ve molam da mi objasnite pred nekoj den bev priveden vo policiska stanica poradi nenosenje na licna karta-zaradi utvrduvanje na identitet kako sto mi kazqaa podocnavo zapisnikot ve molam da mi objasnite koi se moite prava i sto smee a sto ne smee da pravi sluzbenoto lice prvo iako bese vo uniforma ne mi se pretstavi koga pobara lcna karta a mislam deka e dolzen toa da go stori.. potoa vo policiskata stanica ne mi kazaa konkretno za sto sum priveden ... liceto koe me ispituvase ne mi se pretstavi i ne mi kazaa deka imam pravo na advokat se dodeka ne trebase da se potpisam na zapisnikot.. na kraj edniot policaec me slikase so privaten telefon a mislam deka ne smee toa da go pravi... i mi se zakanuvaa fizicki dali imaat pravo na fizicka sila ako koristam vulgarizmi i verbalni zakanikon policajcite??? p.s ova mu se sluci na moj poznajnik... [mod-kirilica:144kmyu6][/mod-kirilica:144kmyu6]
Неинфомираност, и до каде може да доведе таа? Не можам баш најдобро да те сфатам. -Ти си должна со себе во секое време да носиш лична карта (Тоа што ние кога го почитуваме тоа, кога не е друга работа) -Во полициска униформа може да се облече било кој и затоа полицаецот е должен да ти се претстави! -Во записникот што си го потпишала мора да пишува причина поради која си ти приведена. Штом си го потпишала сигурно и си го прочитала и веќе знаеш за што станува збор. -Не знам зошто те сликале со приватен телефон, мислам дека немаат такво право. Прашај стручно лице и постапи соодветно. Ако некаде ја кикснале работата имаш право да покренеш приватна тужба. -Не разбирам како физички ти се заканувале? Мислиш вербално? -И за крај ти немаш право да навредуваш службено лице, а тие можат да применат сила само во соодветни ситуации.
Кога полициски службеник ке бара твое средство за идентификација, ти имаш право да побараш прво тој да се легитимира. Должен е тоа да го направи, во спротивно нема потреба да даваш твое средство за идентификација. Значи да си побараш, а ако не ти покаже, нема да му покажеш и ти и ќе бидеш во право, просто кажано. Второ, МОРА да ти ги каже основите за приведување, односно за носење во станица, пред да те однесе. Ако нема основи за сомневање за сторено дело, немаш потреба од адвокат, во станица носат и за давање изјави на сведоци и слично. Трето, сликањето... не можам да разберам што би значело, ама нема логика. Четврто, заканување. Е се закануваат. Не само што се закануваат, туку кога се речиси сигурни дека тој кој дава изјава е сторителот, па не само што ке го заплашат вербално, туку и ке го исклоцаат квалитетно додека да признае. Во твојов случај, не гледам место за паника, зашто нели, ништо не си направила. Петто, тоа што ке кажеш, оди на записник, не е важно колку пцуеш и кој колку е погоден од пцовката. Шесто, би ти кажала дека имаш опција за поднесување кривична пријава за тортура од полициски службеник. Најверојатно дека ке останеш со прстот во уста, зашто си се држат меѓу себе таму. Седмо, сигурно не знаеш што е основата на случајов?