Пребирливи јадачи - picky eaters

Дискусија во 'Дете' започната од Mucika, 20 август 2023.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.010
    Допаѓања:
    4.816
    Често се прашував во која категорија спаѓа ќерка ми дали селективен или пребирлив јадач и сеуште не знам дали да си ставам етикета од насловот. Најчесто се информирам од солид стартс, ми се свиѓа пристапот, тимот, искуствата и советите. Овде има знаци кои укажуваат на тоа дали е детето пребирлив јадач:
    https://solidstarts.com/toddler-selectivity-vs-picky-eating/
    We know it can be confusing when your now-toddler starts to get fussy with food. Is it picky eating or typical toddler behavior? Perhaps you’ve struggled with feeding your child for a while, and you’re not sure if you should seek help for true picky eating. Below are some questions to help you determine which of our resources would best meet your needs.

Note: If your toddler is struggling with the transition to chewable foods from spoon feeding or purées, check out for how to navigate the transition and help your toddler build the oral motor skills needed to chew and move food around in the mouth.

What does typical toddler selectivity look like?

Most children need a strong foundation of a mealtime schedule, routines, and boundaries to develop eating skills.

In general, the following characteristics are common in toddlerhood and best managed by the strategies discussed in our .

Food throwing

Struggles to get into or remain seated in the high chair

Tantrums when favorite foods are not offered

Inconsistently refuses vegetables or proteins

Spits food

Eats a small amount and then says “all done” or leaves the table

Shows preferences for certain foods or food groups

Eats well at some meals and poorly at others

Eats well at daycare/with caregivers and poorly at home or vice-versa

Eats some foods on the plate but will not taste/try everything

What makes picky eating different from toddler selective eating?

Picky eating takes toddler selectivity to a new level. Picky eating is often related to underlying issues like anxiety or fear around food and/or meals, sensory processing, or developmental delay.

Children who exhibit picky eating behaviors need slow, consistent change and challenges balanced with love and additional accommodation to learn to tolerate a typical mealtime environment and explore new foods.

The level of support required for picky eating is often too much for typically developing selective toddlers. It’s important to assess your toddler’s behaviors and determine whether the behavior is typical and age-appropriate or not, as the support required for picky eating may worsen toddler selective behavior and rigidity, preventing them from making progress.

Let’s walk through some questions to help you understand which resources your child will benefit from the most.

Young toddlers (12-18 months)

This age group is tricky, as most kids at this age are showing signs of typical toddler selectivity, not picky eating. To determine if your young toddler is truly struggling with picky eating, first consider these questions:

1) Is the toddler coming to the table hungry?

Do they graze or snack frequently?

Do they drink more than 16 ounces of cow’s milk or milk alternatives per day?

Do they drink bottles or nurse frequently throughout the day or night?

Do they lack a consistent mealtime schedule?

If you answered YES to any of these questions, the child is likely not coming to the table hungry. Check out the for help establishing hunger and mealtime rhythms.

2) Do you offer the child a wide variety of foods, including foods you eat?

If the answer is NO, start with the strategies in the to establish foundational habits, which should steadily improve the child’s eating habits.

If, however, your child is coming to the table hungry, AND you offer a wide variety of foods, AND your child exhibits some of the following behaviors, check out our :

Refusing to eat or explore foods for several (3+) months

Only eats fewer than 10 foods consistently

Cries when they see or sit in the high chair. Changing the environment—sitting on a parent’s lap, eating somewhere else—does not help.

Gags on most foods, not only challenging-to-chew foods

Needs screens, toys, other distractions, hand feeding, or pressure to eat even a few bites of food

Older toddlers/children (18months+)

Start with the if your child…

Is willing to starve themselves rather than eat a non-favorite food

Exhibits specific sensory sensitivities and/or challenges such as refusal to have messy hands, won’t touch wet or messy textures, or hates having hands washed, face washed, teeth brushed, etc.

Shows signs of severe anxiety at the table—i.e., exhibits more intense or different meltdowns/tantrums compared to other meltdowns that may occur at other times of the day

Behavior and refusal are consistent—i.e., refusal/behavior doesn’t come and go meal-to-meal, day-to-day, week-to-week, or from one caregiver to another

Will not touch or interact with food at all even with low/no pressure and ample opportunities to go at their own pace. Note: Throwing food counts as interacting.

Has exhibited refusal behaviors and/or eating issues for 4-6 months+.

General considerations for picky eating (all ages)

Consider the if…

The child’s weight is concerning or has significantly slowed or dropped.

You feel like you can’t stop [nursing, bottles, hand-feeding, distractions, and/or pressure] or the child will not eat.

The child will only eat certain brands or types of food–i.e., Kraft macaroni and cheese but not Annie’s, dinosaur chicken nuggets and not standard, cheese from a red packet but not blue.

The child will completely refuse a meal (even a preferred food) if it is on the plate with or touching a new or disliked food.

You are constantly stressed about how your child will behave at meals or if they will eat at a meal. Meals and eating are the hardest part of parenting the child or you panic at the thought of eating out with your family or going to a friend or family’s house for dinner if you don’t have something specific to cater to your child.

Може да споделите искуства, совети, приказни, тактики, менија што јадете во текот на денот, храна што ја сакаат или одбиваат. Дали некој се справувал со ова, дали и како го надминал. Дали кај нас воопшто има стручни лица кои помагаат со ваков проблем и дали имал некој искуство. Ако некој има и фотографии пример од пред и после јадење, фотографии како ја служите храната, може да ставите.

Денес решив да ја отворам темата затоа што тежината на вага ни отиде надоле. Деновиве ужасно малку јаде, скоро е 21 месец. Никогаш не беше јадачка, но како минува време се помалку се впушта да проба нова храна. Ако лани како бебе јадела секакво овошје, грозје, кајсии, праски, смокви, сега не сака. Среќа пие смути па знам дека внела некој витамин. Проблем ми е и што не јаде многу количински. Не е секогаш исто, знае да изеде цело парче ослич, затоа па вчера за доручек омлетот не го пипна. Меѓутоа некогаш и по неколку дена е така, пример викендов. Ни вчера ни денес не изеде повеќе од 5 залчиња за доручек и вечера. Нема ужинки кои ја заситуваат, ако не е нешто што сака не го јаде и ќе седи гладна. Вечерва попуштив, отворив лино пудингче после вечерата која не ја изеде (бисквити и млеко-буквално исто), око не и трепна го изеде, отворив и второ и низ игра и го дадов и тоа и сега сум мирна дека е најадена, а знам дека не е решение.

Знаеме дека сите тодлери си имаат фази и најчесто се селективни јадачи, ама стварно посакувам ова да беше полесно и да седнеме на маса без стрес.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.370
    Го имам тој проблем со поголемиот. Сега има 8г. Како бебе јадеше се. После 3тата година почна да пребира. Престана да јаде течно. Се случуваше денови да е на глупости само колку да јаде. Е сега иако е голем гледам да му декорирам убаво и обавезно после оброк има десерт.
    Се откажав да го присилувам да јаде манџа сосила и зеленчук внесувам на друг начин.
    Месо многу сака и го јаде секако, рибата со малку молење ама ја јаде и неа. Леб не јаде освен за вечера и доручек нешто ако е мачкано на него.
    Има неколку работи кои ги сака:
    • Американски палачинки со боровница
    • Ќофтиња од зеченчук (јас ги викам вегетаријански за да му звучат пофенси :D)
    • Овошје на ражнич
    • Пица со зеленчук
    Еве нешто што сум сликала :)

Прикачени фајлови:

На Mother of 2boys, ladydy13, Frosty! и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.567
    Допаѓања:
    8.487
    И ние го имаме овој проблем, 15 месеци ќе прави за некој ден.

Детево ми живее на палента, кисело млеко и леб, и Лино смоки.:|

Сум ја оставала гладна, без млеко, без ужини, едноставно не јаде и седи гладна, а откако прооде знам дека и треба многу повеќе храна и енергија.

Хранењето ни е бркање низ соба, таа си игра јас по неа за да касне барем малку.
    На хранилка седи кога ручаме заедно ама тоа е 5 минути, после вреска и бара да стане.

Служев секако, парчиња, каша, ситно, покрупно… и давав лажица, вилушка, едноставно си игра и не јаде.
    Мафини, палачинки, ќофтиња… има денови каде ќе изеде 1, 2 (ги правам многу мали) и толку, никогаш не е саглам оброк.

Немам решение, одам по неа и давам често зошто видов дека ништо не ми помага, стана многу бледа и не можам да ризикувам да и падне скроз имунитетот.

Докториве како “помош” нудат само витамини, сум пробала и тоа не помага.

Во моментов наеднаш и растат 3 четворки и двојче, ќе видам што ќе се случува откако ќе избијат, дали можеби магично ќе пројаде.

На LaDyDoLl, tanjaaa и Mucika им се допаѓа ова.
  4. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.340
    Допаѓања:
    4.197
    Добродојде во клубот. Мојата има 5 години и се е борба.
    Јас полудев ама тоа е. Се сум пробала, и сируп за апетит и се е џабе.
    Јаде неколку врсти јадења и тие ги вртам. Гледам да вметнам или да биде здрава варијанта на тоа.
    Приемер сега е во фаза каде јаде компир манџа, леб и крем, млеко и бисквити и тестенини. И воа е веруј напредок.
    Вметнувам сос со макарони или шпагети од зеленчук, компир манџа ставам месо па го блендирам месото па го вметнувам така. Крем и дома и правам кога сака да го јаде :) За млекото и бисквите ноу комент ама си вика подобро да има нешто во желудникот оти се мислам е гладна. Килажа иста ко на 5 год дете од Африка.
    Да се надополнам повеќе е по благото па и дома и мармалад и правам од овошја , и така имам опција за леб домашен да и правам во апарат и така појадува едно лепче.
    Се сум полна апарати барем дома да знам што и ставам.

На Mumoftwo30, tanjaaa и Mucika им се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.283
    Допаѓања:
    35.377
    Мојот има 7 години и сеуште јаде многу споро. Јаде скоро се од намирници сега, ама за овошје да јаде сеуште сабајле сите по дома пиеме смути само од овошје (инаку ни он не пие). Инаку ако треба да џвака од овошје знае да касне јаболки (само две сорти), диња и малини (лани јадеше јагоди годинава не). Од салати јаде краставица и зелка (и некогаш цвекло и морков). Од готвени манџи сега јаде скоро се како што кажав иако некогаш знае да зеза па еднаш да јаде друг пат истото нешто да не го јаде.
    Како бебе јадеше се, проблемите започнаа околу година и пол. Имаше период кога јадеше само со гледање цртани за да може да доседи на маса. Потоа јас читав додека јаде, сега јаде без цртани и читање. Еден оброк сеуште му трае половина саат.

Начини на сервирање и триста чуда не помагаа кај моето дете. И има одредени намирници што ги јаде во еден облик а не во друг. На пример палента сака да јаде, ама проја не сака ич. Амерички палачинки со јаболко/круша внатре јаде, ама мафини не сака со овошје. Наоѓам рецепти што му се допаѓаат и тоа е тоа. И со тек на време сфатив дека и ние возрасните нешто јадеме бап со ќејф, нешто од што мора. Кај децата очекувањата ни се преголеми. Очекуваме се што ќе им се даде да јадат без проблем. Баланс секако мора да има, ама да не се претерува.
    Витамини и такви чуда не помагаат нешто многу за апетит барем кај него.

На sani99, tanjaaa, sj *O* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.318
    Допаѓања:
    33.657
    Елате да се гушкаме :hug:

Мислам дека горе-долу го надминавме страшниот период, иако не можам да кажам дека се смени целосно. Ама да, до кај 2рата година мене секој оброк ми беше хорор.
    Немаше одредени јадења шо ги сака, ако денес многу сакал да јади спанаќ со јогурт, наредните 2 месеци немаше ни да сака да допри.
    Понекогаш палеше нудењето на една намирница на 100 начини- пр цело копанче, иситнето мевце за да боцка со виљушка и полпетче. Ама никогаш, никогаш два пати истото не го одбрал, ако денес посигнал по целото копанче, следен пат нема ни да го допри.
    Исто и нудењето на малку храна, ако имав сервирано многу храна се возбудуваше и не јадеше.

Црвени намирници и ден денес не јади, само шо ги гледа се гади и не сака ни да ги допри. Освен скриени, домат во сос, јагода, лубеница во смути, инаку не пробал. Исклучок се малинки и боровинки, не знам зошто ама многу ги сака (сега, иако имаше период кај 7-8 месеци кога јадеше премногу малинки, па после 1 година не сакаше да ги погледни), особено боровинките со лажица срка.
    Од кај 18 месеци кога јадеше само ако е "сервирано" како нашето. Голем тањир, голема лажица, голема виљушка. И ден денес јади само така.

Па имаше период кога се нервираше ако му падни храна или се извалка до таа мера што престануваше со јадење. И сега се нервира, не сака да е валкан, ама само бара да се избриши или да го избришеме него или местото каде шо капнало нешто и продолжува со јадење. Во најдобрите денови има по 3 оброци и ужинки, во полошите барем 1-2 оброци. Од тоа што бевме до тоа што сме сега, задоволна сум, иако и сега има денови кога знае да протестира на сѐ.

Стручен советник кај нас не знам дали постои. Јас целиот процес на дохрана го почнав со обука кај мајката Ката, ама на оваа тема искрено ниеднаш не ми беше од помош. Нејзината констатација секогаш беше скок, заби, регресија, шо реално немаше врска.
    Ако постои некој друг, споделете искуство.

На Mumoftwo30, sani99, Tiny Love и 4 други им се допаѓа ова.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.253
    Допаѓања:
    30.658
    Ооо здраво, па кај сте вие :hug:
    Да се гушнеме сите и да се фрлиме некаде :D

Мојата е ко другарот на @IRBBB , ако денес јаде нешто наредните 2 месеци не сака да го види.

Пола форум знае дека нерви искинав и од килажа и од фрлање храна и луѓе мои... се откажав. Престанав да ја молам, престанав да трчам по неа со лажица во рака, им спукав на сите да не ја замараат за јадење и оп. Пројаде детево. Колку - толку. Знаела и месо да јаде.
    Е сеа, не се радувам нешо апла оти ќе ми се акне од глава ама нема врска.

Е не знам у која категорија спаѓаме оти ќерка ми еден ден може цел ден да јаде што и да и дадеш, наредниот ништо. Зависи расположење ваљда.

Јадењата се вртат и не сака различно приготвена иста храна. Пример јајцата се само омлет, не сака варени. Пилешкото е само варено, никако печено. Макароните варени, не печени. Е се ова убаво звучи се додека не одлучи дека месец и пол макарони нема да јаде. И слично....

Искрено, се немам консултирано со никој стручен. Не ни знам дали постои некој што се занимава со нејадачи деца кај нас. Килажата си стои, нема мрднато не знам од кога, некој погоре што имаше пишано докторите само суплементи за апетит даваат а не сметам дека е тоа проблемот. Пошто ќерка ми има апетит, ама тоа што сака она. И тоа не е нешто разновидно, се едно па исто е.

На sani99, tanjaaa, Mom's_life и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.136
    Ете сме да се пријавиме во групава да не закасниме. (facepalm)

Немаме никој во фамилија толкав нејадач како дететво. Додека цицаше, тоа му беше се. Џабе нуди, готви, тазе, домашно, вкусно ма јок бре, на ништо не се израдува по ништо не се посегна. Сите викаа кога ќе го одбиеш ќе пројаде гладен ќе биде, мхмм. (facepalm)

Стигнавме и до таа фаза, и единствено палачинки американски или мафини каснуваше колку да се рече. Јас пресреќна имам како да му подметнувам зеленчук и овошје. Е па реши дека нејќе да јаде тоа преку ноќ. Само на јогурт ќе живее и 3 плазма бисквити. Па фаза, почнувам да јадам дома, во градинка, па пак дома, до 12ч. пет оброци. Додуша истите работи (мафин, јуфки, палента) ама пак јас среќна, пресреќна тргна работава.
    И нормално секоја фаза со свој крај, моментално јаде само во градинка. Дома сув леб и јогурт. И шмукалчиња строго одреден вкус и марка, може со тони да изеде нормално зошто се ограничени. Овошје, зеленчук, благо, месо, манџи не. Од што расте стварно не знам. Да е уште поголема иронијата не е ни слаб. Баш има образи за штипење и таман си е со килажа. Сите мислат со сласт си јаде, а јас пари би дала да го видам во градинка како манџа срка. :lol:
    Порано многу се нервирав, сега си легнав на брашното и си викам бар никад не ни јадел, не ми е нешто ново од 6 месеци ја водиме истата борба.
    Кога тогаш ќе пројаде. :rock:

На sani99, tanjaaa, Mucika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    2.843
    Хахахахахахахах на нашата мака се смеам. Кога ве читам како за синко фа читам. Не знам дали се периоди кои поминуваат и дали ќе се среди некогаш.

Јас почнав со традиционално воведување по 3 дена вкус блендано не по блв. До кај година и пол јадеше ама буквално се. До тогаш почна и да џвака да јаде сам, геврек лебче, бисквити да гризе, сам да јаде со лажица со раце парчиња да кине да јаде.

После година и пол менито се состоеше од чоколино, млеко со бисквити, тарана губи/јуфки и палента со кисело млеко. Дома. Градинка се јаде |(

Имаше период каде што без проблем јадеше спанаќ со јајце и кисело млеко, палента со кисело млеко, било каква манџа, кајгана, после тоа месеци ништо од ова не јадеше. Ми ја подаваше чинијата ќе видеше што е и ми ја враќаше назад. Не сака ни да проба, бар да проба да не го бендиса пеки, ама ни да проба, од око не сака. Да не беа кифлите од силбо детево живо гладно ќе беше. Ги изнајаде кифлите и леб сув.

Од лино пудингчиња строго чоколадо а видеше бело пудингче плачење аууу трескање од земја. Светот му се рушеше. Луѓе сладолед не јадеше пред некој ден што му бидна сефте јаде сладолед. Ќе видиме пак дали ќе сака.

Имаше период 20 месеци кога беше се јадеше во форма на ќофте. Така успевав да му дадам месо. После и нив ги одјаде. Аир фраер купив за пусти ќофтиња демек поздраво да не се пржени ене го стои во кујна за нас правиме јадење.

Шмукалчиња милион на ден така овошје внесува колку и да има овошје во нив. Ништо живо не можам да го убедам да јаде овошје. Се тешам дека ете од шмукалчиња внесува. Смути му правам кога како некогаш ќе го испие од чаша со цефка некогаш нема ни да го погледне.

Ручекот дома строго блендирано е периодов. Едвај со молење со триста играчки. Се нервирам не сакам со цртани да јаде, а сум пробала и така во очајни ситуации некогаш ни со цртам не јаде. Исто не го бркам по куќа. Се јаде исклучиво во хранилка и не дозволувам да го ранат инаку. И со нас заедно го седнувам да јаде да не гледа нас како ставам кај нас во чинија така и кај него. Некогаш јаде некогаш не.

А кровната слика топ, од што да ми е знати. Од смоки и сув леб.

Во која категорија е не знам. Педијатар ми вика фаза е ќе помине ќе видиш ќе пројаде се.

На Mucika, Mom's_life, tanjaaa и 2 други им се допаѓа ова.
  10. marsilia

marsilia Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2023
    Пораки:
    568
    Допаѓања:
    2.580
    Не сум мајка, не знаев дека е за дечиња темава, прочитав насловот и мислев за возрасни е, па тргнав мое мислење да си напишам дека се пронаоѓам. :D

Да не ве плашам, мајка ми вакви маки имала со мене, 20 години подоцна, уште дома не јадам пола јадења што ги готват за нив за ручек и си готвам посебно од нивната храна. Многу специфична сум, кога ќе кажам на луѓе што не јадам некогаш кога сме излезени во ресторан, сите се ау, како така, да не почнам да набројувам, ќе имате и вие иста реакција.

Не се грижете, ќе си пораснат и тие деца што се пребирливи за храна. Мајка ми буквално плачела што не сум јадела ништо, ме молеле да јадам, сум живеела на помфрит, банана и смоки, еве ме толкава женска, ништо не ми фали. :D

На sj *O*, ladydy13, Bubamaricka и 7 други им се допаѓа ова.
  11. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.255
    Допаѓања:
    50.848
    И ние сме тука за жал:( 13 месеци сме.
    Нејадач голем е и тоа што го изведува разни работи и давам само за да го изеде оброкот.
    За храна не е заинтересирана воопшто се и давам се што јадеме и давам ќе проба 2-3 пати и толку.
    И чипс, лижавки сум и давала и тоа не сака ќе лизне само и толку.
    Не дека сакам тоа да јаде ама сум и давала да видам дали тоа ќе сака да јаде.
    Најмногу ми е криво што сега е сезона на многу овошје и ништо не јаде освен лубеница и динче некогаш знае така да изеде баш добро ама тоа е ретко.
    Сега пак настината е и ништо не јаде освен купечките каши ги јаде и тие на рати само.
    Како скачка стана, слабичка е а и доста висока јас бев таква пред да останам бремена,ама јадев и јадам сеуште како мечка освен сега што не сум баш толку слаба како што бев порано.
    И кога беше на цицање само ако не и дадев да цица цел ден немаше да побара и тогаш си мислев кога ќе преминеме на цврста храна ќе биде нејадач и така испадна.
    Многу ми е криво ама не знам што да направам веќе, се надевам ќе пројаде еден ден.

На H.VAGA, Mucika, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.396
    Допаѓања:
    18.634
    Мојот ќе јаде се,ако го храни некој.
    Вчера мм во градинка го видел како сам јаде сутлијач и тоа за 5мин се најал.
    А дома мора некој да го храни,јаде споро,бара вода,станува од маса по играчка итн.
    Ретко јаде сам.
    За месец ипол ќе полни 4г.
    Некогаш се пазари со мене,ќе јадам без леб или без салата. И му дозволувам,ама никако сам да се најаде без карање.

Сме пробале и со добро и со лошо, ништо не профункционира.
    Сега плус имаме и бебе,па кога ќе го искараме да јаде, муабетот му е зошто за него повеќе се грижите :drunk:

Ако има некоја финта за да јаде сам споделете, во спротивно ќе се помирам дека ќе го хранам јас до 10г:x

На Mother of 2boys, Mucika, sani99 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    @Sofi.ja ако ти е за утеха големото уште го хранам, а малото јаде само... 8)

На Ljubica87, Mother of 2boys и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.396
    Допаѓања:
    18.634
    Знам дека тоа ме чека...

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.283
    Допаѓања:
    35.377
    @Larahappy, @Sofi.ja до децата е. Кај нас во пошироко семсјтво вака оди: големата од брат ми има 7 години и пребира намирници и многу малку количински јаде (со неа најмногу се нервираме); мојот има 7 години и сега веќе јаде повеќе намирници, ама јаде споро и малку количински; малата од брат ми има 3 години и јаде скоро се а количински јаде колку претходните двајца заедно (барем сега за сега).

На Larahappy и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  16. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.729
    Допаѓања:
    13.552
    Јадете вие, ќе јаде и тоа.. Не очекувајте дека детето ќе јаде нешто, кое ни вие не го јадете.. Јадете пред него, и понудете му, нека види дека јадете сите, ќе побара само..

17. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.567
    Допаѓања:
    8.487
    Ееј шо збориш бе?
    Фала многу

На Mother of 2boys, Coco31, smile:) и 11 други им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.878
    Допаѓања:
    203.021
    Фала за просветлението. Не требало да се криеме кога јадеме ^_^

На smile:), sj *O*, Sofi.ja и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.528
    Допаѓања:
    8.522
    Како себеси да се читам. Мојата истото и плус кус кус,тарана некогаш.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  20. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.729
    Допаѓања:
    13.552
    Нормално, имав комшика му даваше на детето да јаде пченка и грашок само, брокули, затоа што тоа било здраво, а таа јадеше скришно нездрава храна.. И после се жалеше дека детето не и јаде, дека и е пребирливо.. Па и мене да ми даваш пченка не јадам, малиот кога ќе дојдеше кај нас смоки, сувомеснато, печено месо, јадеше како да не видело..