1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поп или фолк македонска музика?

Дискусија во 'Музика' започната од Musicforlife, 2 декември 2015.

1. Musicforlife

Musicforlife Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
    Ако веќе нема ваква тема,што мислам дека сум точна,би било интересно да коментираме за овие два типа на музика т.е наша македонска музика..

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.561
    Допаѓања:
    37.866
    Ги слушам и двата видови музика. Имаме многу убави песни и квалитетни пејачи. Штета што во последно време нашата музика не се третира како порано. Квалитетот почна да се губи.

3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.802
    Допаѓања:
    80.573
    Ако морам да бирам меѓу тие два, тогаш бирам поп музика. Едноставно не ми се допаѓа фолк, дури и смешен ми е текстот на таквите песни.

4. atala

atala Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    940
    Слушам и поп и фолк од нашата македонска музика!:)Имам фаворити и на песни и на пејачи и од двата жанра на нашата македонска музика!8)(fingers)Значи,јас во зависност од моето расположение си слушам и поп и фолк од нашата домашно произведена македонска музика!8)(fingers):hug::hug::l::l::l:

На Musicforlife му/ѝ се допаѓа ова.
  5. PiaMia

PiaMia Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2015
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    626
    Слушам повеќе поп, ретко фолк. Конкретно за македонскиве пејачи и пејачки мислам дека можат подобро. Ретки се тие што вадат добри поп песни.
    Иако не слушам фолк, старите песни од постариве пејачи/пејачки се многу подобри за разлика од овие новиве што во последниве години излегоа.
    Се е за пари денес, се нема осет за квалитетна музика.

6. Musicforlife

Се зачлени на:
    2 декември 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
    За сегашниве ФОЛК да,текстот смешен им е на некој начин.Но на стариве,изворни па ништо не им е рамно,тие се корен на Македонската музика.А за пејачите постари како на пример Васка Илиева и многу други нема замена,во спротивност со денешниве со Кеш кеш,докторе итн.Резили ми се тие едноставно...

На presiosaP, ceca-1, Victorian и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.132
    Допаѓања:
    174.758
    Фолк музика во глобала не слушам. Знам некоја песна, ама не слушам. Да не се сфатиме грешно, тоа не значи дека немам желба да „негувам“ традицијата, ама едноставно не ме влечи.
    Поп музиката. Е тука иди интересното. Порано слушав по некоја песна. Имаше убави песни, интересни, лесно заразни, ама сега не. Барем јас немам слушнато. Не дека сум малку повеќе дистанцирана од поп музиката, ама имам некој „допир“ до неа, главно преку другарка ми. До сега ( последните, ете да речиме 3 години), ако имам најдено едвај 2-3 песни кои ми биле океј.
    Повеќе ме влечи алтернативната музика, па можеби затоа и немам што повеќе да кажам во темава, зошто тоа нели, е веќе сосем друга тема.

На Lella и Victorian им се допаѓа ова.
  8. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Во последно време слабо слушам музика и од 2 жанра,немам време а ако слушам тоа е во моментот што има на тв на програмата,сакам мак.поп музика,ако ми се допадне песната ја слушам ако не не,од фолков новиов имам по некоја омилена-Миле Кузмановски,Марјан Коцев,ама старите песни изворни неможе со ништо да се заменат..Исто и од српскиве ако ми се допадне текстот на песната ја слушам...

9. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    И едната и другата, особено постарите и од двата типа. Неможам да кажам која повеќе.

10. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.199
  11. Musicforlife

Се зачлени на:
    2 декември 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
    Можеби рок?

12. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.027
    Допаѓања:
    36.091
    Кога е во прашање македонската музика, слушам и поп и фолк од тоа што се емитува на тв и радио програмите.
    Таа е дел од нашето културно обележје и треба да се негува и почитува. Факт е дека ситуацијата и овде е променета во поглед на квалитетот и таквата негатива не е зачудувачка за нашево поднебје.
    Старата плејада пејачи кои ја промовираа изворната музика оставија убав репертоар со траен белег достоен за слушање и побудување позитивно расположение во споредба со новокомпонираните кои ни одблизу не се достојни во комплетна смисла да направат некој хит што ќе осатне во сеќавање за младите генерации.
    И во поп музиката состојбата е слична, но можеби е повеќе форсирана, па се третира на поинаков начин.

На Musicforlife и turist им се допаѓа ова.
  13. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.896
    Допаѓања:
    107.989
    И поп и фолк ми се допаѓа :)

14. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.199
    Ok, ne sakav da navleguvam mnogu vo diskusii, ama ajde, mozhe.
    Jas pokraj kvalitet, cenam inovativnost i unikatnost, a mislam deka mkd avtorska muzika 99,9%, toa ne go nudela, nitu go nudi. Se vodat po nekoi svetski trendovi vo nivnite zhanrovi (bezuspeshno) i toa e maksumumot od niv. Onie malku obidi da se izvede neshto svoe, spored mene se nedovolno uspeshni.
    Ako spomnuvash drugi pravci, od pokomercijalnoto kako mala ja slushav Area i ja sakav nivnata muzika. Anastasija i Mizar gi poshtovav, zatoa shto se najkvaliteten primer kako da se ispolzuva tradicionalnoto. I otpilika tolku, drugoto vo glavno ne mi fatilo uvo nesho posebno.
    Inaku, jas slusham pop-muzika... samo shto deneshnava mkd pop-muzika e sredno zhalosna. I da, porano za razlika od denes izleguvaa solidni i zarazni hitchinja, no vistinata, pomalku ili povekje poznata e deka polovina od niv bea plagijati na grchki, ruski, italijanski i razni drugi pesni.
    Kako i da e, odredeni pop-artisti od minatoto, se do rani 2000-ti zasluzhuvaat respekt, ne vikam ne.
    Po balkanski folk ne sum, no ona shto proizleguvashe pred 15-20 godini od festivalite za novosozdadena pesna beshe melem za ushi vo sporedba so deneshnite shabanarii koi treba da se zabranat so se izveduvachi :)

Последна измена: 7 декември 2015
  15. Musicforlife

Се зачлени на:
    2 декември 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
    Тука си во право,и го реков тоа дека денешниве фолк песни катастрофални се,а онака дека рече никаква затоа претпоставив случајно рок,ништо посебно :)

16. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    И двете:)Само под фолк подразбирам на изворна македонска музика. Навистина обожувам македонска музика, би рекла дека поголем процент од музиката што ја слушам е македонска. Ако не верувате ви праќам причина за предомислување со најдобра намера.:music:

На turist му/ѝ се допаѓа ова.
  17. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.199
    Mene mi se zdodevni tie prerabotki na izvorni pesni. Milion pati videno i chueno.

Druga rabota so koja mislam kje se slozhite e deka vo mkd ima dosta antipatichni izveduvachi :) Potrebna e pogolema harizma i neposrednost za da se bide javna lichnost/zabavuvach.