Сите ја знаеме добро познатата изрека дека на секоја мајка нејзиното дете и’ е најубаво. Инспирирана од една случка решив да ја отворам темата за да слушнам мислења од мајките на форумот дали навистина е тоа така. Другарка ми има петмесечна ќерка и еднаш кога ми беше на гости искоментира дека кога ја носела ќерката во црква на некој празник од сите деца нејзиното дете најубаво било и најдотерано. Немаше многу да обрнам внимание ако се обраќаше директно на бебето „Најубава она“ при искажување милост кон ќерката, но таа разговараше со мене и девојки беше мртва озбилна. Јас не сум мајка, но некогаш ќе бидам, и не знам дали и јас ќе имам такво мислење за моето дете, ама она навистина тоа да го мислам. Дали навистина на мајките нејзините деца и’ се најубави? Природата сите не не’ надарила еднакво со убавина, дали иако грубо кажано и грдите деца на нивните мајки и’ се најубави? Spoiler Ако ви е глупава темата, слободно заклучете ја.
Да, мислам дека на секоја мајка нејзиното дете и е најубаво, но треба на сите да ни е јасно дека од преголема љубов кон нашите деца нашите очи така гледаат... Никогаш не сум изустила гласно дека моето е најубаво, свесна сум дека колку што ми е мене прекрасна затоа што е моја, толку некој е скроз рамнодушен или не ја гледа воопшто нејзината прекраснотија Сведок сум на постојано фалење и преувеличување од страна на мајките и не ми се допаѓа воопшто, смешни ми се и оние кои ги пријавуваат своите деца на енци менци, бекутан убавица или така нешто, а реално децата им се...хм...греота што ќе речам но...далеку од убави и слатки...
И кученце и глувче да чуваш за тебе тоа ќе биде најубаво, а не па детенце Не сум мајка, ама знам дека еден ден кога ќе бидам сигурно ќе мислам дека моето дете е најубаво, ама тоа никогаш нема толку јавно да го изјавам или така да се фалам како другарка ти најубаво облечено бла бла..
Деца ко деца, речиси сите се убави. Никогаш не сум мислела дека моите се најубави, ниту пак ми било важно да се најубави. Ај сега да не тврдам баш дека никогаш, кога ми се роди првото дете мислев дека е најубавото новороденче што сум го видела, ама тоа беше во моментите веднаш по породување, кога среќата се граничи со лудило. После се разбира се сетив и дека баш и немам видено други новороденчиња, главно ги имам гледано бебињата малку потпораснати . Кога се роди второто, бев пореална Значи не - не мисли секоја мајка дека нејзините деца се најубави. Дури и не сум размислувала за ова воопшто, веројатно затоа што и не е нешто на што можам да влијаам, дури ни кога би имало потреба. Јас и не ги дотерувам претерано. Главно се во фармерки или тренерчиња, блузички и патики. Малата знае да побара фустан, ама главно ја премислувам, особено ако треба да одиме некаде на играње затоа што покомотно и е во хеланки, тренерчиња или фармерки. Дури и кога и купувам фустани, ги бирам според мој вкус, поедноставни и поспортски модели. Се разбира ако одиме на некоја свадба или друга прослава, ја облекувам во некое посвечено фустаче. Малиот исто, главно фармерки и маички, има 2-3 кошулки за свечени пригоди.
Имам една таква пријателка чие дете е најубаво, најумно, најитро, најнапредно, нај,нај, нај... Чудо на природата! Толку и е убаво детето што во парк сите гледаат во нејзе па морала ѓердан за уроци да и купи. Толку е умна што докторот рекол ,,вакво дете немам видено,, До толку е итра што на продавачката ја прелагала во дуќанот... Детето е совршено, на само 2 годинки и 5 месеци е надпросечно интелигентно и уште од сега се гледа дека ќе биде многу убава девојка. Ете едноставно се познава дека има убави црти - убедува мајка и. И да не заборавам дека е многу фотогенична, па ја барале во некој бутик за детска облека да биде ,,модел,, Мајката не се трпи веќе. до толку е нападна со муабетите и форсирањето на детето што станува одвратна и непријатно друштво. Буквално имам впечаток дека растењето на своето дете го доживува како такмичење со другите деца. Често ја слушам како ја споредува ќерка и со др. деца - моето порано прозборе, моето поубаво оди, моето ја знае таа песна, моето е помирно, моето има поубава коса, моето... моето... моето... Не се трпи! Ако во нешто потфрли детето, поточно не е онака како што замислила мајката тогаш бабата е крива, заради нејзе сеуште носи пелени, заради нејзе се разболе, заради нејзе не јади... Еднаш и реков, расти го детето со љубов а не со потреба за докажување. За мене Леа е НАЈ, ама нити сакам другите да ја доживуваат како посебна, нити се замарам дали е повеќе од другите, нити забележувам дали е најмодерна, нити ми е опсесија убавината на детето. Едноставно си ја сакам и си е моја, небитно како другите ја доживуваат. Одсекогаш ме нервирало тоа форсирање на деца, најчесто тие исфорсирани деца ги разочаруваат родителите.
Хихи јас имам другарка која кога беше нејзиното помало рече, зашто бе сите викаат дека кога ке си родиш детенце тоа дете за тебе ќе биде најубавото на цел свет, па кај мене не е така, колку поубави има од моето Мене моето ми е најмило на цел свет, но и јас викам дека постојат стварно совршени мали дечиња и бебиња, ама стварно што се двојат со лепота, од очиња, усте, носе, ушиња, коса, се најубаво на нив.. Мојов нема коса сеуште на 1год и 3м и има клемпави ушиња на мама, ама за мама најубав
Познавајќи ја пријателката, очекувам во тоа време да ,,филозофира,, на тема брато/сестрински односи (зависи што пол ќе биде второт детето) И тогаш пак ќе е совршено, се сакаат малите, се гушкат, такви сложни деца нема, ниту еднаш не се скарале и гарант имотот ќе си го поделат уште на 5 годишна возраст - е до толку ќе се совршени. Ја изоговарав жената, сама си се смејам сега.
Нормално дека за секоја мајка нејзините деца ќе бидат најубави. Јас никогаш не сум го истакнувала тоа пред други. Не сум некоја што мисли дека нејзините деца се центар на универзумот.
За мене моите се најубави.Поубави нема. Ама никогаш тоа не сум го истакнала или нагласила Тие мисли си се само за мене и готово.Единствено можам да го поделам тоа со татко им во смисол ,,најубав на мајка,,
Во една продавница стоела парталава искината жена, со две дечиња до неа.Децата биле немиени,парталиви,со мрсулчиња.. До неа стоела некоја госпоѓа, богата , стокмена,со нејзините две деца Додека чекале на каса, децата на првата жена,нестрпливи,темпераментни, па мајката им рекла-Ај златни на мајка, убави мои деца,стрпете се уште малку Го слушнала богатава госпоѓа муабетот на жената,и дури се насмеала,демек како може нејзините такви прљави немиени а да и се убави??? Така да, без разлика какви се децата, на секоја мајка нејзините деца се Најубави,најмили, нај нај во се
Ех, имам и јас една тетка, и да прднеше ќерка ѝ, ќе раскажуваше бре што убаво прди мојата ќерка! Ич не ми е убаво тоа фалење и преувеличување, мислам за тоа треба да си створен а не да сакаш/ нејќеш! Јас си ги сакам моите деца највеќе на свет но очите ми гледаат реално...секако дека има и поубави и поумни од нив но за моите срцето посебно ми тупка! Некогаш се мислам дека подобро би било повеќе да ги фалам и поттикнувам но од пуста желба да станат добри луѓе некогаш претерувам со совети и критики! Да, обичавам често да ѝ кажам на големата колку ми е убава, посебна, колку е вредна за мене...да пофалам нејзино добро дело, но не ја фалам премногу пред сите!
Јaс вaкви ги знaм неoлку.Еднaтa ми е теткa и имa три внучињa кoи целo време ги фoрсирa сo јaдење(oнa ги чувa пo цел ден)и сaмo млекo бисквити нз.Предебелки се,a тoa зa неa знaчи декa дететo е нaпреднo.И сaмo кaжувa нaшиве нaпредни,нaјмaлoтo е сo мoетo врсниче и кoгa се кaј нaс aкo мoетo нештo нaпрaви кaже oнa oдмa ooo Лукa дa видиш тoј вaкa тoј тaкa oдмa спoредбa,или зa др ќе кaжувa тoa трoмo дете,вaквo тaквo.Мене личнo ме нaлути кoгa еднaш му менувaм пеленa нa синчетo и стaнa oд стoл дoјде седнa дo мене и викa Лукa бутчињa пoгoлеми имa пo нaпреден е.И викaм пa јaс не сaкaм дебелo дете се хрaни здрaвo oвa зaтoa,блaгo леб не му дaвaм.Мислaм нз кoе рaзмислувaње.А истo нaјблискa дo мене кoмшивкa кoјa бaш сегa и oвoј периoд јa избегнувaм oд исти причини штo зa секoе дете имa пo нештo дa кaже,се дрзнa пред мене дa рече зa детевo зaштo не нoси пaмперс oд сегa пa и збoрувa ее зaтoa немa дa пoрaснеш тaквите oстaнувaaт мaли пoлни ѓaвoлштини.А имa дете 14м пре мирнo детенце уште вo трaнспoртер гo нoси и си седи седнaтo целo време не мрдa бубaче.И знaе дa кoментирa вaкa дете дa се вoспитa требa јaс немoжaм дa се зaмaрaм дa трчaм пo негo.И еве некoлку денa сигурнo имa приметенo нити јa викaм нa кaфе нити oдaм кoгa ме викa.
I jas imam takvi majki okolu mene. Mislam, moite za mene se najubavi, ama zatoa sto go gledam so majcinski oci. I im kazuvam kolku gi sakam i kolku mu se ubavi,ama na samo nikogas pred drugi. Ama zatoa sto imam majka u blizina, isto rodila preinteligentno dete, napredno, na 9 mes recitira angliski, se znae, mmogu ubavo i najpametno. Deli soveti na site, objasnuva na site kakvo cudo od dete rodila itn...
Vo ocite na sekoja majka nejzinoto e najubavo. Ima i takvi sto nejzinoto e najinteligentno, najubavo, najpametno se naj naj abe cudo od prirodata, da go crtal nekoj ne ke mozel da go nacrta. A naj sto me nervira e koga ke pocnat da sporeduvat, zosto tvoeto ne pravi taka pa uste li ne zboruva pa zosto place, pa moze da te pratat i na lekar neli tie znaat sè, pa nivnite zborat uste od 7 meseci i drzat hrana sami od 4 meseci