Излегоа номинациите за 98-то издание на Оскари, па време е и за нова тема. Доделувањето ќе се одржи на 15-ти март, па имаме доволно време да ги погледнеме и да ги прокоментираме кандидатите. На овој лкнк може да се погледнат номинациите: https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2026 Пишете што сте погледнале, па да одбројуваме до 15-ти март.
Само Sinners ми е изгледан, пошто хорор, нормално, рекордер со 16 номинации. Frankenstein и Train Dreams планирам да ги ѕирнам, овој со Леонардо не планирам, не го можам веќе, како Бијонсе на Греми ми е, секоја година у сите категории, аман више. Ако бев жири во Академијата, мојот глас за актер ќе одеше за Michael B. Jordan.
Каде ги гледате филмовиве со добра снимка? Frankenstein ми е гледан, одличен. Пред малце го изгледав Sinners, ме изненади колку ми се допадна, не очекував. Засега навивам за Мајкл, додека не ги изгледам и другите. Bugonia вчера го изгледав, штета што нема номинација за Племонс, повеќе тој ја носи приказната отколку Ема. One battle after another, интересен е ама не ми е за best picture. За Sentimental value можеби непопуларно мислење, досаден ми беше. Стелан ми е супер, номинацијата за Elle не ми е јасна, ништо специјална не ми беше ни таа ни ликот нејзин.
Како бе овие просечни филмови Франкенштајн и Ф1 се номинирани за Оскар за најдобар филм? Какви ли се другите Ме разочара изборот. Мене ниту Sinners не ми е за номинација затоа што иако многу добар и интересен - филмот ги задоволува критериумите на мејнстрим публиката, ама па за овие двата е Егзорцист и Кум. Останатите ги немам гледано се уште. Bugonia од кога ми е во план и постојано заборавам да го пуштам. Заплетот звучи интересно.
Мене само Франкенштајн ми е гледан и навистина ми се допадна. Кадри, костимографија, а и самата естетика на филмот ми беше прекрасна. Мислам дека има шанси да земе Оскари за костимографија и можеби oнаа другата категорија што е за мејкап. О да, и K-pop Demon Hunters го гледав. Презабавен! Песната дефинитивно хит над хитовите, навивам за неа.
F1 ви е тип на филм какви што најчесто снима Том Круз последниве деценија и пол, Бред Пит тргнува по истите стапки. Го бараше инаку Том за продолжение, не знам дали се договорија.
И мене синерс ми е само гледан. Одличен беше. Навивам за Мајкл дефинитивно. Не можам со Леонардо да го гледам, едноставно ми стои ко преценето с***е. Кпоп нормално ќе победи, после толкав бум годинава нема шанси да не го земе оскарот, исто и за песна, Голден како песна од женски бенд после не знам колку години се искачи на врвот на билборд листата, последни биле дестинис чајлд, така што нема шанси да не ги земе двата оскари.
Не ме тепајте, мене Ф1 ми беше супер. Можеби ми влијае и тоа што гледав трки на тв со вујко ми дур беше жив, ама филмов ми држеше внимание. Бред не ми се свиѓа ко човек, ко актер проаѓа. Frankenstein ми беше досаден првите 15 минути, ама издржав и сепак дејството беше привлечно. Глумата одлична. Овој One Battle After Another го прогласив за промашај и само ради Лео му дадов 4ка во ланската тема за предизвикот. Она „два изгубени случаи прават дете и не им иде памет“ не ми е квалитетно сценарио. Останативе ќе ги гледам доколку плотовите ми фатат око.
Бугониа е генијален филм, мора да го глеате. Знам многу го хејтаат, али тоа се у главном самопрогласени филмофили шо омилен филм им е оној Танос коа го утепаа. Иначе, правда за Танос, чоекот само си садеше френки и чушки у бавчата, нит крив нит дужен го отепаја.
Ги имаш гледано Rush (2013) и Ford v. Ferrari (2019)? Овие се предобри на таа тема и според вистински приказни, сигурно би ти се допаднале.