Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мултиплекс склероза

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од EffyPink, 8 јули 2011.

1. EffyPink

EffyPink Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2010
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    12
    Немаше ваква тема па ја отворив. Мултиплекс склерозата е болест на средишниот нервен систем, болест за која медицината се уште нема лек. Болеста започнува со губење на видот, најчесто на едното око, може да дојде и до заматување на видот кај двете очи, проблеми со одржување на рамнотежата, трпки во рацете, губење на чувството за допир. Болеста најчесто напаѓа во 20-тите години, но често е присутна и кај децата од 9 до 15 години.
    Јас симптомите ги имав од 12 години (диплопија која сама исчезна). По неколку години имав проблеми со рамнотежата. Иако тоа се јасни симптоми на МС јас сеуште немав дијагноза. Дијагнозата ми беше поставена кога левата рака целосно ми се вкочани а другите делови од телото ми беа отрпнати. За среќа докторката успеа навреме да ми ја обезбеди терапијата (интерферон) која ја користам веќе два месеци. Секако и алтернативните начини на лекување многу ми помогнаа и покрај тоа што за МС сеуште не е пронајден лек.
    Ако знаете за случај на МС или вие боледувате пишете овде.

На Elena 28 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Мајка на моја многу блиска другарка боледува од оваа болест.
    И се појави доцна, околу 40тата година.Има проблеми со движењето, многу бавно оди и на кратки релации.И самата е докторка, често оди на бањи, користи методи до кои има пристап(во Државна работи), но не сите и помагаат, дури и полошо и е од некои.
    За оваа болест знам дека се јавува во три типа-едниот се шири многу бавно, другиот многу брзо, а третиот е променлив-има периоди кога ти е добро и лошо, наизменично.
    Претпоставувам дека е и наследна, бидејќи вујкото на истата другарка ја имаше истата болест.
    Битно е да знаеш дека не си сама, знам дека постои и здружение на лица заболени од оваа болест, барај различни искуства на интернет, можеш да научиш многу работи што нема да ги слушнеш од нашите доктори ;)
    И да дополнам, немој симптомите да те обесхрабруваат и да се лишиш од некои работи.Женава за која ти зборувам, оди секој ден на работа и спрема докторат, кој веќе и е при крај ;)

На EffyPink му/ѝ се допаѓа ова.
  3. inimini

inimini Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    72
    Ти посакувам многу срека и здравје залосно сто многу повеке луѓе има заболено МС а нема усте лек. Во мојата фамилија имаме член што е има МС се движи,полека, проба се и ребиф и матични клетки и сто уште не но најважно е дека надата не е изгубена, неверувам дека е наследна затоа што многу ни рекоа дека не е. Не е лошо да пробаш да отидеш на бања Горња Трепча- Чачак (србија) таму на еден камен има напишано еден пациент вака Ту почива Мулти Плекс. има многу луѓе што идат и што имаат подобрување само немој никогаш да каѓеш крај неможам ова или она, Има еден шовек што знам што се разочарал од се откако дознал дека боледува од МС и сега тој истиот е врзан за кревет неможе ништо буквално ништо,

4. inimini

inimini Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    72
    Зашто не разговараме на оваа тема па каде сте луѓе знам дека незнаат многу од народов што значи МС али можат да прашаат.

5. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Во мојата фамилија имаме член со оваа болест и потполно ја разбирам сериозноста и сум запознаена со се што е поврзано со болества...најново што слушнавме е дека Ајурведата има многу помош во лечењето на оваа болест ,и дека неколку луѓе се задоволни од терапијата која им е овозможена од ајурведскиот центар ... и еден совет од мене во оваа болест најважно ти е да бидеш силна и да не се обесхрабруваш ,многу значи да имаш јака и силна волја во оваа болест .

6. sanja-banana

sanja-banana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    :(веќе два дена ми трне раката (левата) , се што отворив да прочитам на интеренет за ваков симптом ме насочи кој МС..., зарем е можно да е тоа? :(

7. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Сања, на интернет ќе најдеш милион глупости, не е тоа доктор за да постави дијагноза ;)
    Не паничи, ако не ти помине отиди на доктор, а причината може да е банална, ти веднаш за МС се фати.

8. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    98
    sanja banana дали ке можеш да ми раскажеш што друго чувствуваш освен тоа со раката?

9. marjan89

marjan89 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo na site..Mn sum zagrizen zatoa shto na majka mi pred nekolku dena i kazaa deka ja ima ovaa bolest..Mn sum isplasen za nea zatoa shto vidov po internet deka nema lek za bolesta..Dali e vozmozno so site tie vitamini i dobra ishrana kako i pravenje na vezbi(sport)mozi da ja spreci bolesta t.s da napreduva?Kazete mi kako za pocetok shto treba da pravi?Go cekam vasiot odgovor...Mn vi blagodaram

10. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.503
    Допаѓања:
    5.524
    на моја другарка сестра и има МС..сега пред неколку дена на хтв гледав случај на девојка која од количка после лечење кај д-р маја роје новак од загреб проодела..значи за сите вас еве ви побарајте на гугл и се надевам дека на некого ке помогнe :)

11. Anja.F

Anja.F Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    13
    Marijan ...posle koi ispituvanja i simtomi i ja utvrdija dijagnozata na majaka ti ? i vo koja faza od bolesta se naoga mometalno?

12. marjan89

marjan89 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo Anja.F
    Na majka mi i pravea ispituvanja vo sk..snimanje na glava i mn dr raboti sto jas ne sum zapoznat..znam deka lezese vo sk nekolku dena i i zimaa onaa tecnost od grb(nemam pojma kako se vika toa ispituvanje) i sega i kazaa da go snimaa vratot za da i kazat tocno vo koja faza na bolesta e...Nie mislime deka e vo prva faza zatoa sto majkami gi nema onie glavnite simtomi na bolesta..Jas procitav deka najmnogu vo pocetokot stradaat od vidot im se gleda duplo itn ama majkami nema problemi so ocite i napravija ispituvanje i se e ok..Nejzinite simtomi se malku gubi ramnoteza ama retko i mn malku za dve tri sekundi i jas boli grbot ponekogas i oseka trpki na ednata raka ama i toa retko...Doktorkata i reci da napravi ispituvanje na krv i ako see ok (kako i sto e.rezultatite se dobri)da pocne da prima inekcii...Anja objasni mi poveke sto se moze da se sluci i tie inekcii znam deka se primale dolgo vreme no imaat li sekundarni dejstvija???
    Mn ti blagodaram

[mod-kirilica:3ly37ff2][/mod-kirilica:3ly37ff2]

13. Anja.F

Anja.F Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    13
    Марјан ....има повеке терапии за оваа болест, неможам да ти кажам точно за инекциите кои ги прима мајка ти..бидејки не знам кои се , но можам да ти кажам дека не е единствена твојата мајка која ја МС и немој да бидеш премногу исплашен и да читаш се и сешто по интернет.
    Симптомите кои ги кажуваш , се за почетна фаза на МС, што значи дека во овој момент најбитно од се е вашата подршка дома кој мајка ти ..., не дозволувајте да падне во депресија ...здрава храна , многу витамнини , соодветната терапија препишана од лекар ( ако ја дознаеш пиши ми ја) и доколку е во можност мајка ти ...сега незнам на која возраст е и каква и е физичката спремност , но визичка активност (пешачење или јога ) би било ок.
    Животот продолжува , немој да се секираш , големи се шансите , мајка ти никогаш да не осети поголеми потешкотии од овие што ги има сега и нормално да функционира понатак во животот..секако со ваша подршка .

14. marjan89

marjan89 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Ana..blagodaram za tvojot odgovor..Sekako deka ke ja ima nasata podrska samo se nadevam da nema razvitie na bolseta.Inace majkami uste ne prima inekcii..Doktorkata i kaza koga ke gi ima ke i se javi za da odi majka mi da gi zemi..koga ke razberime kakvi se ke ti pisam..Taa samo primase vitamini i sega treba da go snima vratot za da i kazat tocno vo koja faza na bolesta e...se nadevame deka vo pocetna..Inace zapocna da pravi vezbi sekoja den i da vodi dieta zatoa sto hranata bila najvazna ....mn ti blagodaram Ana ako ima nesto pisi mi

15. inimini

inimini Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    72
    Здраво прочитав и видов дека уште неприма инекции мајка ти а те молам кога ке дознаеш како се викаат кои се да напишеш затоа што мајка ми е веке 9 години со МС дијагноза, многу примала многу видела и прочитала. па би можеле и да ти помогнеме. Овие луѓе нормално функционираат немојте да се плашите и да се секирате многу. Ако пие јогурт најубав е од соја мајка ми сама го прави. За видот и ние слушнавме но немора да значи дека се тие први симптоми затоа што мајка ми немаше таков проблем.

16. Atomic--Samurai

Atomic--Samurai Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Прво би им посакал успешни терапии на оние кои се наведени во темава со желба за што поголемо стагнирање на болеста.

Второ. Можда не е оваа тема вистинското место за моето прашање, ама ајде, ко што рече некој - секакви глупости ќе прочита човек на интернет :)

Имено, последниве 7-8 дена, чувствувам блага отрпнатост на десната рака и нога. Баш она благо чувство на отрпнатост кога ќе си ја сопреш на кратко циркулацијата во екстремитетот. Нема пецкање или бодење. Поизразено е за нијанса во рамото и коленото. Од останати несекојдневни симптоми, на моменти ми доаѓа чувство како да ќе се онесвестам, меѓутоа ништо не се случува. Доаѓа и си оди како блиц. Со видот немам проблеми, како и со други телесни и нервни функции. Инаку, имам 27 години, работам во три смени, работата ми е прилично напната и стресна, колку и да пробувам да си ја убедам свеста дека не е :D. Колку што знам, фамилијарно немаме историјат за мултиплекс склероза.

Инаку, секако дека мислење од доктор си е мислење од доктор :) Здравје нареднава недела ќе отидам, само прво да си одберам матичен лекар ( 11 години немам влезено во амбуланта :D , пу-пу да не се урочам).

Сепак, секое ваше мислење е ценето и добредојдено.

Синсиарли јоарс, Atomic Samurai :)

17. kalijana

kalijana Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Поздрав до сите. Баш ми е мило што има и ваква тема. Мене ми дијагностицираа МС пред скоро цела година. Сакам да прашам ако има некој со "подолг стаж" со оваа дијагноза да сподели што се покажало како најефикасно во врска со намалување/исчезнување на симптомите? Дали е тоа храната, вежбите, ладните бањи, хомеопатските лекови ....

18. kalijana

kalijana Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Atomic-Samurai отрпнатост на рацете не мора да е поврзано со било каква болест, можно е чисто да ти е поради недостаток на витамини. А за МС мислам дека не постојат строго дефинирани симптоми кои се карактеристични само за оваа болест. Секој има различно искуство со првичните симптоми. Ти посакувам да не ти е ништо сериозно, и што побрзо да си побараш мислење од лекар. :)

19. inimini

inimini Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    72
    Има прашај сто те интересира

20. galijan

galijan Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2012
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    260
    Читајќи ги симптомите на болеста, гледам дека ќе морам да закажам магнетна резонанца.Одвреме на време осеќам болки во нозете, болките се јавуваат одненадеж траат неколку саати и се повлекуваат.Понекогаш не ме болат, туку осеќам како да вријат внатре.Од летово наваму неколку пати ми се слошува со страшна мачнина и вртоглавица.Крвта ја испитав, намалени се белите крвни зрнца што укажува на вирусна инфекција, а некои истражувања велат дека мултиплекс склерозата се јавува како резултат на некоја вирусна инфекција.А страдам и од ансиозност, можеби се ова е од стресот, не знам веќе што да мислам.Проблеми со видот немам, напротив одличен е.Чувствувам дека нешто не е во ред со мојот организам.Ќе направам магнетна резонанца, па што е тука е.