1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Пирамида на исхрана (здрава исхрана)

Дискусија во 'Диети' започната од valenTina.bT, 8 мај 2010.

1. valenTina.bT

valenTina.bT Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2010
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    10
    :hai: Сум видела многу примери на диети што траат 5 дена ,се слабее (нездрав0)и за 1 недела пак се враќаат килограмите.Затоа по интернет почнав да барам здрава исхрана . И најдов Ч http://www.everydiet.org/diet/food-pyramid еве ја страницата за пирамидата ;) :D

eve uste edna poubava hhh :D

http://greenhealtheating.com/wp-content ... yramid.jpg

2. KosHarkaRka.Ta

KosHarkaRka.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2010
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Vidis 1 pat slusam deka lebot e zdrav.Poso site trubat lebot ona ,lebot ona.Leb debelee ,ne e zdrav :geek:

fala za sovetite :)

3. valenTina.bT

Се зачлени на:
    8 март 2010
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    10
    Здрав е да. Не треба да се исфли од никоја диета бидејки има некој состојки кои во др. производи ги нема .
    Но сепак како и се не треба да се претерува.1 парче на ручек е соссем доволно. :)

4. valenTina.bT

Се зачлени на:
    8 март 2010
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    10
    Инаку јас бев оптеретена со тоа дека сум дебела и за 3 дена изедов само неколку кришки леб И сникерс. на крај завршив во болница со ослабена крв |( :puke: :fubar:

Почнав да ја практикувам пирамидава,почнав и да вежбам,да ја одбегнувам вечерата и веќе има видливи резултати . :rofl:

5. KosHarkaRka.Ta

KosHarkaRka.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2010
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Е да.Здраво си е здраво .Хехехеххех ;)

6. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    1.889
    За три дена си изела само неколку кришки леб и сникерс и си завршила во болница???
    Де бе јас три дена имам издржано без скоро ич јадење па ништо не ми беше:)
    Сигурно е до имунитетот.А и ти си ја одбрала храната,место да јадеш овошје и зеленчук или нешто друго поздраво ти леб и чоколадо:)

Туку имам едно прашање......незнам за водата дали е точно тоа што велат дека не треба да се пие барем неколку часа после оброкот?Сите различно кажуваат,некои велат дека може да се пие и додека јадеш,а и претходно,демек го намалува апетитот,што е логички,оти нели го полни желудникот,а други па велат дека не е тоа правилно оти храната поспоре се варе.Има некој да знае како е всушност?
    Иии оризот нискокалоричен е? :)

7. renata77

renata77 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.602
    И јас мислам дека не треба да се пие вода за време на оброкот оти ги разредува желудочните сокови и со тоа поспоро се вари храната,но не мора да се чека неколку часа,мислам дека по еден час може да се пие.

А за оризот не би рекла дека е нискокалоричен,има 205 калории во 150 грама што го прави токму спротивно-висококалоричен.Еве....

Nutrition Facts
    Serving Size 1 cup (158.0 g)
    Amount Per Serving
    Calories
    205
    Calories from Fat
    4
    % Daily Value*
    Total Fat
    0.4g
    1%
    Saturated Fat
    0.1g
    1%
    Polyunsaturated Fat
    0.1g
    Monounsaturated Fat
    0.1g
    Cholesterol
    0mg
    0%
    Sodium
    2mg
    0%
    Total Carbohydrates
    44.5g
    15%
    Dietary Fiber
    0.6g
    3%
    Sugars
    0.1g
    Protein
    4.3g
    Vitamin A 0% • Vitamin C 0%
    Calcium 2% • Iron 11%
    * Based on a 2000 calorie diet

8. valenTina.bT

Се зачлени на:
    8 март 2010
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    10
    Сигурно е до имунитетот ... :worried:

Иначе за водата ј колку што знам треба да се пие пред јадење и почесто во текот на денот..
    За оризот види ја страницава http://caloriecount.about.com/ :)

9. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Типови на исхрана

Девојки,во оваа тема сакам да подискутираме за типовите на исхрана и нивното комбинирање???Како вие ги комбинирате и колку сето тоа помага во слабеење.Исто така сакам да кажим нешто за секој тип посебно,што влага во него,што е здраво а што не
    Барав низ форумов но најдов само за протеини тема но недоволно напишано.Ако е случајно е дупла темава клуч

10. Beauchamp

Beauchamp Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.608
    Типови на исхрана

Секогаш гледам да ги одвојувам највеќе што можам видовите на исхрана чисто колку за држење на линија,слабеење,и незнам веќе што,ама не иде :lol:
    Наздраво се знае,протеини,витамини,скроб да се внесува,а масти,шеќери(јагленохидрати) да се избегнуваат највеќе што се може,ама не целосно,бидејќи ни се потребни фала богу ;) Иначе,мешам скоро се најверојатно :worried: што е лошо..

11. Sanniii

Sanniii Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    3.113
    Е убаво си е сето ова, ама реално малкумина ја практикуваат здравата исхрана.
    Сум ЗА здравата исхрана, но сепак и таа треба да се конзумира во одредени количини.
    Не значи дека ако јадеш здрава храна можеш да јадеш колку сакаш.
    И плус одвреме навреме ако се почестуваш со мала количина на благи работи и тие сепак не се до толку штетни за организмот. ;)

12. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    5.353
    Кој пробал знае, кој разбра, разбра. :lol:

mediterranean-diet-pyramid-1.jpg

13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    14.795
    Од времето кога се ставени јаглехидратите т.е лебот и тестенините на дното на табелата како најважни и најздрави за исхрана а здравите масти и протеините на малиот врв, се случува неконтролираната експанзија на метаболичките болести како дебелината и дијабет тип 2 до епидемиски размери.

14. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    5.353