    Не, другарче, не , не се виновни нашите епископи, туку тие само си ја играат улогата од Бога дадена , да му служат на овој народ. Тие добро си ги знаат своите патства а уште повеке својата улога на овој свет, да го следат народот, и слава му на Бога тоа и го прават, зашто народот е црквата, а тие како и ние сите заедно сме дел од таа црква.

На Rama, orevokrsacka и sanjaeva им се допаѓа ова.
  20. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Побарав да се затвори темата ама не се затвори.Па добра прилика за оние кои ме читаа во сите досегашни постови, да си кажам токму во оваа тема,дека конечно се одлучив да си преминам во канонската црква.Па еве со душа чекам да си се вратам во МК за да преминам.И повеќе моја нога кај раскол не стапнува.Позз.