Намалена оваријална резерва и причини

Дискусија во 'Бременост' започната од it's me A, 26 март 2025.

1. it's me A

it's me A Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    18
    Здраво
    Иако оваа проблематика се појаува во темите за Антимилеров Хормон и Вонтелесно оплодување, јас би сакала да посветиме посебна тема, особено зошто последно време многу често се појавува и некако барем јас, не успевам да да најдам логично објаснување за појавување на истата, освен тажниот одговор „мајка природа„.
    Со оглед на фактот дека сум немала некоја болест на репродуктивните органи, бактерии многу ретко, мање више уреден живот, исхрана просечна, вежање одвреме навреме, алкохол на излегување, активен пушач долго време, некако не ми е доволно објаснувањето „мајка природа„.
    Со оглед на фактот дека читам тука многу помлади девојчиња со исто така намалена оваријална резерва (и да ви кажам сосема релативни се вредностите на ФСХ и АМХ зошто јас во циклусот кога немав ниту еден фоликул имав ФСХ 3.5, а кога открив намалена оваријална резерва имав ФСХ 25.3) фактичката состојба е дека фоликули НЕМА.
    Ја отварам оваа тема со цел да дискутираме зошто се појаува намалената оваријална резерва толку рано во животот, дали сметате дека има некој тригер што ја поттикнува, кој е случајот кај вас, зошто мене двајцата доктори кои ги прашав ми рекоа тоа е мајка природа, така си родена и ваквата оваријална резерва, односно нејзиниот недостаток можел да се види на ехо барем 5 години наназад

2. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.139
    На колку годинни се смета дека рано се намалува? Јас разговарав исто со повеќе доктори и нивниот заклучок е дека зависи од тоа кога е добиен циклусот. Ако е рано накај 10-11 години после 30-тата нормално е да се намалуваат резервите. Ако прв циклус се добие околу 13-14 се имало резерви до подоцна. Ама во глобала прашуваат и за историја пример на мајка и ако имаш сестра. Тоа било поврзано со генетиката. Битно нивен став е дека иако Амх може да е мало може да се постигне бременост со подобрување на ЈК.
    Колку ти е Амх? Јас мерев и ми беше 2 ама став на докторот е дека тоа може и да се смени и доста да се намали во рок од неколку месеци.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Matteaa01

Matteaa01 Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    14
    Isto i jas, sum nemala nekoi kojznae kakvi stresovi pogolemi. Mene maticnata mi rece deka mozebi se namalilo poradi nekoj nastan vo zivotot, sto nie sme go doziveale stresno, anksioznost nekoja, no deka ne e tolku bitno kolku se rezervite deka najbiten e kvalitetot i dovolna e edna jajce kleta, i zatoa so toa ne se ni zamaram veke. Jas koga ispitav drzavno mi bese 0.7, avicena 2.09, posle veke ne ispituvav pak i ne se zamaram so toa,citam niz forumot mn uspesni invitra so nizok amh i prirodni bremenosti, taka da ne e relevanten mnogu Samo pozitivno

4. GlamG

GlamG Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2024
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    23
    Avicena davaat visoki vrednosti

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Matteaa01

Matteaa01 Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    14
    Pa Sistina davale uste povisoki, a cenive plafonski za eden hormon 4-5000. Drzavno reagensite slabi i nikako ne si. Majka mi raboti vo labaratorija i za reagensite vika za nikade se.

6. it's me A

it's me A Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    18
    Јас еднаш испитував АМХ, приватно зошто во нашиот град нема можност за испитување на државно, 4.250 платив во Синлаб и беше застрашувачки низок, 0.09, што после се потврди и со ехо неколку месеци со ред, кога имаше еден до два фоликула, последните два циклуса за жал нема фоликули и немам намера повторно да испитувам.
    Јас имам 39 години сега, 38 имав кога открив дека имам таква вредност на АМХ и слаба оваријална резерва, меѓутоа ваквиот статус не е нормален, ниту вообичаен, па дури и за моите години.
    Во однос на дилемите за генетиката, не би можела да знам зошто мајка ми за среќа завршила со раѓање на 24 години, а во менопауза влегла после педесетта година.
    Во однос на прашањето кога е добиен првиот циклус, мислам дека на 13 години беше, но што е со новите генерации, девојчињава сега знаат и на 9-10 години да добијат, дали тоа значи дека тие ќе имаат многу пократок репродуктивен период???
    Јас сум реална во моите очекувања за чудо, па во сериозна потрага сум по клиника за донирани јајце клетки, но сепак не можам да го оставам неодоговорено прашањето зошто, а особено ако навистина зависи од добата на првиот циклус и дали идните генерации ќе се соочуваат многу порано со перименопауза?

На tina2018, Joanna28 и Matteaa01 им се допаѓа ова.
  7. Matteaa01

Matteaa01 Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    14
    Da, se soglasuvam. Vo odnos na genetikata i jas nezz sto da mislam, majka mi do 57g imase ciklus redoven . Jas so prviot rezz bev kaj eden postar endokrinolog mi go frli rezultatot, vika neobjasnivo e na tvoi godini da imas vakov rezultat. Za zal deneska i nie a veruvam i mladite generacii ke imaat uste pogolem problem so reproduktivniot period. Dali ishranata, zagadenosta, mn e porazlicno od porano. Ili treba uste dodeka sme epten pomladi za zamrznuvame jajce kleti, a toa vo praktika e poskapo i ne sme bile ni informirani dovolno, sekogas se vodev po ciklusot i ne ni znaev amh sto e . Mozda bi trebalo mnogu porano mladite da se informiraat i navreme da se zamrznuvaat jajce k.

На 5678m и Ladyme им се допаѓа ова.
  8. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.487
    Допаѓања:
    37.285
    Имаш за ова посебна тема.
    https://forum.femina.mk/threads/Анти-Милеров-хормон-АМh.28548/

9. ристованабане99

ристованабане99 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    27
    Доколку си со редовен циклус и да е екстремно низок амх-то, би требало уште да постојат шанси за забременување со сопствени ј.к. Штом изостане подолг период циклусот претпоставувам тоа би требало да е индикација дека треба да се оди со донирани.

На izabela.nik му/ѝ се допаѓа ова.
  10. it's me A

it's me A Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    18
    Овде само вртат прашања за испитување,споредби, цени, реагенси за Амх, помината ми е и некако не ми дава одговор на прашањето?

11. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.139
    Видете, реално нашите мајки раѓале во 20тите па не знам колку би знаеле дали имале проблем со намалена оваријална резерва, зошто сега нашава генерација почнува да раѓа доста често над 30 може тоа е проблем. Над 40 се губела резервата поточно после 42 година. Не знам за вас ама мене неколку доктори ме имаат прашувано за детали од циклус/раѓање на мајка ми.

12. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.487
    Допаѓања:
    37.285
    Важен е квалитетот на јк и треба да се поработи на тоа.

13. it's me A

it's me A Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    18
    Веднаш по откривање пред 7 месеци, бев на консултации кај ИВФ специјалист и следам циклус и од тогаш земам суплементи (профертил, Q10, DHEA mic. Maca, Vit D, B complex, quatrofolic) храна внимавам, се движам, ама тоа е тоа.
    Кога има јајце клетка се оплодува, не се развива, кога нема...
    Фактичката состојба е таа, нит квалитет, нит број се зголемува.
    И не дека јас се откажувам, ама треба да бидеме и реални и да не губиме време во обид да спуштиме или кренеме вредности.
    Јас искрено само сакам да најдам рационално објаснување што не е "мајка природа"

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    1.340
    Јас добив на 12 години на пример, на 37 години првпат проверив АМХ беше 2.81 (Авицена), не се изненадив воопшто, очекував да биде висок, една година покасно на 38 беше 2.77 (Синлаб). Немам ПЦОС. Добивам редовно на 28 дена. Кога бевме девојчиња знам сите другарки имаа проблем првите месеци откако добија додека им се среди циклусот, не добиваа редовно, јас од прв веќе вториот добив на 28 дена и така терам до сега. Дури и сега на 39 години (накај 40 :)) после пораѓај добив одма после еден месец и пак добивам редовно на 28 дена. На крај сепак е мајка природа изгледа.

15. ристованабане99

ристованабане99 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    27
    И јас првпат добив на негде околу 12 год., последен пат пред 6 месеци кога проверив хормони амх ми беше 0,02 и фсх 23, а последен циклус исто така пред некаде 6 месеци. Бев кај ивф специјалист ми препиша дхеа 3 месеци да земам, ама ми беше шубе дека хормони. Некое време пиев овунорм како суплементи на природна основа, ама и со нив прекинав. Ми се чини дека сепак треба да го прифатам фактот дека е ова влез во рана менопауза :?:

16. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.139
    А едно прашање за вас со намалена резерва. Дали ви е драстично променет циклусот, односно дали порано ви бил обемен а сега пократок и оскуден, во смисла сега ви трае 3-4 дена а порано ви траел 6-7 дена? Затоа што ми имаат кажано доктори дека кога се намалува обилноста и трае пократко менструацијата дека и тоа е знак дека се намалуваат резервите.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    1.340
    Не си добила 6 месеци? Колку години имаш? Не знам дали се обидуваш за дете или можеби веќе имаш деца па не ти е гајле. Може да се одржува циклусот со апчиња, многу е битно тоа во случај да правиш ин витро со донирани јајце клетки, циклусот мора да ти биде редовен, хормоните средени за да успее и со донирани, иначе тешко.

18. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    1.340
    И јас вака знам, веројатно се намалува резервата, мислам секако се намалува ама не дека исчезнува. До 20 години циклусот ми траеше отприлика по 6-7 дена, после од 20-30 години 5-6 дена, после 30 години ми е 4 дена ама затоа оваа декада ми е најобилен од секогаш.

19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.487
    Допаѓања:
    37.285
    Да, јас порано имав 7-8 дена, некогаш и 9 на бришење, во последно време имав 4-5 дена.
    Ама другарки секогаш имале и имаат по 3 дена од прв пат кога добиле циклус, дури им се чудев и им велев "блазеси ви".

20. it's me A

it's me A Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    18
    Мене секогаш ми траел 4 дена, и тоа лесни, без тегови и болки, редовни циклуси имам, никогаш не ми изостанал, на 26-28 дена ми доаѓа.
    Ваквите вредности ги открив сосема случајно, кога самоницијативно испитував хормони на 3 ден затоа што циклусот во јули ми траеше цели 13 дена, а во авуст добив после 40 дена, кое беше првото воопшто отстапување од редовниот циклус.
    После тоа повторно добивав редовно на 27-28 дена и ми траеше точно 4 дена имаше по еден до два фоликули, кои уредно растеа до пункицја.
    Последниве два циклуса нема фоликули, ниту еден, но јас добивам на 18 дена и повторно ми трае 3- 4 дена.
    Денес ми е 24 ден, немам сеуште добиено, но имам симптоми за добивање и тоа многу изразени.И не ми е баш јасно како добивам, кога нема фоликули