Пекарски компир

Дискусија во 'Рецепти' започната од mackice, 3 јануари 2011.

  1. mackice

    mackice Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    12
    Многу сакам да готвам да правам секакви јадења, но пред се обожавам многу компир. Ако знае некој нека ми каже како се приготвува пекарскиот компир и оној со сусам малечки компирчиња поззз
     
    На Lilit и femina90 им се допаѓа ова.
  2. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    4.435
    Допаѓања:
    31.548
    Пол:
    Женски
    http://www.coolinarika.com/recept/pekarski-krompir/

    :)
     
  3. OrdinaryGirl

    OrdinaryGirl Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    490
    Видов компир и ми светнаа очите :o :lol:
    Ете денеска што ќе имаме за ручек, едноставно се припрема, а многу е вкусно. Јас кога печам компири не им ставам млеко, лук и јајца, ама сега ќе пробам. Ова ми личи на мусака само без мелено месо. Како и да е - вреди да се проба :up:
     
  4. 2468

    2468 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 декември 2009
    Пораки:
    4.497
    Допаѓања:
    2.820
    Пол:
    Женски
    Вкусни ли е? Оти Како печени макарони ми изгледаат дека се. А печени макарони со млеко и јајце и баш не љубам. :?:
     
  5. bitter-girl

    bitter-girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    526
    Интересна е рецептава, не знам и јас дали се вкусни вака а баш ме интересира. Инаку јас барав друг пекарски компир :D
    Прво да се свари па да се пече.. Знам така нешто беше, ама не ја знам точно целата постапка, а на интернетов не можам ништо да најдам :?:
     
  6. 2468

    2468 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 декември 2009
    Пораки:
    4.497
    Допаѓања:
    2.820
    Пол:
    Женски
    ^ Битер да не мислиш ти на рестуван компир? :?:
    Тој најпрво се вари, па го зачинуваш (зависно од вкус, претежно и лук се става, ама јас не ставам), и го пржиш. Многу е вкусен, а посебно дека за ваква намена употребувам мали компирчиња, и така ги пржам.
     
  7. bitter-girl

    bitter-girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    526
    Не, не знам за тој со кромидче се пропржува а пред тоа се вари.. Овој се вари па се пече и знам дека е пекарски. Затоа и оваа рецепта за ваков пекарски ме збуни :?:
     
  8. Bajaderka

    Bajaderka Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    Битер ваљда за оваков мислиш? Јас овој едно време првен го варев потоа го потпекував, но во последно време само го сецкам го ставам во тава го посипувам со зејтин, му додавам вегета и мајоран(поубав ми е со овој зачин) и го ставам на печење, побрза е подготовката, а ефектот е ист. Пробај па кажи како излегло
     

    Прикачени фајлови:

    На bitter-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. PParaskeva

    PParaskeva Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    252
    Кога станува збор за компир :inlove:
    Мене на следиов начин мие највкусен :
    Еден килограм компир, ољуштен исечкан на коцки.
    го подварувам малку ( 15 минути ) додека се вари, земам подебело кесе и внатре ставам презла, црвен пипер, оригано, невен.
    Откако ке се подвари комирот го ставам во кесата и убаво го протресувам зачините и презлата да се налепат убаво.
    Го оставам да си поседи така во кесата, и за това време подгревам масло со путер, и ги потпржувам компирите да заруменат. Поубав начин за спремање компир и повкусен компир нема :) ако проба некој вака нека каже :)
     
    На kuc, Umbrella22, Sweetheart87 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Kika30

    Kika30 Нов член

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    31
    Јас вака го спремам компирот-
    Го лупам, го сецкам на резенчиња и го ставам во подлабока, огноотпорна тава. Во неа додавам околу еден филџан за кафе вода и зејтинче(може по вкус и разни зачини да се додадат како вегета, бибер, оригно итннн. Сол обавезно, нели? И ја покривам тавата со алуминиумска фолија и печам во рерна на 200 степени. Кога ќе ја извадам фолијата и видам дека компирот е мек, фолијата ја тргам и го оставам да се пече се додека не порумени и не остане зејтинчето во тавата. Паралелно со печењето може да се стави и кромид и малку магдонос, да се печат заедно со компирот..Немате поима колку е убаво, посебно кромидот кога ќе порумени иче стане мек...Мммммм... :$

    Туку, нешто сега јас да прашам - ќе бидам оффтопик ама не знам каде за ова јадење да прашам - Дали знаете како се подготвуваат обланди со чоколадо..Трудна сум...И веќе 2-3 дена барам некој добар рецепт за тоа, ама не наоѓам баш некој привлечен.. :$
     
  11. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    952
    Допаѓања:
    7.280
    Пол:
    Женски
    За пекарски првпат слушам ама ке споделам како јас ги правам најчесто, прво ги лупам компирите и ги варам малце не многу да омекнат оти ке се ронат, се варат поради тоа што побрзо така ќе се испечат, и од како ке ги сварам ги сечам најчесто на четвртинки и ги клавам во тавче му турам масло, вагета, оригано и сусам и ги мешам убо да има на сите и ги печам, откако ќе се испечат ги јадам со кечап и сенф. :)
     
  12. bibip

    bibip Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 март 2011
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    100
    Јас најчесто вака приготвувам компири:
    излупени и исечени по желба ги ставам во тавче, им додавам зачини најчесто: мелен шарен бибер,вегета,многу сув магдонос,кориандер и мелен ким,добро го промешувам му налевам околу 200ml.вода малку зејтин ,малку путер или маргарин,покривам со фолија и го печам ,кога е скоро готово ја вадам фолијата и го потпекувам. Совршени се !
     
  13. tinkerbelll

    tinkerbelll Популарен член

    Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    2.096
    Допаѓања:
    5.010
    Пол:
    Женски
    Мене за пекарски компир ми кажаа вака:
    Компирот се сече на половина (не се лупи туку се мие убаво),се премачкува со маргарин убаво целиотт односно половинките се засекува на горната страна(на косо на пр 3 пати) се посолува и му се става ким или сусам кој како си сака.Јас правев и многу беше вкусен.А исто имам правено компир излупен исецкан на парчиња во тава се пече со зачини и прикрај ставам хопла го вракам назад додека да изврие,и овој е многу вкусен.
     
  14. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.507
    Штотуку го испробав рецептот и компирите се преубави. :inlove:
    Многу е лесно за подготвување, јас во ќесата ставив сол, вегета, црвен пипер, презла, рузмарин и сосем малку сусам. И путерче. Така си стоеја компирите претходно подварени 15-тина минутки во ќесата, а потоа се пржат.
    Превкусни.
     
  15. kankus

    kankus Популарен член

    Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.462
    Допаѓања:
    796
    не сум го спремала ама сум го вкусила......ммммммммм одличен е ;) ;) ;)
     
  16. macence85

    macence85 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    817
    И јас го направив женски, еднаш го пржев во масло, а вториот пат го ставив во рерна на подмачкано со путер тавче. Вториот пат дури и ми беа поубави, помалку мрсни а, исти ако не и повкусни од пржени. Пробајте и така. ;)
     
    На Trendafilka и zhap4e им се допаѓа ова.
  17. al-vik

    al-vik Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 октомври 2010
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    102
    А ќе морам да ги пробам и вака, обожавам компири вчера ги пржев ама некако мрснички ми дојдоа :|
     
  18. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.818
    Пол:
    Женски
    Јас денес пржев, точно мрснички беа ама превкусни :)
    Инаку ставив салфетка за да се впие зејтинот. ;)
     
  19. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    6.275
    Допаѓања:
    100.156
    Пол:
    Женски
    ^^^ Претпоставувам ако имаш од оние за замрзнување ќеси што се поголеми некои, макар што и во обичните, доколку е чиста, зашто да не, та и ние дома во нив ставаме да речеме месо поголеми количини и така го замрзнуваме - само да е чиста ќесата и да не е веднаш изваден компирот и ставен во ќесата, претпоставувам дека бар сосема малку треба да олади, бар малку.
    Јас утре или задутре ќе пробам печен :) бидејќи и јас не сум многу по мрсните, пржени па се што можам наместо да пржам печам, макар биле прстени од кромид :) Ми изгледа прилично вкусно мљац, мљац.
     
  20. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.285
    Допаѓања:
    1.882
    Hезнам како ми се прочита,дека компирите се печат в кеса в рерна :rofl: и си велам како бе?сега прочитав што сум напишала и делете,инаку било само за растресувањето зачини тоа,прочитав потоа :$ еве сега ги правам,усвари ги варам 15мин,ама сакам в рерна да ги ставам за да се помалку мрсни :^)