Форумџика на годината

Пајаци и нови видови штетници во Македонија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од ivanka_medenka, 25 август 2023.

?

Се плашите ли од пајаци?

1. ДА

47,6%
  2. НЕ

52,4%
  1. ivanka_medenka

ivanka_medenka Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2023
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    48
    Пријатели постојано ми се жалат дека нов вид на пајаци се населил во нивниот дом. Не знаат од каде доаѓаат, но годинава забележале значително зголемен број на пајажини во секој ќош и околу надворешниот дел на прозорите и покрај редовното чистење и отстранување, постојано доаѓале нови. Особено биле присутни каде што има поголема влажност на воздухот (во близина на реки, езера).

Досега сум читала дека чувањето и одгледување сакции со нане ги брка, исто и цитрусно овошје, а чистењето треба да е со алкохолен оцет. Тоа им го кажав ама имаат само моментален ефект, потоа пак исто. Ајде да споделиме информации, фотографии и да видиме како да помогнеме.

Да ја отворам темата ме инспирира паниката со крлежи кај нас, но и вестите за пајаци во Европа.
    Инфо линк: https://kanal5.com.mk/panika-vo-avs...e-supermarket-poradi-smrtonosen-pajak/a595177

2. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.791
    Не сум слушнала за нови видови штетници.
    За тоа со пајаците, можам да потврдам и јас дека има и колку и да ги уништувам и да ја чистам пајажината, пак се појавуваат. Не знам дали воопшто има трајно решение.

3. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.923
    Има многу инсекти шо ги има во поголем број од порано и затоа се поприметливи.
    А не би ме изненадило да има и некои нови.
    На пример, прв пат летово забележав црни комарци.
    До сега немав видено црни...
    Исто така едни мали, зелени и дебели пајачиња шо паѓаат од дрвјата низ парк.
    И тие ги немав до сега приметено. Ама можда едноставно биле поактивни во шуми или други градови, а сега се рашириле.

4. Alen1990

Alen1990 Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво денеска најдов Шкорпија во куќата во Македонија. Дали на форумов има некој профи што знае дали е алармантно или се работи за неотровни? Јас се зачудив искрено

Прикачени фајлови:

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.565
    Допаѓања:
    43.003
    Има вакви отсекогаш, не се отровни.

На Alen1990 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Alen1990

Alen1990 Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Се надева искрено дека е така

7. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    Како јас дури сега ја гледам темава :o (facepalm) . Па поголем страшливец од пајаци , од мене здравје (facepalm) . Ме фаќа општа паника кога ќе забележам пајак , без разлика дали е со величина на Њу Јорк или помал од зрно мак .