Традиција е младенците да ја сечат заеднички тортата, макар да сега гледам дека наместо торта, за да не се сече и губи време, се прават торти од веќе спремни парчиња..не е битно, прашањето е што се крие позади овој обичај, има ли некој ритуал, некакво значење Заедничко сечење на торта, па ставање на носовите од кремот...правевете ли вие вака??? Чекам објаснување
Сечевме заедно, ама не се шлакавме по лице со торта. Појма немам што значи, искрено. Мислам дека е само западњачка измишљотина, како и дијамантските прстени. Сите така пЛават и јас така пЛавам
Наводно, тортата претставувала вагината кај жената и сечењето на тортата заеднички, значи кинење на хименот...порано во брак се земале само невини, како машкото, така и женското Јас не сечев свадбарска торта, бев со мевот до заби и набрзинка само регистрација пројдовме и со баклави се заблаживме
не, не...тортата претставува и нов почеток, сладок, благ, заеднички...зато и ја сечат прво а потоа се бакнуваат долгооооо и се заблажуваат заедно....за сладок живот
@baba Rada У коментариве гледам дека ти ги знаеш сите значења позади овој ритуал. Џабе се мачеше да правиш тема RUN
Не се препотив многу, не ме жали...А твојот коментар или искуство, или некое мислење што всушност значи заедничкото сечење на тортата...или само дојде да го искажеш твоето "пријателство"кон мене
Па еве за сечењето на тората мислам дека е процес кој датира уште многу одамна. Е сега запознаени сме дека торта најзастапена е за родендени, ама се се сведува на одбележување на ден. Е сега свадбата е исто така ден кој се одбележува, па и тука се пренесува тортата како главно средство за прослава, само што овој ден е поголем, има тенденција и тортата да биде поголема односно на неколку спрата во пирамидеста форма која искажува скалесто искачување кон поголема љубов низ животот кој доаѓа. Е сега, зошто тортата се сече. Па заедно ја сечат пошо у иднина се ќе сечат заедно. Тоа е причината зошто заедно. А зошто воопшто се сече, па тоа праисториски кога ќе се уловел некој плен и семеството ќе треба да јаде, за да добијат сите подеднакво се дели на повеќе помали парчиња. А тортата се сече за да има за сите, пошо ако не се сече тоа би било каша и знак за нееднаквост, себичност што е спротивно од љубов и нема да има за сите. А пред да се јаде се шљакаат за нос тоа од историски аспект кога човекот ќе сретнел нешто ново во природата прво го гледа, допира па мириса. Тоа да го редоследот сетилото за мирис котира високо. И при шлакањето на нос, фактички се мириса тортата и се проценува дали е добра за конзумирање RUN
Ратке а за првата брачна ноќ имаш логично објаснување? Зошто на пример втората брачна ноќ е занемарена и запоставена
На свадбата кај една другарка заборавиле да донесат нож и вилушки, па од тортата ни кинеше со раце кои претходно ги дезинфицира со ж`та ракија (дека голема хигиенољупка е). Инаку не знаев за вагинално-хименалната позадина на традицијата.
чуден народ сме навистина...следиме обичаи а немаме појма која симболика ја имаат, што претставуваат..всушност има разлики, зависи од народот, од местото...Но свадбарска торта и нејзиното заедничко сечење од младенците е влезот во заедништвото, па затоа и кога се носи тортата на маса е пропратена со музика(па дури и посебна музика се бира за тој чин).. Е сега незнам во кои земји тој ритуал претставува губење на невиноста..но тоа е
Повеќе обичаи на свадбата се повρзуваат со невиноста на невестата не ме чуди и оваа да е таκво нешто. Можеби едноставно таκа настанало без неκој повод, поинтеρесно да биде. За мачκање по лице тоа се глупости, и на ρодендени се мачκаат. Посебно аκо шлагот е во боја па тоа што убаво се мие...